Femina.cz » Magazín » Wellness » Zelený čaj

Zelený čaj

Zelený čaj

Magazín: Wellness | autor: Renata | vydáno 27. 04. 2007

Čaj pochází z Číny a kolem roku 500 byl nápojem nejbohatších vrstev a dodnes je jeho pití spojeno s téměř náboženskými rituály.


Zelený čaj neprochází fermentací jako jeho černý příbuzný. Jinak jsou to naprosto stejné lístky ze stejného keře. Pouze se rychle spaří vodní párou, aby se rychle svinuly a okamžitě se suší. Takto vzniká nejznámější gunpowder (střelný prach), který je jeden z nejběžnějších zelených čajů.

Nerozložené třísloviny mu dodávají lehce svíravou chuť, barva díky neporušenému chlorofylu zůstává nazelenalá. Najdete v něm vitaminy A, B téměř všech skupin, C,E,K, vápník, draslík, měď, zinek, nikl, fluor a karoten.

Příprava čaje

Lze ho i chuťově měnit, má totiž vlastnost přejímat pachy a pokud čaj nějakou dobu tráví například s jasmínovými květy, pak je je jimi ovoněn a vzniká čaj s jasmínovou vůní.
Jindy je parfémován přímo přidáním těchto okvětních lístků a to už je obvykle uváděno jako ochucení. Nejen jasmín je společníkem zeleného čaje, ale i opuncie, vanilka, máta či jiné bylinky…
Proto čaj neskladujte někde, kde může  přejmout cizí pach. Nádoba musí být dobře uzavřená.

Zelený čaj přeléváme vodou, která je zchladlá cca na 70-80 stupňů. A teď začíná věda.
V prvních třech minutách louhování se z lístků uvolňuje tein (příbuzný kofeinu), který povzbuzuje centrální nervovou soustavu. Koncem třetí minuty se začínají louhovat třísloviny - tanin, které mají zklidňující účinek na žaludek a střeva. Málo už se ví, že pokud doba louhování přesáhne pět minut, čaj se mění na vyloženě nezdravý. Vysoký obsah taninu je rakovinotvorný a způsobuje zácpu!!!

Postupujte vždy podle návodu na tom kterém čaji, ale obecně platí dávka jedné čajové lžičky suchého čaje na cca 250 ml nápoje.

Čajová konvice ani šálky na čaj se nikdy nemyjí saponátem, pouze se oplachují horkou vodou. Časem se v nádobách udělá černý povlak, který je žádoucí. A opravdoví mistři dokonce tvrdí, že čím starší tmavý povlak na konvici, tím lépe čaj v ní připravený chutná.

Pravidelná konzumace zeleného čaje působí proti zubnímu kazu, příznivě působí na kožní onemocnění, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a pomáhá při hubnutí. Je dokonce dvacetkrát účinnější antioxidant než vitamin E.

Další články z rubriky

Komentáře (2)

Datum Autor Nadpis
11. 03. 2012 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
27. 02. 2012 Tecireg ... (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Mary Kay Intenzivní hydratační krém

Mary Kay Intenzivní hydratační krém

Pro pocit úžasné hebkosti a měkkosti...

Testy kosmetiky: Pleťová | vydáno 20. 01. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Býk

22. 01. 2017 Horoskop Býk

Partnera dnes budeš mást svou ledovou odtažitostí. Aniž bys tušila proč, bude tě na něm štvát snad i to, jak dýchá. R... Celý horoskop

Karta dne

Hvězda
Do tvého života přichází klid, mír a láska. Pokud máš nějaká přání, vyšli je nahoru ke hvězdám a věř, že se ti splní. Důvěřuj svým snům, přichází k tobě období prosper...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Hubnutí podle horoskopu, selfie i barva r...

Znamení horoskopu o nás vypovídá hodně, ať už se nám to líbí nebo ne. A protože my máme tajemno, horoskopy a výklady ...

Celý článek

Módní policie

TOPlist