Femina.cz » Magazín » Hubnutí » Cottage sýr

Cottage sýr

Cottage sýr

Magazín: Hubnutí | autor: Renata Petříčková | vydáno 08. 08. 2008

Zvláštní hrudkovitý sýr s chutí a vůní tvarohu se stává součástí našeho jídelníčku. Není divu, je vynikající , nízkotučný a jeho využití je neuvěřitelně různorodé…


Pochází z Anglie

Původ sýru s názvem cottage cheese hledejme na anglických venkovských farmách. Cottage totiž původně znamená chalupa a pro lepší představu jde o věc asi tak typickou jako je na Slovensku bryndza. Vyrábí se z mléka kombinací sladkého a kyselého srážení a to díky speciálním mlékařským kulturám.

Jaký je ten nej?

Pravda, v obchodě do kelímku nevidíte, ale malou nápovědu snad dát můžeme. Správně vyrobený sýr by neměl plavat v mléce, smetaně či syrovátce, zrnka sýra mají být na první pohled dobře viditelná, pevná a jen jemně obklopena „omáčkou“ ze smetany. Ale nejdůležitější je zářivě bílá barva.
Takže v obchodě zkuste kelímkem zahrkat – neměl by šplouchat.

Je zdravý?

Určitě je přínosem pro naše zdraví a to nejen pro obsažený vápník. Bakterie mléčného kvašení mají pozitivní vliv na trávení. Navíc není příliš kalorický, protože se vyrábí většinou z nízkotučného mléka a tak se hodí pro redukční diety, ale i jako součást racionální stravy. Možná jeho nízkou energetickou hodnotu oceníte při večeři, protože je navíc velmi lehce stravitelný. Hodí se tedy pro každého, od nejmenších dětí až po sportovce, lidi po nemoci či pro seniory.

Jak ho jíst?

Nejlepší je jen tak, na chleba s máslem nebo na čerstvý celozrnný rohlík.
Ovšem klidně ho použijte i jako dresing na zeleninové saláty, na těstoviny, na rýži či jako chuťovou variaci přílohy k pečenému masu. Opravdu skvělý je cottage v kombinaci s čerstvými rajčaty, olivami nebo tuňákem.

Ačkoliv obchody nabízejí hodně ochucených variací, můžeme si samozřejmě cottage ochutit doma – výborný je s pažitkou, křenem, česnekem, olivami, papričkami nebo bylinkami či červenou sušenou paprikou. Fantazii se meze nekladou, klidně zkuste své oblíbené koření.

S marmeládou nebo do ovoce

A na závěr ještě jeden tip od opravdových labužníků. Ostatně proč ne, když jíme na sladko tvaroh? Protože cottage není nijak zvlášť solený, můžeme jeho neochucenou variantu zkusit využít na sladko. S marmeládou jako dezert nebo jako ozdoba na ovocné saláty. Můžete klidně vykouzlit i zdravý pohár s ovocem, cottage sýrem, medem, oříšky…

A stejně jako s tvarohem, můžeme z něj zkusit udělat náplně do koláčů, buchet či sladkých nádivek do dortů.

Další články z rubriky

Komentáře (1)

Datum Autor Nadpis
06. 04. 2012 magic11 cottage (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Naše tipy

Dnešní horoskop

Lev

22. 03. 2017 Horoskop Lev

Doteď jsi všechno řešila v poklidu a bez valného zájmu, nyní přichází čas si pořádně dupnout a prosadit také své zájm... Celý horoskop

Karta dne

Velekněz
Teď jsi právě ve stádiu, kdy si velmi dobře uvědomuješ, že je zapotřebí udělat nutné životní změny. Pochopila jsi, že vzorce navyklého chování byly jen staré minulostn...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Femina v novém kabátku

Nový týden je tady a s ním také konečně po dlouhé zimě oficiálně přichází jaro. Také už se nemůžeš dočkat, až se přír...

Celý článek

Módní policie

TOPlist