Užij si Vánoce bez výčitek a kil navíc! Zkus naše dietní recepty

Tak pracně se ti povedlo shodit pár kil a děsíš se nadcházejících svátků? Nemusíš! I vánoční svátky si můžeš užít a přitom nepřibrat. Stačí, když si vezmeš k srdci naše rady. A jako bonus pro tebe máme i čtyři recepty na zdravé mlsání i štědrovečerní večeři.

Vánoce představují pro naši linii a životosprávu zátěžovou zkoušku. Na každém kroku na nás číhají bohatě prostřené stoly s cukrovím, dobrým jídlem a pitím. Čeho bychom se měli vyvarovat, abychom v lednu nemuseli shazovat přibraná kila? „Nejdůležitější rada je, že neexistuje žádná nezdravá potravina, pouze její nezdravé množství, které lidé konzumují. Mé doporučení tedy zní: Jezte střídmě z pestrého stolu. Tímto byste se měli řídit jak v období vánočních svátků, ale také během celého roku, kdy je nutné dbát nejen na různorodost přijímaného jídla, ale i na jeho přiměřenost a energetickou vyváženost,“ říká Mgr. Kateřina Šimková, výživová poradkyně a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.

I vánoční cukroví se dá pojmout zdravě

Pokud se chceš zbavit českého návyku, který nás nutí připravit všeho nadmíru, upeč si 4 – 5 druhů oblíbeného cukroví. Jednak ušetříš čas a vyhneš se tak předvánočnímu stresu, ale především si vychutnáš své oblíbené kousky v přiměřeném množství a nebudeš se přejídat. Myslet bys měla také na to, jaké druhy vánočního cukroví připravíš. Vyhni se cukroví s krémovými a velice tučnými náplněmi, přednost dej spíše cukroví, které je připravené z oříšků, sušeného ovoce či kvalitní čokolády. Abys měla přehled, kolik cukroví za den zkonzumuješ, připrav si jeho porci na talíř v rámci dopolední svačinky. Tak budeš mít jeho množství pod kontrolou a předejdeš zobání jen tak během dne.

Tradiční vánoční večeře dietněji 

K štědrovečernímu menu neodmyslitelně patří smažený kapr s bramborovým salátem. Pokud se v průběhu roku stravuješ vyváženě a správně, nemusíš se bát si toto tradiční jídlo s chutí dopřát. Chceš-li si však tuto vánoční pochoutku trochu odlehčit, máme pro tebe pár tipů, jak se dá upravit zdravěji. Kapra nemusíš připravovat jen smaženého, ale můžeš ho upéct v troubě, ugrilovat nebo připravit dušením, čímž docílíš snížení výrazného množství tuku v pokrmu. Nebo můžeš kapra nahradit lososem. Tučnější majonézu v bramborovém salátu nahraď bílým jogurtem vyšlehaným s pomazánkovým máslem nebo sýrem cottage. Kdo by se ale bez majonézy neobešel, může ji z poloviny nahradit bílým jogurtem.

Nepřeháněj to s alkoholem!

Vánoční čas je spojen s rodinnými sešlostmi, večírky a chvílemi, kdy konzumace alkoholu bývá mnohdy vyšší. Nezapomínej, že kalorická hodnota alkoholu není zanedbatelná. Příjem energie z alkoholu představuje tzv. prázdné kalorie, které mají pro organismus téměř nulový výživový přínos. Typické vánoční alkoholické nápoje, jako jsou svařené víno, punč a likéry, obsahují vysoké množství cukru. Připravuješ-li si je doma, zkus letos udělat méně sladkou variantu nebo se jim úplně vyhni. „Ideálním druhem alkoholu je suché víno. To můžete kombinovat s minerální vodou, čímž se dříve zasytíte a vypijete alkoholu méně, než kdybyste pili pouze čisté víno. Na dalším stupínku je víno červené a poté šampaňské. Horší volbu představuje konzumace piva, které je vysokým zdrojem sacharidů. Nejméně vhodným výběrem je alkohol tvrdý, a to i míchaný se sladkými nápoji. Obě varianty jsou kalorickou bombou,“ uvádí Mgr. Kateřina Šimková.

Nevynechávej jídlo a jez vyváženě

Mezi vánoční tradice patří celodenní půst s odměnou v podobě zlatého prasátka. Z výživového hlediska tato tradice není příliš vhodná a měla by ses jí spíše vyvarovat. Po celodenním půstu toho večer sníš daleko více, než kdyby ses řídila pravidly zdravého stravování a jedla přiměřeně celý den. Pokud si chceš přes Vánoce zachovat svou váhu, měla bys ses vyhnout přejídání. Obecně platí jíst 5 – 6x denně vyvážené chody. Snaž se jíst pravidelně, nevynechávat svačinky a nedělat si místo v žaludku na slavnostní večeři. Nezapomínej jíst dostatek ovoce a zeleniny. Nejen, že jsou bohaté na vitaminy a minerální látky, ale také tě zasytí a nebudeš mít potřebu tolik mlsat.

Využij volný čas k pohybu

Pokud budeš mít dostatek pohybu, nemusíš mít obavy z nadbytečných kil. Jednoduše řečeno, čím více se budeš hýbat, tím více si můžeš dopřávat. Využij dnů volna ke společným aktivitám s rodinou či přáteli. Ke spálení přebytečných kalorií postačí každodenní svižná alespoň hodinová procházka. Můžeš si však naplánovat bruslení, lyžování, běžkování a spoustu dalších aktivit. Dělej cokoliv, co tě baví a z čeho máš radost. Při pohybu se ti vyplaví endorfiny, látky, které přispívají k dobré náladě. Kromě lepší psychické a fyzické kondice si bez výčitek vychutnáš všechny vánoční dobroty.

A tady už jsou slibované zdravé dobroty:

Kešu kuličky s kokosem

  • 250 g kešu ořechů
  • 80 g sušených meruněk
  • 80 g cukru
  • 2 lžíce uvařené silné kávy
  • 1 lžička rumu
  • kokos na obalení

Meruňky namočíme asi na 2 hodiny do vody. Rozmixujeme ořechy s meruňkami, moučkovým cukrem, uvařenou kávou a rumem. Tvarujeme malé kuličky a obalíme je v kokosu. Vložíme do papírových košíčků.

Ovocné kuličky s pistáciemi

  • 100 g meruněk
  • 100 g datlí
  • 40 g pistácií

Nejdříve si smícháme sušené datle a meruňky, vzniklou směs pomeleme na mlýnku na maso. Poté si vždy namočíme ruce a tvarujeme kuličky, které obalíme ihned v pistáciích.

Tipy na zdravější štědrovečerní menu:

Pečený kapr s koprovou zálivkou

  • 4 porce kapra
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1,5 lžíce nasekaného kopru
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl, pepř

Porce kapra umyjeme, osušíme, osolíme a položíme do zapékací misky. Jogurt smícháme s koprem, česnekem, pepřem a hořčicí. Jogurtovou zálivku nalijeme na kapra, zapékací misku zakryjeme alobalem a dáme péct do vyhřáté trouby na 190 °C asi na 35 minut. Před koncem pečení (cca 5 minut) odkryjeme alobal a necháme zapéct.

Bramborový salát trochu jinak

  • 500 g salátových brambor
  • 100 g hovězího vývaru
  • 20 g řepkového oleje
  • 1 kus nadrobno nakrájené šalotky
  • sekaná petrželka
  • 2 lžíce octa
  • sůl, pepř

Brambory ve slupce omyjeme a uvaříme ve vroucí osolené vodě. Vaříme je tak, aby měly pevnou konzistenci a nedrobily se. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Dáme je do mísy a přelijeme teplým hovězím vývarem. Přidáme olej, ocet, cibulku, petrželku, sůl, pepř a promícháme.

Foto: shutterstock.com, Zdravé stravování 

22.12.2015 6:00| autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist