Dekádová dieta: Jezte úměrně svému věku

Ve dvaceti jste byla jako tyčka, ačkoli jste jedla jako nezavřená. Teď po třicítce se podíváte na rohlík a přiberete dvě kila. Metabolismus se bohužel během života mění, ale když se mu přizpůsobíte, můžete si udržet pěknou postavu do vysokého věku.

Není pravda, že nemůžete vypadat báječně i v padesáti. Jde o mýtus,“ tvrdí poradce James Duigan, který pomáhá udržovat krásu třeba modelce Elle Macphersonové. „Ve skutečnosti některé moje klientky vypadají mnohem lépe po čtyřicítce, než vypadaly v pětadvaceti, a to jednoduše proto, že o sebe dbají. Nikdy není pozdě začít správně jíst a cvičit, výsledky bývají úžasné.“
Duigan nicméně uznává, že se spolu se stoupajícím věkem zpomaluje metabolismus. Každá žena by proto měla upravit jídelníček s ohledem na svou věkovou skupinu:

20. léta
V tomto věku je dosud mládí na naší straně a není problém udržet si přijatelnou váhu a okouzlující postavu. Nelze však na to ani hřešit. Přejídání a nadměrná spotřeba alkoholu vedou k nadváze v jakémkoli věku. „Navíc je dobré vytvořit si zdravé návyky už v mládí, snáze vám tak vydrží i do budoucna,“ říká Duigan. Mezi dvaceti a třiceti léty je podle něho dobré vyhýbat se rafinovanému cukru a sladkým alkoholovým nápojům. „Choďte vzpřímeně, s vypnutou hrudí. Posiluje to břišní svaly.“

30. léta
Po třicítce váš metabolismus začíná zpomalovat a je tu větší tendence k ukládání tuků v oblasti břicha. Může za to inzulín stimulovaný sacharidy a rafinovanými cukry,“ vysvětluje Duigan. V tomto věku proto doporučuje založit jídelníček na zelenině a proteinech (kuře, ryby, vajíčka, libové červené maso) a omezit sacharidové přílohy typu chléb, těstoviny, knedlíky. Protože stoupající stres hraje v tělesných pochodech také svou roli, měli bychom začít s jógou a podobnými antistresovými technikami.
[[related]]
40. léta

Po čtyřicátém roku života nám začíná ubývat svalová hmota a svaly už nejsou tak pevné, jak bývaly. „Čím více svalové hmoty máme, tím rychlejší je náš metabolismus. V tomto věku bohužel musíme začít jíst méně, než jsme byli zvyklí, poněvadž organismus už nestíhá spalovat všechno,“ míní Duigan. Cvičení, posilování a zvýšený příjem proteinů dopomůže k pevnější a štíhlejší postavě. V jídelníčku by se mělo vyskytovat hodně zeleniny a ovoce, ale nezpomínejte ani na luštěniny a blahodárné tuky obsažené v avokádu, oříšcích a rybách.

50. léta a výše
Po překročení padesátky je důležité jíst pravidelně po malých porcích. „Dopřávejte si zeleninu nejrůznějších barev spolu s libovým masem,“ radí Duigan. „V tomto věku také potřebujete hodně vápníku, abyste předešli osteoporóze. Každý den byste si proto měli dát jogurt, sklenici mléka nebo kus sýru. Vápník je také obsažen v listové zelenině, v brokolici a v zelí.“ Ani po padesátce nemusíte přestávat s cvičením, neměla byste však příliš zatěžovat kosti a klouby. Vhodné je proto například plavání a pilates.

20.4.2012 12:00| autor: Libuše Burger

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist