Tukožroutská dieta na sedm dní?

Aneb jak přežít na tukožroutské polévce a je to opravdu dieta, která vyžírá tuky? Zjistili jsme pro vás princip i funkčnost této diety.

Jako vždy se dá říci, že nic není úplně černobílé a že tzv. „tukožroutská dieta“ je dieta jako každá jiná, jako čistá dieta není příliš vhodná a její princip je založen na malém energetickém příjmu, díky kterému tedy tělo sahá do zásob tuku, a po skončení týdenního mučení se na speciální zeleninové polévce nejspíše podlehnete jojo efektu. Tukožroutskou polévku si dovolím směle zařadit do krabičky „nemyslné mýty.“

Princip diety

Ano, opravdu obsahuje velmi mnoho vlákniny ze zeleniny, ze které je uvařena, něco vitamínů, něco minerálů, žádné tuky a minimum cukrů, maximálně nějaké miniaturní množství navíc velmi zdravých, třeba ze sladké mrkvičky. Není v ní však nic, co by se ve vašem žaludku, střevech či jinde v těle nějak zasloužilo o „vychytání tuku“ ani ze stravy, ani z vašeho těla. Vše je pouze o přepnutí spalování tukových zásob na maximu.

A to nebývají příjemné diety. Principem je jíst až 5 porcí této polévky, proto se v receptu uvádí tak velké množství zeleniny, vaříte si ji totiž na více dnů dopředu. A zde se názory různí, někdo nepřipouští nic dalšího, i recept na polévku je přísný, někdo připouští současnou konzumaci až jednoho kila ovoce či syrové zeleniny, posléze i masa a mléka. Nu což, můžete si vybrat. Ono to na výsledku zase tolik nezmění.

První den lehčí pocit, třetí den kila dole

Asi tak by se dal popsat pocit z této dietní akce. První den bývá bez problémů, jste ještě v euforii z výsledku, který se před vámi fiktivně rýsuje. Překonáte-li pocit hladu a psychicky to zvládnete, pak třetí den uvidíte nějaké to kilo dole. Dieta se drží obyčejně týden či několik dní, prostě tolik, kolik potřebujete nebo kolik zvládnete.

článek

Recept na polévku:
7 cibulí
3 papriky, je jedno jakou budou mít barvu
1 plechovka loupaných rajčat
1 kg řapíkatého celeru
1 střední hlavička bílého zelí

Připravíme klasickou zeleninovou polévku, ale opravdu velmi jednoduše. Všechnu zeleninu pokrájejte na příhodné kousky a dejte do hrnce, zalijte vodou a přidejte kostky vývaru. Během varu přidáme plechovku loupaných rozmačkaných rajčat nebo můžeme použít i klasické rajčatové pyré.

Vaříme doměkka a můžeme trochu opepřit. Nesolíme, ačkoliv to některé recepty doporučují. Sůl zadržuje vodu v těle a účinek by nebyl tak viditelný. Hotovo – polévka nám od této chvíle bude dělat společnici celý týden, takže doporučuji chovat k ní pozitivní pocity. Budete-li mít vážný zájem o tuto polévku, předem upozorňuji, že toto je jeden z receptů z takového „zlatého středu“. Má opravdu mnoho různých modifikací a každá tvrdí, že je ta nejlepší. Buď ta nejpůvodnější, nebo vylepšená a tudíž lepší.

Chutná nebo už ne?

Nejspíše vás může přepadnout mimo hladu také nervozita, typický to příznak hladu a strádání. Asi tak třetí den vám polévka přestane chutnat. Už jí prostě bylo moc…

Pohyb a racionální strava je lepší

A také je to řešení, díky kterému si případná shozená kila z tukožroutské diety udržíte. Od této diety si můžete slibovat krátkodobé snížení své váhy, ale nikoliv trvalé. Navíc díky zelenině a případnému fyzickému pohybu si vaše tělo trochu oddechne a detoxikuje. Rozhodně ji tedy nemusíme úplně shazovat a odvrhovat, tukožroutská polévka je dobrou racionální a odlehčovací stravou a chcete-li si pouze na pár dnů odlehčit, tak směle do toho. Bojujete-li s nadváhou a slibujete si od ní nějaké viditelné výsledky na čísle svého oblečení, budete nejspíš zklamáni.

Foto: profimedia.cz

18.7.2014 12:00| autor: Renata Petříčková

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist