Studie českých vědců vyvinula pivo pro štíhlou linii a zdraví žen!

Čeští vědci a výzkumníci zkoumali možnosti snížení negativního dopadu klimakteria na zdraví žen. Podnětem se stal rok 2002, kdy byly zveřejněny výsledky rozsáhlé americké lékařské studie, která prokázala, že kontinuální podání estrogenů a progesteronu v době delší než 5 let zvyšuje riziko karcinomu prsu, cévní mozkové příhody a koronárního srdečního onemocnění u zdravých postmenopauzálních žen. Výsledky studie vedly k přehodnocení indikačních kriterií hormonální substituční léčby a obracejí pozornost k alternativním léčebným postupům, a to zejména k fytoestrogenům. Fytoestrogeny jsou rostlinné látky ze skupiny polyfenolů, které v organismu působí jako přirozené ženské hormony. Zvyšující se zájem o alternativní léčebné postupy v léčbě klimakterických obtíží vedl k myšlence využít pivo jako přírodní lék k podání fytoestrogenů, neboť ty jsou mj. obsaženy ve chmelu a sladu a čeští odborníci nalezli tyto látky v českých pivech. Bylo rovněž zapotřebí otestovat, zda fytoestrogeny pocházející z piva budou mít léčebný efekt.

Tým pracovníků Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, vedený Ing. Alexandrem Mikyškou spolu s gynekologem MUDr. Milanem Antonem, CSc., uskutečnil v letech 2003–2005 státem podporovaný výzkumný úkol č. QF3299 s názvem „Vývoj technologie pro výrobu piva se sníženým obsahem alkoholu, vysokým obsahem fytoestrogenů a příznivým medicínským účinkem na ženy“.

Podstatou bádání bylo zjistit, jaké pivovarské suroviny a jaký technologický postup zvolit, aby do piva přešlo maximální množství fytoestrogenů a tím byl zajištěn léčebný efekt, neboť při běžném způsobu výroby piva byly ztráty fytoestrogenů kolem 70 % a tím menší byl i léčebný efekt. Zároveň bylo třeba splnit požadavek lékařů, aby pivo mělo nízký obsah alkoholu a zároveň i nízkou energetickou zátěž a aby ženy po něm netloustly. Na základě výsledků výzkumu bylo pro potřeby lékařské studie vyrobeno 8% pivo s obsahem alkoholu 1,9 % hmot z českého sladu a žateckého chmele. Mělo sumární obsah sledovaných fytoestrogenů 22,2 nmol/l.

Výsledky výzkumu bylo třeba klinicky ověřit. Náhodně vybranému souboru 20 žen ve věku 47–80 let, které se v měsíci květnu roku 2005 dostavily k preventivnímu gynekologickému vyšetření na základě předchozího náhodného objednání, splňovaly podmínku rozvinutá akutní klimakterická symptomatologie a souhlasily s konzumací piva, bylo denně po dobu 60 dní podáváno malé množství, 0,3 l piva.

Studie prokázala příznivý efekt dvouměsíční konzumace nízkoalkoholického piva obsahujícího fytoestrogeny na ovlivnění symptomů klimakterického syndromu. Zlepšení pozorovaly ženy na prvním místě v prožívání pocitu únavy, slabosti a vyčerpanosti, dále pocitu zrychlení tepu nebo bušení srdce a na třetím místě u poruch spánku.

Tímto experimentem zkoumání piva jako zajímavého nápoje a chemického roztoku zdaleka nekončí a výzkum jeho pozitivního vlivu na lidský organismus bude pokračovat. Nyní však půjde o to, aby se našel někdo, kdo bude tento druh piva vyrábět, kdo s ním přijde na trh.

Ing. Josef Vacl
www.cspas.cz.

24.5.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist