Hořká čokoláda přispívá dlouhověkosti

Britští vědci doporučují veřejnosti, aby si denně dopřála malý kousek kvalitní hořké čokolády. Prodlužuje totiž život!

Tahle laskomina totiž v malém množství tělu poskytuje velmi užitečné polyfenoly, které snižují krevní tlak a zlepšují funkci mozku. A zaměřit se na tuto cukrovinku by se měli především osoby trpící chronickým únavovým syndromem, u nichž hořká čokoláda pomáhá omezit negativní symptomy.

Látky obsažené v hořké čokoládě zlepšují také hladinu serotoninu v mozku, který reguluje vztek, agresi, tělesnou teplotu, náladu, spánek, zvracení a chuť k jídlu.

Britští vědci testovali na deseti dobrovolnících účinky hořké čokolády. Denně jim podávali 45 gramů hořké či barevné bílé čokolády po dobu dvou měsíců. Jedinci konzumující tmavou čokoládu měly mnohem méně projevů chronického únavového syndromu.

Při něm dochází k prodloužené a vážné únavnosti nebo malátnosti, která nevymizí ani po náležitém odpočinku. Zvláště je tento syndrom charakterizován vážnou svalovou únavou a fyzickým napětím.

„Jedinci, kteří konzumovali hořkou čokoládu, uváděli, že jsou výrazně méně unavení, a tvrdili, že se opět více vyčerpanosti dostavilo, když čokoládu přestali konzumovat,“ tvrdí profesor Steve Atkin z Hull York Medical School.

I u hořké čokolády však platí zásada „dobrého po málu“. Nadměrný příjem této laskominy totiž vede k přibývání na váze, neboť i hořká čokoláda obsahuje určité množství cukru a velké množství tuků.

2.10.2007 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist