Chleba, rohlíky, špagety. Jsou sacharidy při dietě skutečně průšvih?

Pokud jsi někdy zkoušela hubnout, určitě jsi tisíckrát slyšela o zhoubném vlivu sacharidů. Pečivo, rýže či těstoviny, o knedlíku ani nemluvě – na tyhle potraviny můžeš při dietě rovnou zapomenout. I když taková rýže se dříve hubnutíchtivým mocně doporučovala, dnes škodí snad ještě více než kůrovec na Šumavě. Jak je to tedy s těmi prokletými sacharidy?

sacharidy-1-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Pokud držíš dietu dlouhodoběji, jsou prostě chvíle, kdy (třeba nedostatkem času) musíš sáhnout po sendviči anebo si dát k večeři rychlovku ve formě špaget. Otázka zní: Je to opravdu takový hřích? Překvapivá odpověď zní: Vůbec ne!

A zatímco výrobcům pečiva tržby rok od roku klesají, dnes hlásá nová vlna odborníků na výživu, že konzumací sacharidů můžeš dokonce kila shodit! Mezi nimi je i Michelle Braude, lékařka která tvrdí: „Sacharidy mohou pomoci při hubnutí, jen musíš vědět, které využít. Sacharidy dodávají tělu potřebnou energii, a pokud je úplně vyčleníš, zpomalíš metabolismus. Nesnaž se tedy vysadit všechny sacharidy.“

Jak přesně mohou sacharidy pomoci a které jsou ty správné? Poradíme!

Efekt sacharidofóbie

Svalové křeče, nízká hladina energie, výkyvy nálad, nenadálý hlad, špatné mentální funkce, náladovost,“ vyjmenovává doktorka Braudeová namátkou, co se může stát, když se vzdáš sacharidů.

Sacharidy jsou totiž motorem – a obzvláště to platí, když tělo potřebuje vydat extra energii navíc. Nedostatek sacharidů znamená horší sportovní výkon. Celozrnné pečivo je navíc dobrým zdrojem například magnézia či železa i vitaminů B. Nedostatek těchto látek může způsobit svalové křeče. Nedostatek sacharidů obecně způsobuje kromě velké únavy také třeba chřipku či hormonální nerovnováhu, která má za následek špatný spánek i téměř nulové libido.

Když vysadíš sacharidy, opravdu rychleji zhubneš. Jenže… Vrátíš-li se pak zpátky ke své běžné stravě, shozená kila velmi rychle nabereš zpátky a získáš taky nějaká navíc. Tělo totiž nedokáže sacharidy dobře spalovat.

Sacharidy „dobré“ a „zlé“

Je třeba si ujasnit, že ne všechny sacharidy se dají neomezeně bezpečně konzumovat. Pravdou je, že ty „jednoduché“ – tedy bílý chléb, rohlíky, koláče, sušenky či hranolky bys opravdu měla omezit. Tělo je totiž velmi rychle tráví. A energii z nich získanou málokdy beze zbytku spálíš. A to i pokud je sníš před cvičením. Tělo začne ukládat tuk.

Dobrým řešením jsou naopak hodné – tzv, „komplexnější“ sacharidy ve formě hnědé rýže či celozrnného chleba. Tyhle sacharidy totiž tělo tráví daleko pomaleji a také se neukládá tolik tuku, ačkoliv jsou konzumovány ve vyšší míře. „Hodné“ sacharidy určuje glykemický index (GI), který se měří na stupnici od 0 do 100. Platí čím nižší GI, tím lépe. Pokud jimi doplníš energii například po sportovní zátěži, tělu tím pomůžeš.

Potraviny s nízkým GI

  • nové brambory
  • hnědá rýže
  • špagety
  • celozrnný chléb
  • nudle
  • hummus
  • hrách
  • rajčata
  • cibule
  • jablka

Potraviny se středním GI

  • pita chléb
  • med
  • borůvkový muffin
  • mango
  • zmrzlina
  • banány
  • rýže basmati
  • kuskus
  • noky
  • pečené brambory

Potraviny s vysokým GI

  • hranolky
  • bramborová kaše
  • bageta
  • rohlík
  • bílý chléb
  • rýžové chlebíčky
  • meloun
  • datle

Taky už ti z toho všeho jde hlava kolem? Podle nás je prostě nejlepší zapojit do zdravého jídelníčku od všeho trochu. Co myslíš ty? 

Foto: shutterstock.com

29.6.2020 2:00| autor: Marta Dostoupilová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist