Myslela jste si, že se umíte zdravě stravovat? 6 rad, které vás vyvedou z omylu

Jak by měl vypadat zdravý jídelníček podle vědců? Emeritní profesor biochemie Rodney Bilton z liverpoolské univerzity si tuto otázku kladl patnáct let. A dospěl opravdu k hodně pozoruhodným závěrům!

Jezte nezralé banány

Ještě zelené banány společně se zeleninou nebo obilovinami obsahují škrob, který se hned nestráví, ale tělo jej absorbuje několik hodin. Dodává mu tak energii na delší dobu. Tento druh škrobu je sacharidem, ale „hodným“, který nezvedá hladinu cukru a nezbůsobuje takzvaný vlčí hlad. Navíc stimuluje tvorbu hormonu glucagonu, jenž napomáhá spalovat tuk. Platí, že čím zelenější banán, tím více škrobu. Škrobu obvykle zkonzumujeme mezi 3 a 7 gramy za den, doporučená dávka je přitom dvacet gramů.

Nešťouchejte brambory

Věděla jste, že dokonce i způsob úpravy určitých potravin může ovlivnit celkový příjem sacharidů? Tak třeba brambory by se podle Biltona zásadně neměly šťouchat, protože se při tomto procesu uvolňuje větší množství sacharidů. Takže je lepší brambory jen nakrájet a uvařit. Podobně je to třeba s jablky, jablečné pyré také obsahuje víc sacharidů než celé jablko.

Do oleje přidejte vodu

Při smažení se olej zahřívá na velmi vysokou teplotu a dochází k uvolňování toxických chemikálií. Proto je dobré při smažení do oleje přidat malé množství vody, zmírníte tak teplotu.

článek

Pijte vodu, nebudou vás bolet záda

Podle jednoho amerického výzkumu je 75 procent lidí chronicky dehydrovaných. A přitom stačí vypít osm až deset sklenic vody a snížíte tím bolest zad a kloubů až o 80 %. A jak známo, voda pomáhá i hubnout, když nepijeme, snižuje se metabolismus. Poslední skleničku si vyplatí dát před usnutím, nepřepadne vás pak půlnoční hlad.

Vyvarujte se tofu

Vegetariáni, kteří jedí tofu jako náhražku za maso, by si měli dát pozor. Tofu je vyrobeno ze sóji a obsahuje kyselinu fytovou, která může brzdit příjem důležitých minerálů: vápníku, magnézia, železa, zinku. Japonci tento problém řeší tím, že tofu jedí společně s pastou miso. Vegetariáni by se měli vyvarovat například vegetariánských párků, burgerů a dalšího upraveného jídla, obsahují totiž trans-nenasycené mastné kyseliny, které zvyšují například riziko cukrovky.

Zapomeňte na smoothies

Štávy z čerstvě vymačkaného ovoce se stávají hitem. Jenže si mnoho lidí neuvědomuje, že příliš mnoho fruktózy tělu škodí. Tělo totiž přestane vytvářet inzulín a hormony potlačující chuť k jídlu.

Foto zdroj: profimedia.cz

4.8.2014 8:00| autor: Marta Dostoupilová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist