Femina.cz » Magazín » Hubnutí » Hlad udrží na uzdě bílkoviny

Hlad udrží na uzdě bílkoviny

Hlad udrží na uzdě bílkoviny

Magazín: Hubnutí | autor: redakce | vydáno 01. 02. 2008

Další výzkumy ukázaly, proč strava, ve které chybí bílkoviny a převažují cukry a tuky, způsobuje začarovaný kolotoč hladu a příbírání.


Hormon hladu ghrelin je zodpovědný za to, jak se cítíme nasyceni a jak často máme tendenci do sebe něco cpát. Vylučuje se v žaludku a povzbuzuje tělo k další konzumaci potravin. Na uzdě ho podle amerických odborníků nejspolehlivěji drží v potravě přijaté bílkoviny. Jinak řečeno, příjmem stravy bohaté na cukry (sacharidy) a tuky (lipidy) hladina ghrelinu rychle kolísá a pocity hladu se dostavují častěji.

Naopak pokrmy bohaté na bílkoviny jsou nejlepším řešením pro rychlé a dlouhodobé zasycení. Proteiny totiž dokáží nejlépe ze všech živin hlídat hladinu ghrelinu, zatímco sacharidy a tuky jsou z tohoto hlediska horší, než se dosud mínilo. Odborníci z University of Washington v Seattlu testovali, jak účinné tři hlavní živiny (bílkoviny, cukry a tuky) jsou při snižování hladiny hormonu ghrelinu vylučovaného žaludkem.

„Potlačování ghrelinu je jedním ze způsobů, jak omezit chuť k jídlu, když člověk začne jíst a začíná být sytý,“ prohlásil jeden z autorů doktor David Cummings.

Jeho tým podával šestnácti dobrovolníkům tři různé typy koktejlů, každý měl různé koncentrace sacharidů, tuků a bílkovin. Všem jedincům odebírali lékaři krev před vypitím nápoje, poté každých dvacet minut po dobu šesti hodin. Ve vzorcích byla sledována hladina hormonu ghrelinu.

„Zajímavým zjištěním je, že tuk potlačoval ghrelin velmi slabě,“ uvedl Cummings, podle něhož nejsilněji potlačovaly hladinu tohoto hormonu právě bílkoviny, jak mírou, tak délkou trvání. U sacharidů dojde v těle sice zpočátku k nejprudšímu poklesu hladiny ghrelinu, ale posléze jeho množství v těle naopak vzroste ještě výš, než tomu bylo před pozřením cukrů.

Mezi potraviny bohaté na bílkoviny patří například libové maso, játra, ryby, mléko, některé mléčné výrobky, houby, některé ořechy a fazole.

Závěry studie byly publikovány v odborném časopise Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

zdroj: Famous

Další články z rubriky

Komentáře (1)

Datum Autor Nadpis
17. 04. 2011 stepanecka No, je... (reakcí: 1)

Testy kosmetiky

Lancome Tvarující řasenka Grandiôse Extrême

Lancome Tvarující řasenka Grandiôse Extrême

Vykouzlí extrémně temné a dokonalé řasy...

Testy kosmetiky: Dekorativní | vydáno 23. 03. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Kozoroh

23. 03. 2017 Horoskop Kozoroh

Vyraž do společnosti, kde máš šanci potkat svého pana Božského. Zadaná si dá pozor na nevěru, protože bude mít chuť n... Celý horoskop

Karta dne

Síla
Přichází období, kdy s velmi jasnou přesností víš, jak využít svoji vnitřní sílu a ženskou energii k získání všeho, oč jsi až doposud bez úspěchu usilovala. Když spojí...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Femina v novém kabátku

Nový týden je tady a s ním také konečně po dlouhé zimě oficiálně přichází jaro. Také už se nemůžeš dočkat, až se přír...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist