Pistácie – zelený poklad ukrytý v tvrdém brnění. Proč by sis je měla občas dopřát?

Pistácie ti určitě nemusíme představovat. Dnes ti ale řekneme pár informací, které jsi o těchto nesmírně chutných oříšcích určitě nevěděla. Nebo snad tušíš, jaké mají přínosy pro tvé zdraví a proč jsou tolik drahé?

pistacie-2-1100x618.jpg Zdroj: www.shutterstock.com

Pistácie od A do Z

Pistácie pravá nebo také řečík pistáciový je malý stromek, který roste nejvíce ve střední Asii, ale i na Kypru, v Sýrii a ve Středomoří. Jeho jádra jsou obalená dřevnatou slupkou a svým tvarem se podobají burským oříškům. Zastarale se také nazývají zelené mandle. Jádra pistácií jsou zářivě zelená, mají ale hnědofialovou slupku. Tvarem a složením jsou podobné piniovým oříškům, obsahují ale více bílkovin a méně tuků.

A jak poznáš zdravý plod? Nemá poškozenou skořápku, není napaden plísní a jde oddělit od tvrdé slupky. Při nevhodném zpracování a uskladnění mohou pistácie obsahovat jedovaté plísně. Zajímavé je, že díky nízkému obsahu vody a vysokému obsahu tuků jsou náchylné k samovznícení. V lodní dopravě je proto potřeba při jejich přepravě dodržovat zvláštní pravidla.

Pistácie v kuchyni

Pistácie najdeš v celé řadě světoznámých pokrmů, jako je např. pistáciová zmrzlina, lokum, nebo italský salám mortadella. Jde o měkký vepřový salám, který obsahuje všechno možné, např. černý pepř, myrtu, olivy a právě pistácie. Italové mortadellu milují, ročně spořádají neuvěřitelných 160 000 tun.

A co je lokum? Mluvíme o turecké populární cukrovince, podobné marshmallows, která je plněná směsí ořechů. Pokud se chystáš na dovolenou do Turecka, určitě budeš mít možnost tuhle pochoutku ochutnat. Zajímavý je její původ, vznikla už ve středověku na popud osmanského sultána, který tuze rád mlsal. Měl ale chatrný chrup, takže mohl pouze měkkou stravu. Jeho kuchař proto dostal za úkol vymyslet takovou sladkost, na které si nevyláme zuby. A díky tomu vznikl lokum.

Zdravotní přínosy pistácií

Pistácie jsou ze zdravotního hlediska hodnotnou potravinou. Prvním důvodem je, že mají 4x méně kalorií než všechny ostatní oříšky. To je dobrá zpráva pro všechny, kdo rádi mlsají u televize. Kromě toho obsahují vysoké množství antioxidantů, vitamín E, vitamín K a vitamín B6. Ten pomáhá v prevenci srdečních onemocnění, má imunologický vliv na organismus a celkově napomáhá správnému růstu a rozmnožování buněk. Vitamín E je skvělý antioxidant a pomáhá rovněž při podpoře plodnosti. V lidském těle funguje jako výborný lapač škodlivých volných radikálů.

Dobrou zprávou také je, že jde o ořechy s největším množstvím železa. Pokud tedy trpíš chudokrevností, jsou to ořechy přesně pro tebe. Mimo to v nich najdeš ještě velké množství minerálů, konkrétně draslík, hořčík, měď, fosfor a vápník. A k čemu že je pro nás dobrý fosfor? Nejvíce se spolu s vápníkem uplatňuje při tvorbě kostí. Měď je zase důležitá pro správné fungování neuronů, metabolismu a je nezbytná pro krvetvorbu. Hrst pistácií denně dokáže rovněž zázraky v boji s vysokým cholesterolem. Kromě toho ještě obsahují látku l-arginin, která snižuje riziko krevních sraženin a díky tomu zabraňuje vzniku riziku infarktu.

Pistácie jsou díky své výjimečné chuti oblíbenou pochoutkou a zdravou náhradou všelijakých brambůrků a podobných přesolených hrůz. Ale má to jeden háček! Nesmí být solené. Pak totiž všechny jejich zdravotní přínosy padají na úkor velkého množství soli, za které ti jistě nepoděkují tvé ledviny. Ale přiznejme si, že nesolené pistácie, bohužel, nejsou zase tak dobré.

Olej z pistáciových jader je jedním z nejzdravějších olejů, má výtečnou vůni a pomáhá proti suché pokožce. Používá se v kuchyni, ale i při aromaterapii a ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.

A proč jsou pistácie tak drahé?

Pokud máš pistácie ráda, určitě tě zajímá, proč jsou tak nekřesťansky drahé. Cena pistácií od počátku nového tisíciletí neustále roste. Obchod s těmito lahodnými plody ovládá Írán a USA. Velkým problémem je nedostatek vody v Íránu, což je obecně velká překážka pro jakékoliv průmyslové odvětví. USA zase v roce 2014 potrápila velká sucha, čímž se produkce plodin snížila na polovinu. To všechno způsobilo, že ceny pistácií raketově vzrostly. Určitě za to může i zvýšené povědomí o jejich skvělých vlastnostech a účincích na lidské zdraví. Ale jednou za čas si je určitě dej, stojí za to.

Foto: Shutterstock.com

28.11.2018 4:00| autor: Alena Haas Kubátová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist