Břišní tuk zvyšuje pocit hladu

Obezita je v podstatě pekelně začarovaný kruh. Člověk dostane hlad a pořádně se nají. Víc, než dokáže jeho tělo spálit. Přebytek se tak uloží na břiše. Jenže tam dojde ke zvýšené produkci hladového hormonu, takže tělo chce jíst znova a více.

Tak se člověk nají opět pořádně, čímž objem tuku na břiše opět zvýší a tím také znova podpoří produkci hladového hormonu. A tak pořád dokola.

S tímto objevem přišel doktor Ja-ping Jang se svými kolegy z University of Western Ontario. Ti zjistili, že tukové zásoby na břiše produkují hormon podporující růst a množení tukových buněk.

Hormon bílkovinné povahy nazval doktor Jang neuropeptidem Y – NPY. Ten se tvoří v tukové tkáni na břiše. Dříve se přitom uvažovalo, že vzniká v mozku. NPY je nejúčinnějším hlad stimulujícím hormonem, jaký vědci znají. Pokud je přítomen v těle, vyvolává značné a konstantní pocity hladu.

Vědci se domnívali, že u postižených osob s extrémní nadváhou je NPY produkován mozkem a nutí člověka neustále jíst. Jenže podle objevů týmu doktora Janga vzniká tento hormon také v tukové tkáni na břiše. NPY podporuje množení zárodečných buněk, z nichž pak vznikají nové tukové buňky.

„To může vést ke zhoubnému cyklu, kde NPY produkovaný mozkem nutí člověka jíst více a tak přibírat tuk kolem pasu, a pak takový tuk produkuje ještě více hormonu NPY, který produkuje ještě více tukových buněk a zvyšuje pocity hladu,“ tvrdí doktor Jang.

Závěry studie byly publikovány v odborném časopise FASEB Journal.

21.4.2008 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist