Čokoládu ano nebo ne?

Čokoládu dostáváme jako pozornost, dárek, odměnu, rovněž jí často někomu děláme radost. Jaké je její místo v jídelníčku lidí, kteří se snaží zhubnout?

 

Nejdříve se zmíním o pozitivech, která čokoláda našemu organismu přináší. Čokoláda obsahuje theobromin, což je látka blízká kofeinu. Díky ní má stimulační až afrodiziakální účinek. Uvádí se, že theobromin má kladný vliv i na hubnutí, ale vzhledem k tomu, že jako celek je čokoláda doslova „kalorická bomba“, tento účinek nemá moc šanci se uplatnit. Dále v čokoládě najdeme flavonoidy a polyfenoly, látky s antioxidačním účinkem, které působí příznivě na stav cév.
Čokoláda je rovněž zdrojem hořčíku, který příznivě působí na funkce mozku. Tento prvek navíc chrání tělo před srdečními chorobami, mrtvicí, vysokým krevním tlakem, ledvinovými kameny a podporuje růst kostí. V kakaových bobech je kromě toho obsažen tryptofan, jehož přeměnou vzniká serotonin, což je tzv. hormon dobré nálady. Také cukr a škroby zvyšují v mozku hladinu serotoninu. Tuky zase stimulují tvorbu endorfinů, které zmírňují bolest a přispívají k našemu lepšímu pocitu. Příjemné pocity z čokolády mohou souviset rovněž s určitým obsahem fenyletylaminu. Tato látka mírní pocity strachu, úzkosti a napětí. Zvlášť při stresu, vyčerpání nebo ve stáří. Dokáže vyvolat silné pocity spokojenosti. Zvýšené hladiny fenyletylaminu mívají například milenci.

 

/wp-content/uploads/files/89697839.jpg
Pokud máte na čokoládu chuť, není vhodné si ji zcela odpírat. Raději si naplánujte denně jeden čtvereček kvalitní čokolády a předejděte tomu, že se vaše chuť na čokoládu bude stupňovat. A po jaké čokoládě sáhnout? Nejmenším prohřeškem bude čokoláda s vysokým obsahem kakaa, tedy alespoň 70 %. Taková čokoláda mívá méně cukru, méně tuku, čili celkově je kaloricky přijatelnější než čokoláda mléčná, která obsahuje více cukru, tuku a také mléko. Čokolády s vyšším obsahem kakaa navíc většina lidí nedokáže sníst velké množství. Pro ty z vás, kteří sledujete a řídíte se glykemickým indexem, mám potěšující zprávu – čokoláda mléčná má glykemický index 49, hořká 70 % čokoláda pak pouze 22. Jestli se chcete dozvědět více o Glykemickém indexu, přečtěte si článek Glykemický index, dávejte si na něj pozor!

8.7.2010 12:00| autor: Mgr. Lenka Míčová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist