Vaření v páře

Vyznáváte zdravý životní styl? A vaříte v páře? Tento alternativní způsob přípravy pokrmů je považován za jeden z nezdravějších, protože díky páře si připravované pokrmy zachovají ty nejlepší nutriční hodnoty.

Některé potraviny vařené v páře si zachovají až o 50% více vitamínů než když jsou vařeny klasickým způsobem. Díky tomu, že se nelouhují ve vodě, zůstává intenzivní i jejich chuť a barva. Například u zeleniny zůstane veškerá „šťáva“ uvnitř. Příprava jídla v parní troubě nevyžaduje použití tuku ani příliš koření nebo soli – díky tomu jsou pokrmy i lehce stravitelné.

 

Další výhodou je možnost přípravy více druhů jídel a příloh najednou, a to bez mísení jejich chutí a vůní či snadná údržba odnímatelných částí trouby. A v neposlední řadě je to i znatelné snížení času a nákladů na vaření, takže vaříte ekonomicky. V parní troubě si můžete připravit polévky, maso, ryby, zeleninu, vegetariánská jídla, knedlíky, rýži, ovoce i dezerty.

Pokud chcete něco udělat pro své zdraví, naučte se vařit v páře. Výhody vaření v páře  ocení nejen zastánci zdravé výživy, ale i labužníci a ti, kteří musí dodržovat určitý dietní režim.

7 DŮVODŮ PROČ VAŘIT V PARNÍ TROUBĚ:

 

VITAMÍNY A ŽIVINY
Pára je nejšetrnější způsob tepelného zpracování potravin. Zachovává většinu vitamínů, minerálů a stopových prvků v pokrmu. Člověk si tak neservíruje prázdné kalorie tzv. „mrtvou stravu“. Tím, že potraviny nepřijde do styku s vařící vodou, minimalizují se ztráty vitamínů a živin vyluhováním.
TVAR, VŮNĚ A CHUŤ
V parní troubě si jídlo udrží intenzivní chuť,  vůni a původní tvar. Maso zůstane šťavnaté, zelenina se nemění v beztvarou kaši.
BEZ OLEJE A TUKŮ
Pokud je přímo nevyžadujete, lze menu připravit i bez oleje a tuků. Příprava jídla v páře je tak velmi vhodná pro různé dietní režimy.
POKRM SE NEŘIPALUJE
Stalo se Vám, že jste se od plotny na chvíli vzdálili a už se linul po domě kouř spáleného oběda? V parní troubě máte jistotu, že se pokrm nepřipálí.
VELMI SNADNÁ ÚDRŽBA
Připáleniny v parní troubě nemají šanci. Údržba vnitřního prostoru trouby je velmi snadná. Čistoty dosáhnete pomocí vlhkého hadříku a roztoku vody s octem.
NEPOZNÁTE, ŽE JE OHŘÁTÉ
Kolikrát není možné sníst oběd nebo večeři čerstvě uvařené? Ohřáté jídlo je většinou bez chuti, občas i oschlé a bez tvaru. Pokud Vám někdo ohřeje vychladlé nebo zmražené jídlo v parní troubě, nepoznáte, že je ohřívané a ne právě uvařené.
NEMÍSÍ SE CHUTĚ ANI VŮNĚ
V klasické troubě neděláte maso a dezert zároveň. Sladké by načichlo od slaného. V parní troubě se vůně ani chutě nemísí.

 
Femina Tip:
Vyzkoušejte třeba novinku parní troubu s grilem Concept PT5110 Vitastyle. Její výhodu je především možnost kombinace parního vaření s grilem – o kuře s křupavou kůrčičkou tedy rozhodně nepřijdete. Další ceněnou funkcí této parní trouby je rozmrazování. Pára rozmrazuje potraviny šetrně při poměrně nízké teplotě, takže ani při časově delším rozmrazování nedochází k vysušování potravin a snižování jejich šťavnatosti. Tato moderní parní trouba nabízí 22 programů (18 předvolených a 4 manuální) a kromě standardních funkcí je vybavena i akustickou signalizací, dětským zámkem a bezpečnostním uzavíracím systémem dvířek.

 

10.10.2008 12:00| autor: redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist