Femina.cz » Magazín » Hubnutí » Hlad udrží na uzdě bílkoviny

Hlad udrží na uzdě bílkoviny

Hlad udrží na uzdě bílkoviny

Magazín: Hubnutí | autor: redakce | vydáno 01. 02. 2008

Další výzkumy ukázaly, proč strava, ve které chybí bílkoviny a převažují cukry a tuky, způsobuje začarovaný kolotoč hladu a příbírání.


Hormon hladu ghrelin je zodpovědný za to, jak se cítíme nasyceni a jak často máme tendenci do sebe něco cpát. Vylučuje se v žaludku a povzbuzuje tělo k další konzumaci potravin. Na uzdě ho podle amerických odborníků nejspolehlivěji drží v potravě přijaté bílkoviny. Jinak řečeno, příjmem stravy bohaté na cukry (sacharidy) a tuky (lipidy) hladina ghrelinu rychle kolísá a pocity hladu se dostavují častěji.

Naopak pokrmy bohaté na bílkoviny jsou nejlepším řešením pro rychlé a dlouhodobé zasycení. Proteiny totiž dokáží nejlépe ze všech živin hlídat hladinu ghrelinu, zatímco sacharidy a tuky jsou z tohoto hlediska horší, než se dosud mínilo. Odborníci z University of Washington v Seattlu testovali, jak účinné tři hlavní živiny (bílkoviny, cukry a tuky) jsou při snižování hladiny hormonu ghrelinu vylučovaného žaludkem.

„Potlačování ghrelinu je jedním ze způsobů, jak omezit chuť k jídlu, když člověk začne jíst a začíná být sytý,“ prohlásil jeden z autorů doktor David Cummings.

Jeho tým podával šestnácti dobrovolníkům tři různé typy koktejlů, každý měl různé koncentrace sacharidů, tuků a bílkovin. Všem jedincům odebírali lékaři krev před vypitím nápoje, poté každých dvacet minut po dobu šesti hodin. Ve vzorcích byla sledována hladina hormonu ghrelinu.

„Zajímavým zjištěním je, že tuk potlačoval ghrelin velmi slabě,“ uvedl Cummings, podle něhož nejsilněji potlačovaly hladinu tohoto hormonu právě bílkoviny, jak mírou, tak délkou trvání. U sacharidů dojde v těle sice zpočátku k nejprudšímu poklesu hladiny ghrelinu, ale posléze jeho množství v těle naopak vzroste ještě výš, než tomu bylo před pozřením cukrů.

Mezi potraviny bohaté na bílkoviny patří například libové maso, játra, ryby, mléko, některé mléčné výrobky, houby, některé ořechy a fazole.

Závěry studie byly publikovány v odborném časopise Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

zdroj: Famous

Další články z rubriky

Komentáře (1)

Datum Autor Nadpis
17. 04. 2011 stepanecka No, je... (reakcí: 1)

Testy kosmetiky

Helena Rubinstein Korektor očního okolí

Helena Rubinstein Korektor očního okolí

Vaše oči budou rozzářené!

Testy kosmetiky: Dekorativní | vydáno 17. 01. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Váhy

18. 01. 2017 Horoskop Váhy

Rozhodnutí vymalovat byt a přestavit nábytek tvá rodina neocení. Ale to tě nezsataví, vyšleš je na nákupy a sama se v... Celý horoskop

Karta dne

Velekněz
Obohatí tě práce ve skupinách, ať již různé ezoterické nauky, semináře nebo vše, co se týká tvého duchovního života. Pokud si nejsi jistá, jaký zájem přesně máš, zkus ...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Hubnutí podle horoskopu, selfie i barva r...

Znamení horoskopu o nás vypovídá hodně, ať už se nám to líbí nebo ne. A protože my máme tajemno, horoskopy a výklady ...

Celý článek

Módní policie

TOPlist