Femina.cz > Vše o zdraví > Speciální bylinkový tahák: První pomoc při vánočním přejídání
Speciální bylinkový tahák: První pomoc při vánočním přejídání
Také máš tendenci o Vánocích baštit tak trošku více, než je zdrávo? Nemůžeš odolat dobrotám v podobě bramborového salátu, smažených řízků, chlebíčků i cukroví a na množství nedbáš? Není divu, že se pak často potýkáš s nevolností, bolestmi žaludku, žlučníku či pálením žáhy. Pořiď si bylinky, které ti s problémy pomohou.
Nejspíš si myslíš, že ti poradíme, abys ses prostě nepřecpávala a máš klid. Ano, to je pravděpodobně ta nejjednodušší a nejideálnější cesta. Vyhneš se tak bolestem, nadýmání, probdělým nocím nebo běhání na toaletu. Zkrátka vyhneš se problémům. Ale pokud přesto neodoláš, tak ti dáme pár tipů, jak z toho ven.
Co ti pomůže? Samozřejmě staré dobré bylinky. Které? Tady máš ty nejlepší a ve svém účinku nejefektivnější.
Které to jsou?
- Puškvorec
- Pelyněk
- Zeměžluč
- Proskurník
- Tužebník
- Hřebíček
Puškvorec obecný
Silák na všechny trávicí obtíže je puškvorec. Není sice příliš lahodný, ale jeho hořce kořenitá chuť ti udělá dobře. Ne nadarmo je tahle rostlinka častou součástí bylinných likérů. Perfektně pomáhá díky silicím, jež obsahuje. Je výborný na střevní obtíže a žaludeční vředy. Ale pozor, tuhle bylinku nevař, dej 5 lžic do 500 ml vody a jen mírně zahřej. Poté vše maceruj aspoň 6 hodin a pak popíjej 3x denně. Vzhledem k delší přípravě si puškvorec můžeš připravit předem. Ale maximálně 24 hodin dopředu.
Pelyněk pravý
A máme tu další nepříliš lahodnou a hořkou bylinu, ale velmi efektivní a účinnou obzvláště na překyselení žaludku, nebo když sníš něco nepříliš čerstvého. Ale i tady pozor! Bylina je opravdu silák a je důležité uvařit si čaj z vhodného množství. A tak nepřekračuj 5 lžic pelyňku, které zalij 500 ml vroucí vody a luhuj 20 minut. Scezené pij 5x až 6x denně. Aby byl efekt co nejsilnější, musíš čaj pít na lačno.
Zeměžluč okolíkatá
No a do třetice hořčák jak má být. Bohužel hořkost je znak mnoha žaludečních bylinek. A zeměžluč mezi ně patří, přičemž ti posílí žaludek, zlepší trávení a zlikviduje pálení žáhy. Hořčiny mají ten správný efekt na vylučování žaludečních šťáv. Dej 3 čajové lžičky zeměžluči do 200 ml vroucí vody a luhuj 5 minut. Scezené pij jedenkrát denně na lačno. A opět varování: pij skutečně jen jeden šálek denně, více může vyvolat zvracení anebo průjmy.
Přečti si také:
- Kouzelná levandule. Úžasná pro tvé zdraví, krásu i jako dekorace
- Rýmovníkem nejen na rýmu. Rostlinka, která tě překvapí
- Bylinky, které podporují hubnutí. Tyhle vážně fungují
Proskurník lékařský
Má v sobě slizové silice, jež zmírňují pálení žáhy a regenerují žaludeční sliznici, efekt má i na žaludeční vředy. 5 lžic proskurníku vsypej do 500 ml vlažné vody a nechej 6 hodin macerovat. Pak minutu povař a popíjej scezené celý den v malých doušcích.
Tužebník jilmový
Perfektní bylinka na zahnání pálení žáhy, překyselení žaludku a bolesti žaludku nebo při léčbě žaludečních vředů. 5 lžic vlož do 500 ml vody, zahřej do varu a nechej luhovat 15 minut. Popíjej 2x denně.
Hřebíček vonný
Tenhle kousek máš určitě doma mezi kořením. Hřebíček je prima kamarád na žaludeční nevolnosti i při přejedení, protože nastartuje metabolismus a s tím spojené trávení a poradí si s pálením žáhy. Díky antiseptickým účinkům je skvělý i na katary žaludku.
10 hřebíčků rozdrť válečkem na těsto, vlož do 250 ml vody a vař 5 minut. Poté luhuj 15 minut. Sceď a můžeš ředit 2:1 s vodou a po lžičkách užívat. Maximálně však 5x denně. Hřebíček je velmi silný, takže opatrně a po troškách. Při pálení žáhy lze i vyplachovat ústa.
Pokud zrovna nemáš po ruce některou z těchto bylinek, zkus sáhnout i po dalších pomocnících. Skvělou službu ti udělá Řebříček obecný, který je na bolavé břicho úplný balzám. Zkusit můžeš i tyto bylinky:
- Zázvor pravý
- Pampelišku lékařskou
- Majoránku zahradní
- Dobromysl obecnou
- Heřmánek pravý
- Bazalku pravou
A pamatuj si, že efektivní zažívání je základem tvého zdraví. Proto si žaludek přece jen trochu i o Vánocích šetři.
Jak to máš ty? Vsázíš při žaludečních problémech na sílu bylinek nebo máš své „vyprošťováky“ na zažívání, které využíváš? Poděl se s námi o ně!
text: autorský článek bylinkářka Pavla Košík Jelínková, Foto: Shutterstock