Femina.cz » Magazín » Wellness » Vápník - aneb když nemáte rádi mléko

Vápník - aneb když nemáte rádi mléko

Vápník - aneb když nemáte rádi mléko

Magazín: Wellness | autor: Renata Petříčková | vydáno 16. 07. 2008

Ačkoliv jsou mléko a mléčné výrobky prezentovány jako nejkvalitnější zdroj vápníku, ani odpůrci mléka nemusí plakat nad případnou hrozbou osteoporózy. Stačí jen dobře vybírat ostatní zdroje potravin.



K čemu všemu je vápník?

Nejznámější je jeho funkce při tvorbě a metabolismu kostí a zubů a pak také jeho nezastupitelná role při funkci našich svalů a nervů a jejich vzájemné koordinaci. Jeho správná hladina zajišťuje bezproblémový chod našich svalů a nervů. Méně se ví o jeho důležitosti při tvorbě inzulínu nebo jeho účasti na správném chodu některých hormonů v našem těle. A vápník je také součástí krve - ve chvíli, kdy se zraníme, pomáhá tvořit tzv. fibrin, který může za to, že nevykrvácíme, ale krev se začne srážet.

Jenže jeho využitelnost se mění s věkem. Zatímco dítě ze své stravy dokáže využít až 70% vápníku, dospělí už sotva polovinu, cca 30% a staří lidé se pohybují kolem 15%.

Jak je to s tím mlékem?

Laktóza je cukr obsažený v mléce a ten pomáhá vstřebávání vápníku v těle, společně s dalšími významnými faktory. Mléko má tedy opravdu nejvyšší využitelnost vápníku, až 70%. A spolehlivým zdrojem jsou hlavně kysané mléčné výrobky, protože kyselé prostředí tuto výhodu ještě více prohlubuje.

S kým se vápník kamarádí?

Není to tak jednoduché, jsou faktory, které vstřebávání vápníku zpomalují či dokonce znemožňují. Například dobrým zdrojem nejsou tavené sýry, protože obsažené soli brání vstřebávání vápníku. Naopak využitelnost zvyšuje kyselé prostředí, již jsme se zmínili o kysaných mléčných výrobcích.

Téměř stejnou využitelnost, tedy cca 60% má vápník obsažený v košťálovinách, nejvíce však v zelí a kapustě. Těsně za nimi je brokolice a květák.

Nezanedbatelným zdrojem vápníku jsou pak tradiční sardinky s kostmi, sezamové semínko, mák a různé druhy ořechů.  Dále vápník v menší míře najdeme i v těchto potravinách:
- čaj roibos
- ovce jako švestky, třešně, višně a hlavně meruňky či fíky
- řeřicha
- pšeničné klíčky
- čokoláda, kakao
- nápoje z kombuchy

Přebytek vápníku také škodí…

Pokud příliš holdujete minerálkám s vysokým obsahem vápníku, pak se můžete snadno dopracovat k ledvinovým kamenům, a to je náznak toho, že může být vápníku příliš. Někteří lékaři se dokonce přiklánějí k názoru, že přílišný příjem vápníku má za následek i kornatění tepen, ale tady nelze nalézt jednoznačné studie, které by to prokázaly.

Další články z rubriky

Komentáře (1)

Datum Autor Nadpis
31. 01. 2012 Bobina1 - (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Givenchy Dahlia Divin Le Nectar de Parfum - EDP 30 ml

Givenchy Dahlia Divin Le Nectar de Parfum - EDP 30 ml

Vůně pro smyslnou ženu...

Testy kosmetiky: Parfumerie | vydáno 06. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Kozoroh

07. 12. 2016 Horoskop Kozoroh

Dnes tě budou napadat samé skvělé myšlenky. Jen si dobře rozmysli, komu své nápady sdělíš. Kolegyně, která se tváří j... Celý horoskop

Karta dne

Ďábel
Dnes raději odlož důležitá rozhodnutí stranou, zejména pokud jde o vztahy a finanční záležitosti. Mohla bys přijít nejen o značnou finanční sumu, hrozí ti také ztráta ...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Výklady karet, láska i Vánoce aneb Nový t...

Taky už tě tak stresuje, jak nezadržitelně se Vánoce blíží? Začínáš panikařit, protože ještě nemáš nakoupené všechny ...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist