Cuketománie: Vyzkoušej ty nejlepší recepty s cuketou

Také jsi totálně propadla cuketám? Nedáš na tuhle skvělou letní zeleninu dopustit a dopřáváš si ji pravidelně na grilu nebo coby přílohu k masu? Pak tě určitě potěší naše super recepty.

cukety-titul-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Cuketa, ta zelená, žlutá či žlutozelená dlouhá věc, tolik podobná okurce, vládne v létě světu. Není divu, je totiž chutná, zdravá a vhodná, pokud ses rozhodla shodit nějaké to kilo.

Cuketa pod drobnohledem

Cuketa je keříková rostlinka, která má jednu skvělou vlastnost, nebo lépe řečeno schopnost. Představ si, že téměř neuvěřitelně rychle roste a již za 60 dní od zasetí můžeš sklízet první kousky. Paráda, no ne? Kdo by tak rychlou úrodu nechtěl? A když ti ještě práskneme, že i květy lze mlsat, tak není co řešit. Můžeš jimi zdobit saláty, přidat je do ratatouille spolu s dužinou sklizených cuket, anebo si je přichystat plněné či v karamelu. Pokud nemáš podmínky na pěstování, nezoufej! Cuketu snadno seženeš v každém obchodě, nebo se zkus vypravit na farmářské trhy. Jeden kilogram seženeš za cenu okolo dvaceti až šestadvaceti korun.

Cuketa navíc obsahuje látky, které vůbec nejsou k zahození. Protože je plná vody (až 90 %), má tudíž velmi nízkou energetickou hodnotu, obsahuje minimum cukru a vlákniny, a naopak velké množství karotenu a minerálních látek jako je draslík, hořčík a vápník. Rovněž v cuketě najdeš vitamíny – C, B a A.

Čarování s cuketou

Ke kuchyňskému čarování s cuketou si vybírej především menší až středně velké kousky do délky 25 centimetrů. Ty jsou nejlepší, protože mají minimum semen, a jsou křehké a šťavnaté. Takhle malé kousky nemusíš ani loupat a klidně je zpracuj i se slupkou. Cuketu můžeš použít jak syrovou, tak ji tepelně upravit.

Syrová se dá přidat do zeleninových salátů, a vařením, dušením, pečením nebo smažením ji upravíš na nespočet způsobů. Při přípravě je dobré brát v potaz její jemnou chuť a schopnost přebírat chuť ostatních přísad. Čili je fajn využívat cibuli, česnek a výrazné koření.

Co lze z cukety připravit?

Bramboráky, bramborový salát, plněnou cuketu, slané cuketové koláče na mnoho způsobů, různé zeleninové saláty, cuketové lupínky a placičky, cuketové hranolky, cuketové dortíky, ragú s masem, cuketové knedlíky na sladko a nákyp, cuketové polévky, smažené obalované cukety a la řízek, smažené plátky se sýrem, grilované cukety, restovanou cuketu jako přílohu k masu, cuketové muffiny, nebo ji přidat do ovocného salátu. To je pořádná hromada chutných dobrot, co říkáš? Tady máš pár super receptů, které jsme pro tebe vyzkoušeli a vřele ti je doporučujeme.

Cuketové lupínky s dipem se smetanou a česnekem

Budeš potřebovat jednu cuketu, zakysanou smetanu (kelímek), olivový olej, sůl, česnek, pažitku a bylinky (libeček, tymián, majoránku, oregano, bazalku).

Cuketu nakrájej na co nejtenčí kolečka a rozlož na plech vyložený pečícím papírem. Pokapej je olivovým olejem a jemně osol. Upeč dozlatova. Pak je ulož do misky či na tác. V misce si udělej dip, a to ze zakysané smetany, 1-2 stroužků rozetřeného česneku, špetky soli, pažitky a sekaných bylinek. K tácu s opečenými kolečky cukety polož misku s dipem, kolečka do něj namáčej a můžeš mlsat.

Cuketový slaný koláč se sýrem alias nákyp či nádivka

K upečení lahodného slaného koláče ti postačí půl kila na hrubo nastrouhané cukety (i se slupkou), ½ hrnku oleje, 1 hrnek polohrubé mouky, 20 dkg na hrubo strouhaného eidam sýra, 2-3 vejce, 1 prášek do pečiva, sůl, pepř, majoránka, oregano, a třeba i další nasekané bylinky.

Vše smíchej v míse do těsta, to nalij do vyššího plechu vyloženého pečícím papírem a pěkně zarovnej. Peč v troubě při 180 °C cca 30 minut do zlatova. Čas se mírně liší dle typu trouby, tak raději koláč hlídej, ať ho nespálíš. Koláč ti bude chutnat skvěle jak teplý, tak i studený.

Plněná cuketa

Ne tento recept je zapotřebí 1 cuketa, sůl, 20 dkg šunky, sýr, pepř, 1 polévková lžíce olivového olej, 2 vejce.

Cuketu podélně rozkroj a vydlabej vnitřek z obou půlek tak, že necháš 0,5 cm okraj okolo. Vnitřek cukety nakrájej na drobno a dej osmahnout na olivovém oleji, jemně osol, přidej k tomu na drobno krájenou šunku a vše zalij rozkvedlanými vejci, zamíchej, a ještě minutku smaž, pak odstav a nechej vychladnout. Vnitřek cuket osol, opepři a vlož do nich osmahnutou směs se šunkou. Posypej bohatě strouhaným sýrem a dej zapéct na cca 10 -15 minut v zapékací misce či na plechu vyloženém zapékacím papírem.

Cuketový koláč sladký

K upečení prima moučníku ti postačí 2 vejce, 2 polévkové lžíce oleje, 25 dkg moučkového cukru, 40 dkg strouhané cukety, 1 prášek do pečiva, špetka soli, olej, 20 dkg krájeného ovoce (jablka, meruňky, jahody). Na drobenku pak potřebuješ kousek másla, hrubou mouku a krystalový cukr.

Všechno mimo ovoce smíchej v míse a nalij na vyšší plech vyložený pečícím papírem, a povrch posypej krájeným ovocem. Z másla, mouky a cukru udělej drobenku. Tou ovoce posypej. Koláč peč při 100 °C cca 15–30 minut dle typu trouby. Každá peče jinak, takže raději koláč hlídej, ať jej nespálíš.

A jak to máš ty? Jsi s cuketou kamarádka, nebo poprvé vyzkoušíš nějaký náš recept? Nebo máš nějaký svůj speciální, jak cuketu upravuješ? Poděl se o něj s námi.

Foto: Shutterstock.com

31.7.2018 6:00| autor: Pavla Košík Jelínková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist