Čaj chutná i léčí… Oolong a Pu-Erh pro krotitelky kilogramů, mladý bílý čaj i bylina Rooibos!

Oblíbený nápoj má své kořeny v Číně a od té doby, co se odtud rozšířil do celého světa, si našel miliony přívrženců. Dnes existují tisíce druhů čaje různých příchutí a způsobu zpracování. Nápoj ovlivňuje zažívání, zahání únavu, stimuluje psychiku, působí jako prevence proti chorobám, posiluje imunitní systém, zabraňuje tvorbě zubního kazu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vůbec má mnoho dalších pozitivních vlastností. U nás se však do širokého povědomí nejvíce vžilo několik tradičních druhů. Na dalších desítkách a stovkách si pochutnávají fajnšmekři v čajovnách nebo jsou vyhledávány ve specializovaných prodejnách.

Černý čaj nechybí v žádné domácnosti

K nejhojněji používaným patří klasické černé čaje. Ty (určené pro méně náročného spotřebitele) najdeme v každém obchodě. Obsahují kofein a také tanin, který se uvolňuje ve třetí minutě louhování. Neutralizuje cholesterol a ostatní tuky v krvi. Černý čaj prochází během zpracování oxidací. Řada lidí si nápoj dochucuje cukrem a citronem, což zvyšuje rozpustnost železa a vápníku a usnadňuje jejich vstřebávání.

Zelený čaj bojuje proti zhoubnému bujení

Jako prevence proti rakovině, tvorbě krevních sraženin či pro dlouhověkost se odedávna užívá zelený čaj, který si získal mnoho příznivců. Zelený čaj neprochází žádnou oxidací (fermentací), tudíž se čajové lístky nezbarví dočervena jako u černého čaje. V zeleném čaji tedy zůstávají zachovány vitaminy a minerální látky. Zelený čaj pomáhá upravovat vysoký krevní tlak a také odbourává cholesterol. Vitamin E zpomaluje degeneraci buněk, tedy oddaluje stárnutí. Tein obsažený v čaji na rozdíl od kofeinu působí mírně a dlouhodobě, fluor brání vzniku zubního kazu. Zelený čaj má vzhledem k černému čaji asi třetinový obsah kofeinu.

Bílý čaj je z rašících pupenů

O něco dražší bývá bílý čaj, který se zpracovává z mladých pupenů a lístků čajovníku. Ty se napařují, aby se zamezilo oxidaci a pak se nechají vysušit. U bílých čajů jsou čerstvě rašící pupeny pokryty stříbrnými chloupky, které listů dávají bílý vzhled, odtud tedy i název.

Rooibos není čaj, ale chutná

Rooibos sice není čaj, ale bylina, nicméně i pro ni se u nás vžilo trochu zavádějící označení čaj. Nápoj neobsahuje kofein, proto je ho možné použít v neomezeném množství. Nejčastěji se dochucuje mlékem, citronem nebo medem. Obsahuje jen nepatrné množství taninu, proto není hořký, není v něm kofein ani tein. Antioxidační látky v rooibosu obsažené ovlivňují účinek volných radikálů, zpomalují proces stárnutí a oslabování imunitního systému a uklidňuje centrální nervovou soustavu. Rooibos obsahuje železo, draslík, měď, vápník, mangan, zinek, fluor a sodík. Není v něm kyselina šťavelová, proto ho mohou pít i lidé, kteří mají problémy s ledvinami.

Doplněk pro krotitelky kilogramů

Oolong a Pu-Erh – oblíbené čaje, které jsou účinným prostředkem v boji proti nadváze, protože slouží jako přírodní jako spalovače tuků. Pijí se většinou v množství tří šálků denně a obsahují množství cenných látek, díky kterým dochází k postupné likvidaci tukových zásob.

12.10.2006 12:00| autor: Lenka Mašová
štítky: čajeroibos

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist