Jak snížit cholesterol za 8 týdnů

Vyšší hladina cholesterolu trápí 2 ze 3 lidí starší 40 let. Více cholesterolu znamená vyšší nebezpečí kardiovaskulárních chorob včetně infarktu. Jak ho dostat z těla ven? Jde to rychle a bez pilulek!

plavani-1100x618.jpg

Proč je cholesterol nebezpečný?

Určité množství cholesterolu tělo potřebuje, aby mohly fungovat buňky. Existuje takzvaný dobrý a špatný cholesterol, ten špatný zužuje tepny takže v nich pak krev nemůže dobře proudit, což vede k infarktu.

Jak zjistit hladinu cholesterolu?

Cholesterol se neprojevuje žádnými symptomy, nelze jej tedy diagnostikovat pouhým pohledem. Nutně nesouvisí s váhou: můžete být menší postavy a při těle a mít normální hladinu. Množství cholesterolu se dá zjistit jedině z krevního testu, ten by si měl nechat udělat každý starší čtyřiceti let, obzváště pokud se v rodině vyskytly srdeční choroby.

Jaká je normální hladina?

Normální hladina celkového množství cholesterolu v krvi je pod 5mmol/l. Lidé, kteří jsou více ohroženi rizikovými faktory, jejich předci měli například infarkt, by ale měli mít hladinu cholesterolu pod 4mmol/l.

Co způsobuje vyšší hladinu?

Dílem geny a dílem špatná strava. Nebezpečné jsou cukrovinky, jídlo z fastfoodů, uzeniny, příliš mnoho másla a tučných krémů.

Co jíst?

Středomořská dieta je nejen zdravá, ale i chutná. Zkuste změnu a místo bůčku si dejte rybu. Jezte více ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva, ořechů a olivového oleje, omezte červené maso, koláče a cukrovinky.

[[related]]

Akční plán: Jak se zbavit cholesterolu za 8 týdnů

Cvičení

Pravidelný pohyb zvýší dobrý cholesterol a sníží ten špatný o 5 %. Doporučuje se běh, plavání, ale stačí i domácí práce. Činnosti je dobré se věnovat 30 – 40 minut každý den minimálně pět dní v týdnu.

Jídelníček

Nahraďte hovězí a vepřové rybou a kuřecím a jezte nízkotučné mléčné produkty. Vyplatí se také zařadit následující potraviny:

  • Sója – zkuste sojové plátky, sójový nápoj nebo tofu. Stačí 25 gramů denně, což je sklenka mléka. Sója pomáhá játrům odbourávat špatný cholesterol.
  • Vláknina – najdeme ji nejen v cereálním pečivu, ale i v ovoci, zelenině, fazolích. Zkuste nahradit bílé pečivo celozrnným, i to dokáže divy! Denně stačí 15 gramů – to je jeden celozrnný toast s fazolkami.
  • Mastné ryby – makrela či losos obsahují omega-3 mastné kyseliny. Ideální je jedna dvě porce týdně.
  • Oves – vysoký podíl vlákniny pomáhá tělu přestat ukládat tuk. Denně 40 gramů – to je miska ovesné kaše.

Foto zdroj: profimedia.cz

22.3.2013 8:00| autor: Marta Dostoupilová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist