Hrách, hrášek

Již ve středověku byl důležitou plodinou, byla to významná krmná plodina a dokonce se ze zralých tvrdých zrn polního hrachu mlela mouka.

Dnes má hrách využití zejména v těchto třech oblastech:
– jako zelené hnojení na poli (kdy se zaorávají zelené rostlinky)
– pro krmné účely
– v potravinářství

Obsahuje:
Semena hrachu jsou mimořádně cenná, neboť obsahují množství prospěšných látek. Kromě velké množství škrobů a jednoduchých cukrů také vitamíny E, C, PP, karoten a celou řadu vitamínů B.

Použití:
Použít je můžeme v teplé kuchyni, k rychlému podušení či orestování na pánvi, do zeleninových a čínských směsí, za syrova na saláty. Nejlepší je ovšem jen tak syrový…
A novinkou, která se u nás začíná rozšiřovat je mladý hrášek, který se konzumuje i s lusky a je to výborná přílohová zelenina.
Zelené lusky skladujeme nejdéle dva dny v chladu, pak usychají a navíc hořknou.

Odrůdy:
Na trhu je dnes již celkem velký výběr nejrůznějších odrůd. Z těch nejzajímavějších jmenujme alespoň cukrový hrášek, který na chlopni lusku nemá tuhou slupku, kterou jinak musíme odloupnout.
Zajímavostí je i hrášek jménem Desiree, který má fialové lusky a hodí se pro balkonové pěstování.
Ostatně na balkoně v truhlíku lze pěstovat i obyčejné odrůdy zeleného hrachu. A budete možná překvapeni, jak hezky hrášek vypadá.

16.5.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist