Tofu

Základní tofu je bílé a vypadá jako dokonalá imitace sýru. Svoji hodnotou se však blíží spíše masu.

Tofu je produkt ze sojových bobů, který se k nám původně rozšířil z Japonska a Číny. Dnes se již vyrábí i u nás. Tofu je jakýsi „sójový tvaroh“, který se připravuje vysrážením ze sojového mléka pomocí mořské řasy Nigari.  Je výborným zdrojem bílkovin pro lidi, kteří nejedí maso.

Cenné minerály

Obsahuje vodu, kolem 8% sacharidů, cca 3% tuků a přibližně 15% bílkovin a celou řadu minerálních látek, z nejcennějších jmenujme třeba vápník, hořčík a železo. Je tedy skvělou součástí zdravé výživy i nízkotučné diety.

V kuchyni

Chuť tofu je neutrální a tak se chuťově zajímavým stává teprve po marinování, kořenění, smažení, fritování, vaření.

Pokud je před tepelnou úpravou zmrazeno, pak je pevnější a lépe se s ním pracuje.
Lze ho používat i za studena jako základ či přídavek do pomazánek, salátů.

Tofu najdeme i v mnoha vegetariánských, salámech, sýrech, karbanátcích či hamburgerech.

Z uvařeného a nastrouhaného tofu lze vytvořit i těsto na jablečný závin či pizzu.

Základní bílé tofu je často již předem marinováno, kořeněno či jinak ochuceno (například v různých nálevech nebo uzené) a tak lze v obchodech vybírat podle své libosti. To neochucené můžete nadrobno nakrájet i do ovocných salátů či jím obohatit sladká jídla typu rýžový nákyp. S přírodní chutí tofu velmi dobře harmonizují oříškové, mandlové a pistáciové příchuti.

22.5.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist