Chcete zhubnout? Jezte z modrého talíře

Že barvy nesou psychologický význam, je dobře známo. Pro dámy, které se snaží shodit nějaký ten kilogram, je pak zajisté dobrou zprávou, že se psychologie barev dá využít jako podpůrný prostředek hubnutí.

Barva prostředí
Všimněte si, že stěny hojně navštěvovaných restaurací jsou často vymalovány teplými barvami, jako je žlutá, oranžová, červená nebo okrová. Jasné odstíny povzbuzují chuť k jídlu a podvědomě nutí strávníka objednat si několik chodů a sladký mléčný koktejl k tomu. S holými bílými zdmi se naproti tomu setkáte spíš v nádražních putykách, kde vás přejde chuť i na topinku. Pokud se snažíte zhubnout, měly by ve vašem jídelním koutu převažovat tlumící barvy (fialová, modrá, šedá). Do těchto tónů může být laděný i ubrus. Nechce-li se vám do malování, zkuste někdy povečeřet třeba v koupelně…:-)

Módní doplňky – inspirativní fotogalerie

módní doplňky inspirace fotogalerie

Barva talíře
Podobný efekt má také barva talíře, ze kterého jíte, i když v případě červené barvy je to sporné. V přírodě je totiž červená signálem nebezpečí a často také naznačuje přítomnost jedu. Leží-li před vámi červený talíř, podvědomě máte tendenci nesníst z něho mnoho.

Na druhé straně ale taková rajská omáčka v červeném talíři vytváří dojem menší porce, než když ji nalijete do talíře barvy kontrastní (například bílé). Talíř by totiž nikdy neměl být stejné barvy jako jídlo – vinou optického klamu byste si naložila mnohem větší porci.

Jestliže jste právě ve fázi, kdy vybíráte novou sadu nádobí, přemýšlejte nad modrou barvou. Ta podle psychologů působí na lidský apetit nejtlumivěji. Ačkoli ji mnoho lidí udává jako svou nejoblíbenější barvu, modrá stále zůstává kromě jiného symbolem splínu a smutku. Navíc, málokteré jídlo je „modré“, takže s talířem této barvy bude těžko něco splývat.

Pokud má ale někdo v rodině naopak problémy s příjmem potravy (sklon k anorexii), modrých talířů se vyvarujte a zvolte barvu radostnější.
[[related]]
Barva jídla

Říká se, že jídlo by mělo hrát všemi barvami. Protože zelenina a ovoce může nabídnout podstatně širší barevné spektrum než maso a těstoviny, nabízí se nám logická rovnice barevná večeře = zdravá večeře. Čím víc barev na talíři, tím rozmanitější výživné látky do sebe dostáváte, a děláte něco nejen pro svou postavu, ale i zdraví.

1.3.2012 12:00| autor: Jana Rysková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist