Femina.cz » Magazín » Wellness » Grilovaný lilek a bramborové lodičky. Jak marinovat maso hravě i zdravě

Grilovaný lilek a bramborové lodičky. Jak marinovat maso hravě i zdravě

Grilovaný lilek a bramborové lodičky. Jak marinovat maso hravě i zdravě

Magazín: Wellness | autor: Julie Zákostelecká | vydáno 29. 05. 2007

Jak připravit lehké saláty a dressingy a jak marinovat kuře a jak ryby Grilování se stalo nepostradatelnou součástí letních večerů, dovolených, oslav a party. Mnozí z nás se rádi sejdou u grilu se svými přáteli a připraví si čerstvou voňavou „mňamku“. Při grilování bychom ale měli myslet na pár zásad, aby naše masíčko bylo co nejméně zdrojem karcinogenů a abychom se vyhnuli alimentárních nákaz. Co můžeme tedy udělat, aby grilování bylo bezpečnější

Měli bychom ke grilování používat vhodný gril a kvalitní dřevěné uhlí. Grilovat bychom měli libové maso, ze kterého odstraníme tučné okraje, popřípadě kůži. Grilujeme tak, aby nedocházelo ke styku plamenů s masem a dáváme pozor na to, aby tuk neodkapával na rozžhavené uhlí. Po každém grilování bychom měli gril a grilovací pomůcky pečlivě očistit a umýt saponátem. Než začneme grilovat, měli bychom maso marinovat. Z hlediska prevence alimentárního onemocnění bakteriálního původu je nutno zabránit kontaminaci potravin... Než začneme grilovat, měli bychom si dobře umýt ruce, jelikož budeme manipulovat se syrovým masem. Na syrové maso bychom měli používat jiné talíře, prkénko a příbory než na již ugrilované maso a zeleninovou přílohu. Měli bychom vždy používat čerstvou marinádu. Připravované marinované polotovary ke grilování bychom měli uchovávat v ledničce při teplotě nevýše 4°C. Grilované maso by mělo být samozřejmě dostatečně tepelně upraveno, abychom byli chráněni před bakteriálními patogeny a parazity a následně před případným onemocněním z potravin. Pro kontrolu dostatečného tepelného ošetření masa bychom měli použít vpichovací teploměr. Pár rad pro grilování: • chceme-li maso zjemnit, naložíme ho do kyselé marinády s octem a vínem - bude i mnohem křehčí • chceme-li připravit kořeněnou pastu, použijeme vždy pouze čerstvé bylinky nasekané najemno, důkladně je promícháme s olejem a maso pastou potřeme • aby se libové maso grilováním příliš nevysoušelo, naložíme ho nejprve do tekuté marinády s olejem, maso pravidelně potíráme i během grilování, další možností je maso obložit plátky slaniny nebo ho celou dobu grilování potírat olejem • chceme-li špízy flambovat, polejeme je ke konci grilování lžíčkou alkoholu, ale POZOR, nikdy nelejeme alkohol přímo z láhve, abychom se nepopálili!!! • grilovací tácky zabraňují stékání tuku do ohně a jeho spalování, které je nezdravé kvůli karcinogenním látkám, které se při hoření uvolňují • při grilování bychom měli mít vždy po ruce kbelík s vodou!!! • naložené maso v marinádě může v chladničce zrát až 48 hodin, ale rybám stačí pouze 3 hodiny Marinování masa • 1/3 šálku oleje • 1/3 šálku sójové omáčky • 1/3 šálku červeného vinného octa • 2 lžíce citrónové šťávy • 1 lžíce worčestrové omáčky • 1 čajová lžička hořčice • 2 stroužky česneku • 1/4 čajové lžičky pepře Lehký dressing 1 zakysaná smetana (možno použít i light či extra light) Česnek, bylinky (např. bazalka, kopr, petrželka, pažitka), pepř Grilované bramborové lodičky 8 menších důkladně očištěných brambor 50g rozehřátého másla Sůl, pepř Náplň: 6 jarních cibulek 50g salámu nakrájeného na nudličky 50g nastrouhaného sýra Troubu předehřejeme na 200°C. Brambory propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu. Brambory nakrájíme na půlky a vydlabeme je. Ponecháme jen „mističky“ silné zhruba půl centimetru. Vnitřky vydlabaných brambor potřeme máslem. Brambory položíme řeznou stranou na rošt a grilujeme 10-15 minut. Brambory převrátíme a grilujeme ještě dalších 5 minut, aby byly křupavé. Nesmějí se však spálit. Brambory osolíme, opepříme a ještě teplé podáváme. Vydlabané brambory můžeme plnit různými náplněmi. Grilujeme je 10 minut, potom je obrátíme vydlabanou stranou nahoru a naplníme kousky jarní cibulky, nastrouhaným sýrem a nakrájeným salámem. Grilujeme dalších 5 minut, až se sýr rozehřeje. Podáváme horké. Grilovaný lilek 1 velký lilek 3 lžíce olivového oleje 1 lžička sezamového oleje Sůl, pepř Okurková omáčka 150g bílého jogurtu Cca 5 cm okurky Sůl, pepř Z lilku odřízneme oba konce, zbytek podélně nakrájíme na cca 8 tenkých plátků. Plátky lilku rozložíme na velký talíř a posypeme důkladně solí, aby z nich vytáhla hořkost. Zatím si připravíme směs k potírání. Smícháme olivový olej se sezamovým a podle chuti opepříme. Plátky lilku opláchneme, osušíme papírovými utěrkami, potřeme směsí k potírání a grilujeme nad žhavým dřevěným uhlím zhruba 10 minut dozlatova. Během grilování lilek jednou obrátíme a znovu potřeme. Musí být příjemně křehký. Plátky lilku upravíme na talíře a podáváme s okurkovou omáčkou, kterou připravíme tak, že z okurky odstraníme semena, dužinu i se slupkou nakrájíme na kostičky a smícháme s jogurtem. Dochutíme solí a pepřem. Dobrou chuť! + další tipy feminy Tělo spaluje tuky ještě půl hodiny po cvičení! Bulimičky během záchvatu přijmou až 20000 kJ!!! Máte doma tlouštíka, kterému stále chutná Však změna je nutná! Femina vyzvídá na nutriční terapeutce Julii Zákostelecké. Ptejte se i Vy... Napište nám své otázky na adresu info@femina.cz pod heslem NUTRIČNÍ TERAPEUT, a nebo své dotazy připojte přímo k článku. (Foto: internet) It-is.cz/terapeutka

Další články z rubriky

Komentáře (2)

Datum Autor Nadpis
23. 03. 2012 xxkouckaxx + (reakcí: 0)
29. 06. 2011 xxkouckaxx + (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Astor Omlazující korektor 3v1 Lift Me Up

Astor Omlazující korektor 3v1 Lift Me Up

Stroj času pro vaši pleť!

Testy kosmetiky: Dekorativní | vydáno 02. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Střelec

03. 12. 2016 Horoskop Střelec

Než dnes podepíšeš jakoukoliv smlouvu, třeba při nákupech na splátky, dobře si ji pročti, nebo ji nech přečíst právní... Celý horoskop

Karta dne

Paže pohárů
Máš před sebou úžasný den naplněný krásnými city, radostí a láskou. Setkání s dávným přítelem ti velmi příjemně změní pohled na život. Dávej pozor v případě, že jsi za...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Šikana, zlozvyky i rozchody aneb Nový týd...

No, podle nadpisu to nevypadá na moc veselý první adventní týden na Femině, ale rozhodně se nemusíš bát. Zas tak drsn...

Celý článek

Módní policie

TOPlist