Jaké zázraky umí rýže?

Ačkoliv naše chuťové pohárky prožívaly o svátcích jeden orgasmus za druhým, pro náš organismus to zase takový karneval radosti nebyl. Pro váš těžce zkoušený trávicí systém však máme lék. Rýži!

Pochopitelně, že tady vůbec není řeč o běžné konzumní rýži s vůní a barvou varných sáčků, v nichž se upravuje. Jistě, ta je také zázračná, ale trochu jinak:-) Zkuste tuto „rychlokvašku“ pro jednou vyměnit například za Natural rýži, které je daleko výživnější.

Vybírejte celozrnnou!
Pro regeneraci vašeho organismu byste měli sáhnout přednostně po celozrnné rýži. Tu můžete znát taktéž pod názvem hnědá rýže nebo rýže natural (loupaná, či neloupaná). Tento přívlastek unamená, že následně po sklizení nebývají podlouhlá či kulatá zrnka už nijak upravována. I to, že je natural rýže ušetřena chemických procesů čištění a zbavování slupek má značný podíl na jejích blahodárných účincích.

Kromě toho, že obsahuje nejvíce rostlinných bílkovin ze všech obilnin, je také bohatá na nenasycené mastné kyseliny, obsahuje vitaminy B1, B2, B3, vitamin E a z minerálních látek obsahuje stopy draslíku, fosforu, křemíku, dále pak zinek, vápník, hořčík, selen a samozřejmě vlákninu. Celozrnná rýže je vynikajícím zdrojem glukanu –  polysacharidu, který podporuje tvorbu a aktivitu buněčné imunity. V probíhajícím zimním období by tedy byla konzumace celozrnné rýže příjemnou posilou pro váš imunitní systém!

Detoxikační zázrak
Věděli jste, že natural rýže obsahuje značné množství kyseliny glukuronové, která  podporuje přirozenou detoxikaci organismu? Tato kyselina podporuje činnost střev a stabilizuje hladinu cukru v krvi, což  současně stimuluje spalování tolik nenáviděných tuků.

Černá rýže
Látky obsažené v černých otrubách hnědé rýže mají v mnoha ohledech pozitivní účinky na zdraví. Mohou dokonce pomáhat osobám postiženým astmatem a alergií. Po konzumaci černé rýže totiž dochází ke snížení zánětlivosti tkání. Záněty jsou také často předvojem velmi nebezpečných onemocnění včetně chorob srdce a cév.

Černá rýže je vlastně hnědá rýže s otrubami na svém povrchu. Léčivé jsou přitom právě tyto otruby, které obsahují látky potlačující produkci a aktivitu histaminu, látky vyvolávající zánět v těle. Při laboratorních pokusech bylo prokázáno, že se konzumací otrub z černé rýže výrazně snížila kožní dráždivost vůči alergenům, a to až o 70 %.

Další druhy rýže
Arborio – Kulatozrnná škrobovitá bílá rýže, tradičně používaná k přípravě italského rizota.
Basmati – Aromatická rýže, která má ořechovou vůni, vynikající chuť a světlou strukturu.
Sladká rýže – Po uvaření téměř průsvitná, velmi lepkavá, tradičně používaná k přípravě sushi a mochi (japonský rýžový koláč).
Jasmínová rýže – Dlouhozrnná aromatická rýže s měkkou strukturou, která je k sehnání jak hnědá, tak bílá.
Bhútánská rudá rýže – Pěstuje se v Himalájích, má červenou barvu a ořechovou chuť.

12.1.2011 12:00| autor: Elen

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist