Cottage sýr

Zvláštní hrudkovitý sýr s chutí a vůní tvarohu se stává součástí našeho jídelníčku. Není divu, je vynikající , nízkotučný a jeho využití je neuvěřitelně různorodé…


Pochází z Anglie

Původ sýru s názvem cottage cheese hledejme na anglických venkovských farmách. Cottage totiž původně znamená chalupa a pro lepší představu jde o věc asi tak typickou jako je na Slovensku bryndza. Vyrábí se z mléka kombinací sladkého a kyselého srážení a to díky speciálním mlékařským kulturám.

Jaký je ten nej?

Pravda, v obchodě do kelímku nevidíte, ale malou nápovědu snad dát můžeme. Správně vyrobený sýr by neměl plavat v mléce, smetaně či syrovátce, zrnka sýra mají být na první pohled dobře viditelná, pevná a jen jemně obklopena „omáčkou“ ze smetany. Ale nejdůležitější je zářivě bílá barva.
Takže v obchodě zkuste kelímkem zahrkat – neměl by šplouchat.

Je zdravý?

Určitě je přínosem pro naše zdraví a to nejen pro obsažený vápník. Bakterie mléčného kvašení mají pozitivní vliv na trávení. Navíc není příliš kalorický, protože se vyrábí většinou z nízkotučného mléka a tak se hodí pro redukční diety, ale i jako součást racionální stravy. Možná jeho nízkou energetickou hodnotu oceníte při večeři, protože je navíc velmi lehce stravitelný. Hodí se tedy pro každého, od nejmenších dětí až po sportovce, lidi po nemoci či pro seniory.

Jak ho jíst?

Nejlepší je jen tak, na chleba s máslem nebo na čerstvý celozrnný rohlík.
Ovšem klidně ho použijte i jako dresing na zeleninové saláty, na těstoviny, na rýži či jako chuťovou variaci přílohy k pečenému masu. Opravdu skvělý je cottage v kombinaci s čerstvými rajčaty, olivami nebo tuňákem.

Ačkoliv obchody nabízejí hodně ochucených variací, můžeme si samozřejmě cottage ochutit doma – výborný je s pažitkou, křenem, česnekem, olivami, papričkami nebo bylinkami či červenou sušenou paprikou. Fantazii se meze nekladou, klidně zkuste své oblíbené koření.

S marmeládou nebo do ovoce

A na závěr ještě jeden tip od opravdových labužníků. Ostatně proč ne, když jíme na sladko tvaroh? Protože cottage není nijak zvlášť solený, můžeme jeho neochucenou variantu zkusit využít na sladko. S marmeládou jako dezert nebo jako ozdoba na ovocné saláty. Můžete klidně vykouzlit i zdravý pohár s ovocem, cottage sýrem, medem, oříšky…

A stejně jako s tvarohem, můžeme z něj zkusit udělat náplně do koláčů, buchet či sladkých nádivek do dortů.

8.8.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist