Femina.cz » Magazín » Wellness » Zelený čaj

Zelený čaj

Zelený čaj

Magazín: Wellness | autor: Renata | vydáno 27. 04. 2007

Čaj pochází z Číny a kolem roku 500 byl nápojem nejbohatších vrstev a dodnes je jeho pití spojeno s téměř náboženskými rituály.


Zelený čaj neprochází fermentací jako jeho černý příbuzný. Jinak jsou to naprosto stejné lístky ze stejného keře. Pouze se rychle spaří vodní párou, aby se rychle svinuly a okamžitě se suší. Takto vzniká nejznámější gunpowder (střelný prach), který je jeden z nejběžnějších zelených čajů.

Nerozložené třísloviny mu dodávají lehce svíravou chuť, barva díky neporušenému chlorofylu zůstává nazelenalá. Najdete v něm vitaminy A, B téměř všech skupin, C,E,K, vápník, draslík, měď, zinek, nikl, fluor a karoten.

Příprava čaje

Lze ho i chuťově měnit, má totiž vlastnost přejímat pachy a pokud čaj nějakou dobu tráví například s jasmínovými květy, pak je je jimi ovoněn a vzniká čaj s jasmínovou vůní.
Jindy je parfémován přímo přidáním těchto okvětních lístků a to už je obvykle uváděno jako ochucení. Nejen jasmín je společníkem zeleného čaje, ale i opuncie, vanilka, máta či jiné bylinky…
Proto čaj neskladujte někde, kde může  přejmout cizí pach. Nádoba musí být dobře uzavřená.

Zelený čaj přeléváme vodou, která je zchladlá cca na 70-80 stupňů. A teď začíná věda.
V prvních třech minutách louhování se z lístků uvolňuje tein (příbuzný kofeinu), který povzbuzuje centrální nervovou soustavu. Koncem třetí minuty se začínají louhovat třísloviny - tanin, které mají zklidňující účinek na žaludek a střeva. Málo už se ví, že pokud doba louhování přesáhne pět minut, čaj se mění na vyloženě nezdravý. Vysoký obsah taninu je rakovinotvorný a způsobuje zácpu!!!

Postupujte vždy podle návodu na tom kterém čaji, ale obecně platí dávka jedné čajové lžičky suchého čaje na cca 250 ml nápoje.

Čajová konvice ani šálky na čaj se nikdy nemyjí saponátem, pouze se oplachují horkou vodou. Časem se v nádobách udělá černý povlak, který je žádoucí. A opravdoví mistři dokonce tvrdí, že čím starší tmavý povlak na konvici, tím lépe čaj v ní připravený chutná.

Pravidelná konzumace zeleného čaje působí proti zubnímu kazu, příznivě působí na kožní onemocnění, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a pomáhá při hubnutí. Je dokonce dvacetkrát účinnější antioxidant než vitamin E.

Další články z rubriky

Komentáře (2)

Datum Autor Nadpis
11. 03. 2012 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
27. 02. 2012 Tecireg ... (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Astor Omlazující korektor 3v1 Lift Me Up

Astor Omlazující korektor 3v1 Lift Me Up

Stroj času pro vaši pleť!

Testy kosmetiky: Dekorativní | vydáno 02. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Střelec

04. 12. 2016 Horoskop Střelec

Dnes se ti nebude chtít vůbec nic. Nevadí, do ničeho se nenuť. Dělej jen věci, které tě baví, nebo zajdi načerpat ene... Celý horoskop

Karta dne

Dva poháry
Máš před sebou nádherný den naplněný radostí a láskou. Přestože jsi sama, budeš velmi intenzivně řešit vztahy kolem sebe a také své srdíčko. Jestli toužíš po lásce, má...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Šikana, zlozvyky i rozchody aneb Nový týd...

No, podle nadpisu to nevypadá na moc veselý první adventní týden na Femině, ale rozhodně se nemusíš bát. Zas tak drsn...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist