Proč bys měla omezit přílohy? Zhubneš a získáš čistou pleť i energii

Dortíkům jsi dala vale, začala jsi ráno běhat a stejně nemůžeš shodit posledních pár přebytečných kil? Možná za to mohou přílohy, které se skládají většinou z nezdravých sacharidů. Omez je a zjistíš, jaké další výhody tím získáš.

omezit-prilohy-1100x618.jpg Zdroj: www.shutterstock.com

Hezčí pleť, štíhlejší pas a více energie. Tohle je odměna za to, že si na talíř přidáš více proteinů a zeleniny a ubereš na přílohách. Máme pro tebe osm důvodů, proč si upravit jídelníček, ve kterém nebudou sacharidy hrát hlavní roli.

Zhubneš

Ať jsou to brambory, knedlíky nebo rýže, všechno tohle obsahuje sacharidy. A když jich sníš moc a tvé tělo je nestihne zpracovat, což při dnešním životním stylu u počítačů se ti může snadno stát, a přemění se v tuk. Omezením příloh a bílého pečiva se ti ručička váhy začne hýbat příznivějším směrem. A to za to přeci stojí.

Zmizí ti břicho

Další neplecha, kterou sacharidy ve tvém těle udělají, je ta, že na sebe nabalí vodu. A to je ten důvod, proč nás trápí velké břicho. Proto zkus na pár dní vynechat bílé pečivo a přílohy a budeš jen koukat, jak rychle se začneš odvodňovat. Vyzkoušej proteinovou dietu založenou na mase, vajíčkách a ořechách. Po několika dnech ale sacharidy do tvého jídelníčku opět zařaď, ale už ne v tak velkém množství, jak jsi zvyklá.

Nebudeš unavená

Když spořádáš plný talíř špaget, možná si pochutnáš, ale věř nám, že energii ti to nedodá. Získáš tak maximálně prázdné kalorie a takové množství lepku tě akorát unaví. Pokud přeci jen holduješ těstovinám a nevzdala by ses jich ani náhodou, vyzkoušej například ty z celozrnné či ze špaldové mouky. Třeba ti zachutnají a ty se po nich nebudeš cítit nafouknutě a nepřepadne tě typická malátnost.

Sníš více zeleniny

Když omezíš přílohy, musíš něčeho přidat, a nemáme teď na mysli, že by sis dala o steak navíc, ale přihodila na talíř nějakou tu zeleninu. Jasně, že všichni víme, že zeleniny jíme málo a měli bychom se v tom trochu polepšit, ale když ta se musí krájet, loupat a oškrabávat, a tak hodíme na talíř brambory a řízek a říkáme si, že snad příště. Když se ale na talíři bude krčit jedna malá brambůrka, donutí nás to si nějakou tu zeleninu přeci jen připravit. A když budeš přílohy kombinovat se zeleninou, která obsahuje vlákninu, sníží se tak glykemický index, který mají na svědomí právě sacharidy.

Nebudeš se přejídat

Taky se cítíš po každém obědě zralá do postele a říkáš si, že jsi to opět přehnala a mohla sis posledních pár soust odpustit? Není divu, pokud jsi spořádala řízek s kupou brambor. Mozek totiž vyhodnotí až o něco později, že jsme nasycení, a proto sníš klidně dvě porce, než se budeš cítit sytá. Pomůcka je jíst pomalu. Ale také pomůže, když budeš mít na talíři o něco méně příloh a o něco více zeleniny. Tím nestačíš sníst tolik kalorických potravin, a tvůj mozek už bude signalizovat stopku dříve, než se přejíš k prasknutí.

Budeš jíst zdravěji

Jíst se má všechno, ale jsou prostě potraviny, které bys měla konzumovat méně a některé zase více. Právě sacharidy, které najdeš ve svých oblíbených přílohách, jsou spíše na škodu než k užitku. Neříkáme, že se jich máš vzdát úplně, ale ve velké míře mají na zdraví neblahý vliv. Nechceme tě strašit, ale mohou zapříčinit takové choroby jako je cukrovka či kardiovaskulární onemocnění. Ale nejsou sacharidy jako sacharidy, sáhni po těch zdravějších, a dopřej si celozrnné těstoviny nebo například palačinky z pohankové mouky.

Vylepšíš svůj kuchařský um

Kombinace masa a přílohy je už prostě taková tradice, ale jen si vezmi, jak je to jednotvárné. Kuře a rýže, pečeně a brambory, řízek a bramborový salát, guláš a knedlíky. Když někdy odstraníš přílohy, donutí tě to vymyslet něco nového. Například čočkový salát, grilovanou zeleninu, cuketové placičky nebo zapečený lilek. Svou kuchyni tak rázem oživíš o novoty a vaření tě bude zase bavit.

Budeš mít čistější pleť

Tvé tělo je schopný mechanismus, který se dokáže samovolně čistit. A používá k tomu také tvou pleť. Proto, když to přeženeš se sladkostmi nebo alkoholem, rázem máš obličej jako struhadlo. Akné se také tvoří po velké konzumaci sacharidů. A tvá krásná pleť je dalším důvodem, proč by sis měla dát o jeden knedlík k obědu méně.

A co ty? Nedokážeš si jídlo bez příloh představit nebo ses naučila s nimi šetřit? Napiš nám do diskuze, jakou zdravější variantou se dají typické přílohy nahradit.

foto-zdroj: shutterstock.com

7.8.2019 10:00| autor: Alžběta Bublanová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist