Dělená strava – vychvalovaná i zatracovaná

Většina lidí u dělené stravy oceňuje, že žádná potravina není zakázaná. Lidé, kteří chtějí zhubnout, také rádi slyší, že se nemusí omezovat v množství. Jak to s ní ale je? Je opravdu tak "zázračná"?

Několik mých kamarádek dělenou stravu dodržovalo a během půl roku až roku se těšily z opravdu významného úbytku na váze. Za tuto dobu se jim podařilo shodit 6 až 10kg. Zajímavé ale je, že všechny svorně tvrdí, že jakmile přišly Vánoce, neudržely se, pravidla odložily a pak už nebyly schopny znova nastartovat režim.

Odkud se dělená strava vzala

Dělená strava pochází z Ameriky, vytvořil ji lékař William Hay na začátku 20. století. Hay věřil, že velké množství nemocí (např. alergie, zažívací poruchy či kožní nemoci) bývá způsobeno špatnými chemickými poměry v těle. Příčinou tohoto nesouladu byla podle něj strava obsahující příliš mnoho masa a rafinovaných sacharidů, špatné zažívání a zácpa.

Princip

Princip dělené stravy je jednoduchý, odděleně se konzumují sacharidová a bílkovinná jídla, respektive potraviny s převahou sacharidů nebo s převahou bílkovin. Podle teorie dělené stravy je společné trávení bílkovin a sacharidů pro trávící trakt náročné, oddělíme-li je, zrychlíme trávení, metabolismus a omezíme ukládání tuků.

Zastánci této stravy tvrdí:

Smyslem konzumace dělené stravy je odlehčit zažívacímu traktu a zamezit tvorbě toxinů ve střevech. Různé potraviny vyžadují různé prostředí v žaludku pro trávení, takže když sníte například vepřové maso s knedlíkem, žaludek vyloučí současně kyselé i zásadité trávicí šťávy, které se ovšem vzájemně neutralizují a potrava je natrávena velmi nedostatečně, čímž následně dochází ve střevech k zahnívaní s tvorbou nebezpečných toxinů. Ty pak prochází střevními stěnami a zamořují organismus. Je to jedna z hlavních příčin většiny civilizačních nemocí. Z těchto důvodů také používá dnes mnoho klinik s celostním způsobem léčby tzv. Colon hydroterapii, což je radikální vyčištění tlustého střeva na principu klystýru. Toto vyčištění dokáže téměř zázračně zlepšit zdravotní stav zejména u lidí, kteří jsou v otázkách stravy velmi neukáznění.

Jednotlivé skupiny potravin podle dělené stravy:

Bílkovinné potraviny

– Maso, drůbež, zvěřina, ryby, celá vejce, sýr
– Veškeré ovoce kromě druhů uvedených pod sacharidy
– Veškeré sušené ovoce kromě rozinek, které jsou neutrální
– Rajčata tepelně upravená (když se rajčata uvaří, dojde v nich k chemickým změnám, které zvýší jejich kyselost a způsobí, že nejsou vhodná ke konzumaci se škrobovými jídly)
– Arašídy
– Sojové boby, tofu
– Mléko, jogurt, všechny sýry kromě tvarohových (žervé, ricotta, cottage, imperial, apod.)
– Víno, mošt, ovocné šťávy

Neutrální potraviny

– Veškerá zelenina kromě brambor a cukrové kukuřice
– Všechny oříšky kromě arašídů
– Máslo,vaječné žloutky, šlehačka, smetana, tvaroh a tvarohové sýry (žervé obsahuje jen malé množství bílkovin, a proto se považuje za neutrální. Kvůli velmi vysokému obsahu tuku by se mělo v dietě užívat střídmě. Sýr Ricotta je technicky vlastně bílkovinnou potravinou, ale díky mimořádně snadné stravitelnosti se řadí k neutrálním potravinám)
– Jogurt a mléko (jsou to bílkovinné potraviny, ale mají nízký obsah bílkovin a pouze ve velmi malých množstvích je lze kombinovat se škrobovými potravinami)
– Za studena lisovaný sezamový, slunečnicový nebo olivový olej
– Čočka, sušený hrách, sušené nebo nakládané fazole a boby, cizrna apod., ale ne sójové boby (luštěniny jako čočka, fazole, a hrách obsahují značné množství bílkovin i sacharidů, a proto jsou hůře stravitelné než ostatní potraviny a v dietě by se měli jíst jen občas)
– Semena a klíčky
– Bylinky a koření, rozinky
– Med, javorový sirup

Sacharidové potraviny

– Brambory, cukrová kukuřice
– Chléb, mouka, oves, pšenice, ječmen, rýže, jáhly, žito, pohanka
– Velmi sladké ovoce, jako zralé hrušky, banány, papája, mango, velmi sladké hroznové víno
– Pivo

Názor lékařů

U mnoha lidí tato dieta funguje, ale musí vynaložit velké úsilí k tomu, aby vytvořili vhodnou kombinaci jídel, která k sobě mohou být dle zásad dělené stravy přiřazena.
Co se týče principu dělené stravy, neexistuje žádný vědecký důkaz o tom, že se strava lépe tráví a vstřebává, pokud jsou v jídle jen bílkoviny spolu s tuky, či jen sacharidy s tuky. Při příjmu potravy tělo vylučuje všechny enzymy, tj. takové, které tráví bílkoviny a také ty, co tráví cukry.
Při této dietě do jídelníčku zařazujeme velké množství potravin bohatých na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, protože konzumujeme velké množství zeleniny. Zelenina nenese skoro žádnou energii a přitom náš organismus zasytí na dlouhou dobu. A právě proto hubneme. Příčinou úspěšnosti dělené stravy je ve skutečnosti výrazně vyšší obsah vlákniny, sníme tedy na objemu stejně, ale do těla dodáme výrazně méně energie, takže hubneme bez pocitu hladu. Díky vláknině dělená strava snižuje riziko onemocnění tlustého střeva. A může dojít i ke snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Nutriční terapeutka Julie Zákostelecká: Můj názor

Nejsem pro a ani proti. Myslím si, že lidé, kteří se rozhodnou tímto způsobem hubnout, nedělají špatně. Hlavně, že se pro určitou změnu stravovacích zvyklostí rozhodli. Výhodou dělené stravy je především velký příjem zeleniny a ovoce. Myslím si ale, že ten, kdo se pro tuto stravu rozhodne, by měl u těchto stravovacích návyků zůstat (pokud mu samozřejmě nehrozí nějaké zdravotní riziko). Dělená strava není totiž podle zastánců jen dieta, ale celoživotní filosofie.
Tuto stravu nedoporučuji lidem, kteří trpí Crohnovou chorobou, Ulcerózní kolitidou a při všech chronických průjmových onemocněních.

12.3.2008 12:00| autor: Wanda

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist