Velký bylinkový tahák pro jarní očistu a detox

Jaro je tady a s ním také nejvyšší čas začít na sobě pracovat. Začni s důležitou a pro tvé tělo podstatnou jarní očistou a detoxem. Poradíme ti, jak na to.

detox-titul-1100x618.jpg

Jarní očista je důležitá, protože přes zimu ses nejen méně hýbala,  málo jsi pobývala venku a také jsi více jedla. Díky tomu se ti v organismu usadilo mnohem více toxinů a dalších nežádoucích látek než v jiných obdobích roku. A tak jsi po zimě tak nějak více unavená, často skleslá a máš málo energie. Nejvyšší čas na jarní očistu a detox.

S detoxikací a očistou organismu ti pomohou, jak jinak, než staré dobré bylinky. Zelení kamarádi, kteří ti nejen pomohou k pevnějšímu zdraví, ale jsou vesměs lahodné chutí a co víc, nemusíš se jen nalévat čaji a odvary, nebo polykat tinktury z bylin, ale můžeš je s čistým svědomím zařadit do svého jídelníčku. Tedy v případě, že si je seženeš čerstvě řezané, anebo si domů bylinky pořídíš v květináči.

Samozřejmě, pokud jsi fanda pěstování pokojových rostlinek či zahradničení a bylinky patří do tvého repertoáru zelených kamarádů doma, máš napůl vyhráno. Zdroj čerstvých bylin je tím nejlepším možným zdrojem, i když ani sušené nejsou k zahození. Čerstvé seženeš v mnoha květinářstvích, obchůdcích se zahradnickými potřebami, nabízí je i hobby markety nebo některé obchodní řetězce. Sušené jsou k mání mezi klasickým kořením v obchodech s potravinami, nebo mezi čaji, ale nejvíce jich najdeš v bylinářství a v obchůdcích se zdravou výživou.

A které bylinky ti s očistou a detoxem nejvíce pomohou?

  • kopřiva
  • černý bez
  • bříza
  • sedmikráska
  • jetel

A jak je zpracovat?

Kopřiva dvoudomá

Z mladých výhonků kopřivy, které rostou opravdu všude, si můžeš udělat špenát, přidat je můžeš ale ve finále přípravy i do polévek nebo omáček, případně před ukončením dušení pod maso.  A ve finále přípravy proto, abys z nich nezničila moc výživných látek i vitamínů, které obsahují. Ale samozřejmě i klasický čaj z kopřivy má svůj efekt. A ten se dostaví, budeš-li detoxikační a očistnou kúru s kopřivou realizovat minimálně po dobu čtyř až šesti týdnů. Kopřiva je hodně močopudná, skvěle pročišťuje celý organismus, má vliv na kvalitu vlasů a pleti a vylepšuje razantně krvetvorbu i fungování metabolismu.

Kopřivový špenát

Budeš potřebovat 800 g vrchních výhonků mladých kopřiv, dvě vejce, jednu cibuli, tři stroužky česneku, sůl, pepř, 2 lžíce másla, lžíci octa, muškátový oříšek, 3 lžíce oleje, 200 ml vody, případně strouhanku nebo mouku.

Kopřivy sceď horkou vodou, tak je zbavíš pálivosti, poté je nasekej na drobno. Na pánvi rozpusť 1 lžíci másla a osmahni na něm nakrájenou cibuli. Až cibule zesklovatí, přidej nasekané kopřivy a tři lžíce vody. Vař za občasného míchání cca 10 minut. Poté slij vodu z pánve a přidej ke kopřivám lžíci másla, sůl, pepř a nastrouhej trošku muškátového oříšku. Vše důkladně promíchej. Uvař si vejce na tvrdo, anebo je osmaž na lívanečníku. Špenát bašti s vejci, a jako přílohu si můžeš dopřát pečivo nebo vařené brambory.

Kopřivový čaj

Na něj potřebuješ dvě čajové lžičky sušené nebo čerstvé nasekané kopřivy, které vař v 200 ml vody dvě minuty, poté luhuj další dvě minuty a scezený popíjej 3 x denně.

Černý bez

Ideální možností je čaj z květů či bobulí černého bezu, nebo řízečky z květů. Bez podporuje vylučování toxinů potem i odhleňuje tělo. Opět platí, že ideální doba užívání bezu jsou minimálně čtyři týdny. Čajík si uděláš ze dvou čajových lžic květu bezu, které přeliješ 250 ml horké vody, luhuješ 5 minut a scezené piješ 2 x denně. Na čaj z bobulí musíš malinko jinak. Tři čajové lžičky bobulí vlož do 200 ml studené vody, zahřej do bodu varu a od bodu varu vař cca 2 minuty. Poté odstav z plamene a luhuj 5 minut. Scezené pij 2 x denně.

Smažené bezové květy

Potřebuješ hrstku bezových květů, čtvrt litru mléka, dvě vejce, špetku soli, 120 gramů mouky a olej. Bezové květy si natrhej s delší stopkou, aby se ti s nimi dobře pracovalo při obalování a smažení. Dobře je oper ve vodě a nechej osušit. Mezitím si připrav těstíčko na obalování.

Smíchej všechny ingredience mimo oleje (ten je na smažení), přičemž mouky dej jen tolik, aby těsto mělo polotekutý charakter, pak si připrav pánev a olej v ní rozpal. Pak drž květ za stopku a namáčej jej do těstíčka. Z těstíčka přenes na pánev, osmaž z jedné strany a pak otoč a ustřihni stopku. Až je květ osmažený, vyjmi jej z pánve a nechej na talíři na ubrousku okapat. Ubrousek vsákne do sebe přebytečný olej. Jako přílohu ti doporučujeme bramborovou kaši nebo jen řízečky namáčej do dipu, třeba česnekový s jogurtem je prima.

Bříza

Ta má jarně vitalizační účinek na tělo, vlasy i pleť. Bříza čistí krev a je perfektní na očistu a detox především ledvin a močového ústrojí. Ideální je čaj z mladých březových lístků. Můžeš je natrhat čerstvé, anebo koupit břízu sušenou. Na čaj potřebuješ dvě polévkové lžíce čerstvých nebo sušených listů, které přeliješ 250 ml horké vody, luhuješ tři minuty a pak scezené piješ 2 x denně. Tělu a hlavně pleti také posloužíš, když si uděláš odvar z listů a vliješ si jej do koupele. Stejně tak si břízou můžeš umýt vlasy – poslední oplachování by mělo patřit odvaru z břízy. Odvar si uděláš stejně jako čaj. A nezapomeň si břízu dopřávat tři až šest týdnů.

Sedmikráska

Půvabný posel jara, který ve svých kvítkách skrývá nebývalou sílu. Sedmikráskový květ nabudí metabolismus, látkovou výměnu, čistí játra a žlučník. Květy můžeš použít na lahodný čajík, udělat si sedmikráskovou šťávu, dát si chleba s máslem pokladený sedmikráskami, anebo květy sedmikrásek ozvláštnit jarní salát. Čaj si uvaříš spařením dvou čajových lžiček květu ve čtvrt litru vody, necháš 5 minut luhovat a scezené piješ 2 x denně.

Šťávu dostaneš, když sedmikrásky rozmixuješ, a vyždímáš před čisté plátýnko. No a u salátu se meze fantazii nekladou, prostě si připrav nějaký salátek, co máš ráda a vmíchej květy do něj, nebo jej s nimi posypej. Aby byl očistný efekt dokonalý, tak sedmikrásku užívej minimálně čtyři týdny.

Jetel

Stejným způsobem jako sedmikrásku můžeš zpracovat i květy a lístky jetele. Je z nich lahodný čaj i šťáva, hodí se i do salátu nebo na máslem namazaný chléb. Jetel čistí játra, žlučník, krev a pleť. Čaj z jetele uvaříš z jedné lžíce květů a listů přelitých 250 ml horké vody, luhuješ 10 minut a scezené piješ 3 x denně po dobu jednoho měsíce.

Bylinkové smoothie

Ještě jednu možnost u bylinek k detoxu a očistě máš, a to vymíchat je celé v čerstvém stavu do lahodného smoothie. Tím zachováš veškerou sílu bylinky a podpoříš i svá střeva. K tomu potřebuješ mixér, či ruční šlehač, čerstvé bylinky, a k nim můžeš přidat nějaké ovoce nebo zeleninu. To vždy oloupej a odstraň z něj tvrdé části jako jsou pecky, jádro atp. Mezi ovoce a zeleninu s detoxikačním efektem patří grep, pomeranč, citron, avokádo, červená řepa, salátová okurka, jablko. Receptů na lahodná smoothie je taková hromada, že není možno si nevybrat. Takže můžeš popustit meze své fantazie i chuti a připravit si to své originální bylinkové smoothie.

Jak řešíš nástup jara ty? Dopřáváš si detox a jarní očistu každé jaro? Už jsi začala s letošní jarní očistou, nebo stále váháš? Poděl se s námi o své zkušenosti.

Foto: Shutterstock.com

4.4.2018 4:00| autor: Pavla Košík Jelínková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist