Femina.cz » Magazín » Wellness » Na co si dát pozor při grilování

Na co si dát pozor při grilování

Na co si dát pozor při grilování

Magazín: Wellness | autor: redakce | vydáno 09. 07. 2008

Letní večery přímo lákají ke grilování, kdy se sejde i větší společnost nebo rodina. Připravit na žhavém dřevěném uhlí lze nejen maso a různé klobásky, ale třeba i lilek nebo jinou zeleninu. Je však třeba pomyslet na případná rizika, aby pochoutka neohrozila labužníkovo zdraví.


Státní veterinární správa (SVS) proto varuje před nebezpečími, která hrozí nesprávnou manipulací s potravinami.

 

Jak nakládat s masem?


Samozřejmě to, co si zákazník koupí v tržní síti, bylo vyrobeno pod veterinárním dozorem a bylo uvedeno do oběhu, jako zdravotně nezávadné. Ale záleží na dalším domácím zacházení. Právě tehdy může dojít k pomnožení nežádoucích mikroorganismů, které se vyskytují všude v ovzduší, tudíž i na povrchu potravin. K tomu by mohlo dojít při převážení masa či uzenin v teple, či v igelitových pytlících, kdy může například dojít i k zapaření.

Je také možné zakoupit masné polotovary určené k přímé spotřebě. Jde o různé kořeněné směsi určené pro grilování. Již před dvěma lety SVS cíleně kontrolovala prodej takovýchto směsí, a výsledkem bylo, že výrobci od té doby tomuto svému produktu věnují zvýšenou pozornost. Samozřejmě, že je možné si takovouto směs připravit i doma, podle vlastní chuti. Domácí příprava však dle odborníků vyžaduje zvýšenou obezřetnost.

"Velké problémy může způsobit salmonelóza, popřípadě kampylobakteriová infekce. Salmonelou se člověk nejčastěji nakazí přímým kontaktem s nemocným zvířetem, nebo slinami, jeho močí a trusem, anebo právě nedostatečně tepelně opracovanými potravinami živočišného původu. Nejvnímavější a nejohroženější jsou děti, starší lidé či lidé oslabení nebo těhotné ženy. Salmonelóza se projevuje úpornými průjmy, zvracením, nechutenstvím a následnou dehydratací. Může vést i ke smrti. První pomoc je dostatek pití a návštěva lékaře," uvádí mluvčí SVS Josef Duben.

Salmonelózy i kampylobakteriózy způsobují bakterie, které se vyskytují všude v okolním prostředí. Kampylobakteriózou je možné se nakazit při nedostatečné úrovni hygieny od domácích a hospodářských zvířat, největší riziko je však prostřednictvím nedostatečně tepelně zpracovaných potravin. Projevy jsou podobné. Nejčastěji onemocní děti do pěti let, ovšem ani dospělí nejsou mimo nebezpečí. Vždy je neúčinnější obranou dostatečná hygiena a potraviny řádně tepelně zpracovat, v případě grilování propéci.

"Při transportu surovin je vhodné, zejména v teplých dnech, mít maso v chladicích taškách anebo aspoň zabalené v několika vrstvách papíru," dodává Duben.

 

 

Zdroj: Webreporter

Další články z rubriky

Komentáře (0)

Tento článek ještě nikdo nekomentoval.

Testy kosmetiky

Bourjois Tekutý korektor s výtažkem z ovoce Healthy Mix

Bourjois Tekutý korektor s výtažkem z ovoce Healthy Mix

Korektor pro sametově jemnou a zdravou pokožku!

Testy kosmetiky: Dekorativní | vydáno 28. 02. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Váhy

28. 02. 2017 Horoskop Váhy

V práci všechno šlape podle tvých představ, uvědomíš si, že jsi nepostradatelnou součástí pracovního týmu. Dnes dokáž... Celý horoskop

Karta dne

Svět
Máš příležitost zakončit složité životní období, dokončit karmické záležitosti a osvobodit se tak od svazujících vzorců minulosti. Dnes můžeš mít velmi šťastný a rados...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Online výklad karet, stárnutí i nevěra an...

Byla jsi někdy nevěrná? Nebo někdy někdo byl nevěrný tobě? Ať už jsi byla ty sama hlavní aktérkou nebo tou, které byl...

Celý článek

Módní policie

TOPlist