Speciál o hubnutí: Dukanova dieta

Tahle modifikace proteinové diety, jejímž autorem je dr. Pierre Dukan, je oblíbená ve Francii, ale hubla podle ní i Kate Middleton (těžko říct, co hubla, ale nejspíš má protokol královské rodiny nějaká předepsaná kila…), takže se jí někdy říká dieta Kate Middleton.

dukanova-dieta-1100x618.jpg

Podstatou diety je konzumace bílkovin, vynechání sacharidů, minimalizace tuků. Dr. Dukan ovšem přece jen nenařizuje zabijácké úplné eliminování sacharidů (tělo je jednak potřebuje, jednak kdybyste je úplně vynechali a pak se k nim byť v malé mířže vrátili, okamžitě zase ztloustnete). K dietě patří každý den povinné tři lžičky ovesných otrub – můžete je sníst jen tak, s jogurtem, nebo si z nich upéct placičky.

Dieta má předepsané čtyři fáze, které se musí striktně dodržet.

První se nazývá útočná a drží se dva dny, když chcete zhubnout 5 kg, tři dny, pokud chcete shodit 5 – 10 kg, pět dní na 20 kg a sedm dní, když se zbavujete více než 20 kg. V těchto dnech se smí jíst libové hovězí, telecí, kuřecí bez kůže, krůtí, netučné ryby, maximálně dva vaječné bílky denně (žloutky jen 4 týdně), nízkotučný bílý jogurt, nízkotučné sýry, mléko. Maso vařené nebo pečené či grilované, ovšem bez tuku. Dochucovat můžete bylinkami, česnekem, citronovou šťávou. Důležité je pít dva až tři litry vody denně a alespoň dvacet minut se svižně hýbat – stačí rychlá chůze. K tomu lžíce a půl ovesných otrub denně, toť vše.

článek

Druhá fáze je proplouvací. Při ní střídáte dny z první fáze se dny, kdy jíte zeleninu: brokolici, zelí, cukety, papriky, rajčata, celer, okurky, cibuli, ředkvičky, špenát, dýně, sem tam i mrkev, houby. V žádném případě brambory, rýži, luštěniny, kukuřici, těstoviny, pečivo. Tato fáze se drží, dokud se nedostanete na vysněnou váhu.

Třetí fáze je upevňující – při ní byste rozhodně neměli přibrat, ale už také ne nijak zásadně hubnout. Každý shozený kilogram z předchozí doby vynásobte deseti dny, tak dlouho je třeba „upevňovat“. To znamená, že bílkoviny a zeleninu smíte kdykoliv, po maličkých dávkách si smíte dopřát jedno „jiné“ jídlo denně – tmavý chléb, těstoviny, brambory, rýži, luštěniny – vše bez tuku.

Čtvrtou fázi budete dodržovat po zbytek života. Jednou týdně si dáte čistě bílkovinový den podle první fáze. Budte se vyhýbat cukrům a tukům, prohřešek vyvážite okamžitě odlehčověcím dnem.

Nezapomeňte na otruby a samozřejmě na pitný režim a každodenní alespoň dvacetiminutový intenzivní pohyb.

Názor čtenářky – Elena (28 let):

O této dietě jsem četla i slyšela mnohé, ale držet celý život dietu? Tak do toho bych fakticky nešla. I když se mi jeví vcelku rozumně. Než takový složitý čtyřfázový systém, to už je asi lepší nechat si udělat dietu na míru.

Názor odborníka:

Ano, každý odborník nebo „hvězda“ chce mít tu svoji dietu. Ztloustnutí je přece postupné vychýlení z rovnováhy a měli bychom je zase řešit postupně, a ne radikální, i když fázovanou dietou. To je princip a pravidlo rovnováhy, tzv. homeostázy. Dukanův přístup nepostrádá logiku, jde vlastně o nízkosacharidovou dietu s postupným zvyšováním podílu sacharidů. Držet dietu po celý život je nesmysl, ale jako iniciační nástroj ke zhubnutí, pokud je dobře snášen, je rozhodně lepší než užívání obezitologických léků či podvazování žaludku.

článek

Na naše zvídavé otázky ohledně diet odpovídá odborník na slovo vzatý:

Ing. Ivan Mach, CSc.

Od sedmdesátých let se věnuje odborné sportovní a dietologické publicistice. Je autorem mnoha titulů, překladů, odborných publikací a přednášek o výživě. Působí jako lektor řady vzdělávacích kurzů, je odborným garantem akreditovaného kurzu Nutris® (www.nutris.net) a přednáší výživu na 1. Lékařské fakultě UK a Masarykově univerzitě v Brně. Nyní působí jako sportovní dietolog, je prezidentem Aliance výživových poradců ČR a byl jmenován soudním znalcem v tomto oboru.

Foto zdroj: profimedia.cz

17.6.2013 12:00| autor: Redakce

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist