Hubnutí a pečivo: Jde to dohromady? Zbořili jsme pár mýtů!

Slyšela jsi někdy o dietě, která tvrdí, že návštěva pekárny je téměř hrdelní zločin? Že zabiják jménem lepek ti pomalu způsobí nadváhu a pokud si večer kousneš do housky, další špek se ti usadí hlavně v oblasti břicha? Určitě ne jednou. Pojďme si na tohle tvrzení posvítit!

Všechno je to v načasování

Pečivo je opravdu kalorické, ale není nutné se ho zříkat definitivně. Alespoň některého! Pokud hubneš, můžeš si ho dopřát bez špatného svědomí v dopoledních hodinách. Ideální snídaně je překvapivě celozrnný rohlík, kaiserka nebo krajíc chleba, radí výživoví odborníci! Pomyslně ublížit ti může jenom večer. Čas konzumace a správný výběr je tedy alfou i omegou. Proč?

Mlsej ráno a s rozvahou!

Cukry v různých druzích těsta se liší hlavně rychlostí, s jakou je tvoje tělo zpracuje. Světlé pečivo je sice chutné, ale převažuje v něm bílá mouka, ve které je vlákniny a minerálů jako šafránu. Sacharidy zvednou hladinu cukru v krvi a to je situace, kterou vážně nepotřebuješ. Tohle zkrátka nebrat! Bez ohledu na dobu.

Naopak celozrnné pečivo je kámoš do nepohody. Neboj se ho. Vyrábí se z kvalitní mouky umleté z celých zrn, takže spousta vlákniny pro tebe a navíc nízký glykemický index (potraviny s nízkým GI vydrží déle v žaludku a navodí pocit sytosti). Výsledek?

Nic se pak neukládá do tukových zásob, kterých by ses tak ráda zbavila. Není těžké uhodnout, co si z toho vybrat, viď? Ale pozor, není všechno zlato, co se třpytí. Tohle se taky tváří nevinně, ale dělá to paseku!

Danajský dar jménem Suchar!

Rýžové chlebíčky a všechny tomu podobné suchary sice najdeš v obchodě v oddělení zdravé stravy, paradoxně se ale moc nedoporučují. Výživoví poradci jsou s nimi dost na kordy!

Veliké mínus je jejich vysoký GI a nízký sytící efekt. Jsou bez vody, takže v nich je energie více koncentrována. Plátek takové dobroty v břiše ani neucítíš, protože je lehký jako papír. A komu by to stačilo? Takže si dáš ještě jeden a jeden…

Jenže ve sto gramech takové „lajtky“ je až 1500 kilojoulů! To s radostí přenech jiným! Je důležité číst i obaly a to zatraceně důkladně! Abys příště neudělala chybu při nákupu, máme pro tebe voňavý manuál.

1. Pečivo bílé pšeničné – nepřející albín

Z toho nic dobrého nekouká, řekněme si to upřímně. Tukové rohlíky, pletené housky, bagety, koblihy, sladké koláče. To je gastronomické hubnoucí peklo. Hodně kalorií a téměř žádné živiny. Nech je na pultech!

2. Pečivo vícezrnné – škodič s lepším jménem

Nepřítel oblečený jen v hezčím kabátě. Ačkoliv název budí ten nejlepší dojem, je to vlastně to samé jako předešlá varianta. Jen obohacený o něco málo dalších obilovin. K výrobě je totiž použito více druhů mouky. Pro tvé účely taktéž nežádoucí!

3. Pečivo celozrnné – spojení příjemného s užitečným

Kvalita je prostě kvalita. Ale odrazí se na ceně, to je jasné. Kdo chce žít zdravě, ten si připlatí. Obsahuje minerály, vlákninu a vitamíny. Při hubnutí se vřele doporučuje. Dej si pozor na jeho vzhled. Může mít i světlou barvu, což tě může zmást. A zase jsme u toho – popisky se mají číst až do konce! Zdání totiž klame.

4. Pečivo trvanlivé – hodně peněz za málo muziky

Sem patří již zmíněné rýžové suchárky a všechno, co vypadá jako polystyrén, který se náhodou může i jíst. Při dietě ho raději vynech. Nadělá víc škody než užitku! Tak už víš, co si dát na talíř?

Máš z toho všeho oči na vrch hlavy? Nezoufej! Jednoduše řečeno, pečivo ano, ráno i dopoledne, jen by mělo být celozrnné. V odpoledních hodinách se mu vyhni obloukem a večer zavři ústa i chlebník na zámek. A nemáš se čeho bát.

Super recept na zdravý domácí chleba:

Potřebovat budeš: 

1 kg celozrnné mouky pšeničné, 1 polévkovou lžíci soli, 1 polévkovou lžíci kmínu, 10 zrníček fenyklu (rozdrtit), slunečnicová semínka, 5 dkg droždí, 6 dcl teplé vody

Postup:

Zadělej těsto, nech hodinu kynout, potom vyválej šišku, pomouči a přikrej chleba alobalem. Nech ještě chvilku nakynout, potři vodou a dej upéct na 180 stupňů a zhruba 30 – 40 minut. Až bude upečený, opět potři vodou. A je to vážně mňamka!

Schválně, jestli víš, jak to může dopadnout, když někdo konzumuje jenom nezdravé věci a mouku do sebe cpe po kilech? Takhle můžeš vypadat, když se budeš ládovat koblihami nebo bílými rohlíky! 

Jak jsi na tom s pečivem ty? Hřešíš, nebo tě na něj moc neužije? Napiš nám o tom do diskuze! A jestli máš nějaký tip, jak hubnout s pečivem, poděl se o něj s námi. Vlastní recepty na chleba nebo housky vítány!

Foto zdroj: Shutterstock.com

1.2.2017 10:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist