Jezte podle kalendáře: Jak v zimě zahřát svoje tělo?

Naši předkové podřizovali svůj jídelníček aktuální sezóně. Nic jiného jim ani nezbývalo. Možnosti pro uchovávání potravin nebyly tak rozsáhlé jako dnes. Díky tomu také jedli v souladu s přírodou, což se kladně projevovalo na jejich zdraví a životním stylu.

Když se i my vrátíme k dávným zvykům a budeme více respektovat kalendář i ve svém jídelníčku, uděláme jenom dobře.

Jahody nejsou zimním jídlem 

Kdybyste neměli možnost jít do supermarketu, kde dostanete všechny možné potraviny bez ohledu na to, jestli zrovna probíhá jejich sezóna nebo ne, museli byste svůj jídelníček přizpůsobovat aktuálně dostupným potravinám. Protože ale v supermarketu koupíte téměř cokoli, nemusíte uprostřed zimy jít pro jahody ke dvanácti měsíčkům jako Mařenka. Stačí vám zajít do nejbližšího obchodu. Pořídíte tam třeba i ty jahody, ze kterých si můžete uvařit třeba knedlíky. Jenže určitě nebudou chutnat jako ty letní. Navíc nejde o zrovna vhodné zimní jídlo.

Řiďte se aktuální sezónou

Když budete věnovat pozornost i sezónnosti potravin, možná se budete cítit lépe, sladíte se totiž s vegetačním cyklem. Ten začíná na jaře. Vychází ze všeho, co roste hned poté, co odtaje sníh a zem zavlaží první jarní deště. Tedy výhonky, kořenová zelenina. Je čas na dobrý jarní salát, který vám dodá chuť do života. Jde spíše o nízkokalorickou stravu s minimem tuků, ale maximem jarních vitamínů a vlákniny. Pořádně vám po zimě vyčistí žaludek a střeva. V létě naopak vsaďte na ovoce, které zrovna zraje. Jahody, maliny, borůvky, rybíz. Obsahuje dost sacharidů, ovšem přebytečné kalorie snadno spálíte pobytem na slunci. V teplých dnech se naopak výborně zchladíte různými druhy salátů, například mixem z různých druhů hlávek, rajčaty, paprikami či okurkou. Na podzim se zásobte ovocem jako hroznové víno, jablka, hrušky. Nezapomeňte na ořechy a zrna. Zařazujte výživné polévky, které vás zahřejí a zasytí.

článek

Zelňačka nejlépe zahřeje

V zimě je třeba tělo především prohřát. Když přijdete promrzlé domů zvenku, sotva vás uspokojí miska ledového salátu právě vytažená z ledničky. Budete se po něm cítit stejně studeně jako předtím. Zima přeje spíše vydatnějším jídlům, která obsahují trochu tuku a také více sacharidů. Tím vás ovšem rozhodně nechceme nabádat k tomu, abyste přesedlaly na bůček. I těžší jídla se dají udělat uvařit zdravě. Zpracovávejte zeleninová jídla tepelně. Naše babičky například uměly skvělou zelňačku, která je ideálním pokrmem zimního období. Zelí obsahuje velké množství vitamínu C, který nyní tak zoufale potřebujete pro zvýšení obranyschopnosti, a díky vláknině vám dokonale pročistí střeva. Pokud se neobejdete bez uzeniny v zelňačce, sáhněte po kvalitním dietním kuřecím párku.

Koření rozhýbe metabolismus

Nezbytná je také dobrá bramboračka se spoustou kořenové zeleniny, houbami a chybět by v ní neměl ani česnek. Stejnou radost vám udělá i hustá teplá polévka z rozmixované zeleniny, třeba květáku nebo brokolice. Dobrým tipem, jak bojovat se zimou, jsou také kořeněná jídla, která rozproudí váš metabolismus. Například jídla s chilli, cayennským pepřem nebo kari, česnekem či křenem vás zahřejí. Přitom mohou být i velmi dietní, když za jejich základ zvolíte kuřecí nebo krůtí maso. Potraviny mají různé termoregulační vlastnosti, a právě v zimě volíme ty, které nás zahřejí. Budete-li jíst v zimě potraviny, které vašemu tělu dobře dodají teplo, snáze si také udržíte váhu, protože rozehřátý organismus samozřejmě lépe spaluje. Teplý efekt způsobí i to, že budete dříve sytí a nebude se zbytečně přejídat.

A co vy? Sestavujete jídelníček podle sezóny? A myslíte si, že díky sezónní stravě si můžete lépe udržet svoji váhu?

Foto zdroj: profimedia.cz

6.1.2015 12:00| autor: Helena Stejskalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist