Dietní seriál: Makrobiotika

Jedná se o stravovací systém vycházející z taoistické filozofie. Potraviny jsou hodnoceny podle zastoupení energií jin a jang.

Základní makrobiotický talíř obsahuje asi 50 % celozrnných obilovin, 30 % zeleniny a 5 až 10 % luštěnin, sojových výrobků a mořských řas. Zbytek jídelníčku mohou tvořit například ryby, ovoce, oříšky, semena, oleje a některá přírodní dochucovadla. Za škodlivé je považováno mléko a mléčné výrobky, maso kromě ryb, ale třeba i bylinkové čaje, brambory apod. Klade se důraz na přirozenou stravu z lokálních zdrojů (nebo alespoň ze stejného klimatického pásma) odpovídající ročnímu období.

VÝHODY
Dostatek zeleniny, vlákniny, konzumace ryb může zajistit vitamíny B12 a D, esenciální mastné kyseliny a alespoň částečně lehce stravitelné bílkoviny. Nestriktní dodržování základních pravidel může být slučitelné s dostatečnou výživou a lze jej využít například jako krátkou očistnou kůru.

NEVÝHODY
Nesprávně sestavená strava může vést k nedostatkům, například vitamínů B12 a D, železa, vápníku (nutno dbát na dostatečný příjem nemléčných zdrojů – například tofu, košťálová zelenina, sezam, sardinky). Zvláště u malých dětí může příliš vysoký příjem vlákniny způsobit nedostatečné vstřebávání některých živin.

Připraveno ve spolupráci s zijzdrave.cz

2.8.2010 12:00| autor: Mgr. Lenka Míčová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist