Cuketománie: Vyzkoušej ty nejlepší recepty s cuketou

Také jsi totálně propadla cuketám? Nedáš na tuhle skvělou letní zeleninu dopustit a dopřáváš si ji pravidelně na grilu nebo coby přílohu k masu? Pak tě určitě potěší naše super recepty.

cukety-titul-1100x618.jpg

Cuketa, ta zelená, žlutá či žlutozelená dlouhá věc, tolik podobná okurce, vládne v létě světu. Není divu, je totiž chutná, zdravá a vhodná, pokud ses rozhodla shodit nějaké to kilo.

Cuketa pod drobnohledem

Cuketa je keříková rostlinka, která má jednu skvělou vlastnost, nebo lépe řečeno schopnost. Představ si, že téměř neuvěřitelně rychle roste a již za 60 dní od zasetí můžeš sklízet první kousky. Paráda, no ne? Kdo by tak rychlou úrodu nechtěl? A když ti ještě práskneme, že i květy lze mlsat, tak není co řešit. Můžeš jimi zdobit saláty, přidat je do ratatouille spolu s dužinou sklizených cuket, anebo si je přichystat plněné či v karamelu. Pokud nemáš podmínky na pěstování, nezoufej! Cuketu snadno seženeš v každém obchodě, nebo se zkus vypravit na farmářské trhy. Jeden kilogram seženeš za cenu okolo dvaceti až šestadvaceti korun.

Cuketa navíc obsahuje látky, které vůbec nejsou k zahození. Protože je plná vody (až 90 %), má tudíž velmi nízkou energetickou hodnotu, obsahuje minimum cukru a vlákniny, a naopak velké množství karotenu a minerálních látek jako je draslík, hořčík a vápník. Rovněž v cuketě najdeš vitamíny – C, B a A.

Čarování s cuketou

Ke kuchyňskému čarování s cuketou si vybírej především menší až středně velké kousky do délky 25 centimetrů. Ty jsou nejlepší, protože mají minimum semen, a jsou křehké a šťavnaté. Takhle malé kousky nemusíš ani loupat a klidně je zpracuj i se slupkou. Cuketu můžeš použít jak syrovou, tak ji tepelně upravit.

Syrová se dá přidat do zeleninových salátů, a vařením, dušením, pečením nebo smažením ji upravíš na nespočet způsobů. Při přípravě je dobré brát v potaz její jemnou chuť a schopnost přebírat chuť ostatních přísad. Čili je fajn využívat cibuli, česnek a výrazné koření.

Co lze z cukety připravit?

Bramboráky, bramborový salát, plněnou cuketu, slané cuketové koláče na mnoho způsobů, různé zeleninové saláty, cuketové lupínky a placičky, cuketové hranolky, cuketové dortíky, ragú s masem, cuketové knedlíky na sladko a nákyp, cuketové polévky, smažené obalované cukety a la řízek, smažené plátky se sýrem, grilované cukety, restovanou cuketu jako přílohu k masu, cuketové muffiny, nebo ji přidat do ovocného salátu. To je pořádná hromada chutných dobrot, co říkáš? Tady máš pár super receptů, které jsme pro tebe vyzkoušeli a vřele ti je doporučujeme.

Cuketové lupínky s dipem se smetanou a česnekem

Budeš potřebovat jednu cuketu, zakysanou smetanu (kelímek), olivový olej, sůl, česnek, pažitku a bylinky (libeček, tymián, majoránku, oregano, bazalku).

Cuketu nakrájej na co nejtenčí kolečka a rozlož na plech vyložený pečícím papírem. Pokapej je olivovým olejem a jemně osol. Upeč dozlatova. Pak je ulož do misky či na tác. V misce si udělej dip, a to ze zakysané smetany, 1-2 stroužků rozetřeného česneku, špetky soli, pažitky a sekaných bylinek. K tácu s opečenými kolečky cukety polož misku s dipem, kolečka do něj namáčej a můžeš mlsat.

Cuketový slaný koláč se sýrem alias nákyp či nádivka

K upečení lahodného slaného koláče ti postačí půl kila na hrubo nastrouhané cukety (i se slupkou), ½ hrnku oleje, 1 hrnek polohrubé mouky, 20 dkg na hrubo strouhaného eidam sýra, 2-3 vejce, 1 prášek do pečiva, sůl, pepř, majoránka, oregano, a třeba i další nasekané bylinky.

Vše smíchej v míse do těsta, to nalij do vyššího plechu vyloženého pečícím papírem a pěkně zarovnej. Peč v troubě při 180 °C cca 30 minut do zlatova. Čas se mírně liší dle typu trouby, tak raději koláč hlídej, ať ho nespálíš. Koláč ti bude chutnat skvěle jak teplý, tak i studený.

Plněná cuketa

Ne tento recept je zapotřebí 1 cuketa, sůl, 20 dkg šunky, sýr, pepř, 1 polévková lžíce olivového olej, 2 vejce.

Cuketu podélně rozkroj a vydlabej vnitřek z obou půlek tak, že necháš 0,5 cm okraj okolo. Vnitřek cukety nakrájej na drobno a dej osmahnout na olivovém oleji, jemně osol, přidej k tomu na drobno krájenou šunku a vše zalij rozkvedlanými vejci, zamíchej, a ještě minutku smaž, pak odstav a nechej vychladnout. Vnitřek cuket osol, opepři a vlož do nich osmahnutou směs se šunkou. Posypej bohatě strouhaným sýrem a dej zapéct na cca 10 -15 minut v zapékací misce či na plechu vyloženém zapékacím papírem.

Cuketový koláč sladký

K upečení prima moučníku ti postačí 2 vejce, 2 polévkové lžíce oleje, 25 dkg moučkového cukru, 40 dkg strouhané cukety, 1 prášek do pečiva, špetka soli, olej, 20 dkg krájeného ovoce (jablka, meruňky, jahody). Na drobenku pak potřebuješ kousek másla, hrubou mouku a krystalový cukr.

Všechno mimo ovoce smíchej v míse a nalij na vyšší plech vyložený pečícím papírem, a povrch posypej krájeným ovocem. Z másla, mouky a cukru udělej drobenku. Tou ovoce posypej. Koláč peč při 100 °C cca 15–30 minut dle typu trouby. Každá peče jinak, takže raději koláč hlídej, ať jej nespálíš.

A jak to máš ty? Jsi s cuketou kamarádka, nebo poprvé vyzkoušíš nějaký náš recept? Nebo máš nějaký svůj speciální, jak cuketu upravuješ? Poděl se o něj s námi.

Text: Pavla Košík Jelínková

Foto: Shutterstock.com

25.8.2017 10:00| autor: Pavla Košík Jelínková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist