Studie českých vědců vyvinula pivo pro štíhlou linii a zdraví žen!

Čeští vědci a výzkumníci zkoumali možnosti snížení negativního dopadu klimakteria na zdraví žen. Podnětem se stal rok 2002, kdy byly zveřejněny výsledky rozsáhlé americké lékařské studie, která prokázala, že kontinuální podání estrogenů a progesteronu v době delší než 5 let zvyšuje riziko karcinomu prsu, cévní mozkové příhody a koronárního srdečního onemocnění u zdravých postmenopauzálních žen. Výsledky studie vedly k přehodnocení indikačních kriterií hormonální substituční léčby a obracejí pozornost k alternativním léčebným postupům, a to zejména k fytoestrogenům. Fytoestrogeny jsou rostlinné látky ze skupiny polyfenolů, které v organismu působí jako přirozené ženské hormony. Zvyšující se zájem o alternativní léčebné postupy v léčbě klimakterických obtíží vedl k myšlence využít pivo jako přírodní lék k podání fytoestrogenů, neboť ty jsou mj. obsaženy ve chmelu a sladu a čeští odborníci nalezli tyto látky v českých pivech. Bylo rovněž zapotřebí otestovat, zda fytoestrogeny pocházející z piva budou mít léčebný efekt.

Tým pracovníků Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, vedený Ing. Alexandrem Mikyškou spolu s gynekologem MUDr. Milanem Antonem, CSc., uskutečnil v letech 2003–2005 státem podporovaný výzkumný úkol č. QF3299 s názvem „Vývoj technologie pro výrobu piva se sníženým obsahem alkoholu, vysokým obsahem fytoestrogenů a příznivým medicínským účinkem na ženy“.

Podstatou bádání bylo zjistit, jaké pivovarské suroviny a jaký technologický postup zvolit, aby do piva přešlo maximální množství fytoestrogenů a tím byl zajištěn léčebný efekt, neboť při běžném způsobu výroby piva byly ztráty fytoestrogenů kolem 70 % a tím menší byl i léčebný efekt. Zároveň bylo třeba splnit požadavek lékařů, aby pivo mělo nízký obsah alkoholu a zároveň i nízkou energetickou zátěž a aby ženy po něm netloustly. Na základě výsledků výzkumu bylo pro potřeby lékařské studie vyrobeno 8% pivo s obsahem alkoholu 1,9 % hmot z českého sladu a žateckého chmele. Mělo sumární obsah sledovaných fytoestrogenů 22,2 nmol/l.

Výsledky výzkumu bylo třeba klinicky ověřit. Náhodně vybranému souboru 20 žen ve věku 47–80 let, které se v měsíci květnu roku 2005 dostavily k preventivnímu gynekologickému vyšetření na základě předchozího náhodného objednání, splňovaly podmínku rozvinutá akutní klimakterická symptomatologie a souhlasily s konzumací piva, bylo denně po dobu 60 dní podáváno malé množství, 0,3 l piva.

Studie prokázala příznivý efekt dvouměsíční konzumace nízkoalkoholického piva obsahujícího fytoestrogeny na ovlivnění symptomů klimakterického syndromu. Zlepšení pozorovaly ženy na prvním místě v prožívání pocitu únavy, slabosti a vyčerpanosti, dále pocitu zrychlení tepu nebo bušení srdce a na třetím místě u poruch spánku.

Tímto experimentem zkoumání piva jako zajímavého nápoje a chemického roztoku zdaleka nekončí a výzkum jeho pozitivního vlivu na lidský organismus bude pokračovat. Nyní však půjde o to, aby se našel někdo, kdo bude tento druh piva vyrábět, kdo s ním přijde na trh.

Ing. Josef Vacl
www.cspas.cz.

24.5.2006 12:00
Více o tématu: pivoštíhlá linie

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist