Zdraví: Vyznáte se v tucích?

Tuky rostlinné a živočišné? Pojďme se na ně podívat ještě blíže….

Nasycené mastné kyseliny

Zajímavé je, že těmito opovrhovanými tuky doslova přetéká mateřské mléko. Tato cholesterolová bomba je však nezbytná pro zdravý vývoj kojence a zdánlivě paradoxně právě pro jeho schopnost později správně tyto tuky metabolizovat. Nekojené děti mívají vyšší sklony k vyšší hladině cholesterolu a spekuluje se o vlivu právě nedostatku těchto pro mateřské mléko charakteristických tuků. Naše tělo je z větší části získává z potravy, ale v menší míře je schopno si je vyrobit samo. Slouží jako zdroj energie pro svaly a srdce, ale zvyšuje hladinu toho špatného LDL cholesterolu.
Vyskytují se v živočišných tucích, máslu, sádlu, dále v uzeninách, ve ztužených šlehačkách, kokosovém tuku či v tucích na pečení či smažení.
Jednoduché nenasycené mastné kyseliny
Některé z nich jsou pro život nezbytně důležité a tak je musíme tělu dodávat stravou. Jsou nepostradatelné pro elasticitu cév a buněčných stěn. Zvyšují v krvi obsah toho dobrého HDL cholesterolu a jsou prevencí proti srdečně-cévním onemocněním.
Vyskytují se v olivovém oleji, řepkovém slunečnicovém, sezamovém či sojovém oleji. Dále ho najdeme v avokádu, v oříšcích či pšeničných klíčcích.
Více nenasycené mastné kyseliny
U nich platí, že čím více nenasycených mastných kyselin potravina obsahuje, tím více je tekutější. Například Omega 3 mastné kyseliny podporují vývoj mozku u nenarozeného dítěte a právě v těhotenství je příjem těchto kyselin velmi důležitý.
Dalšími nejznámějšími jsou Omega 6, které zlepšují hustotu krve a zlepšují i průtok v cévách, snižují tlak a špatný cholesterol. Jejich nedostatek může způsobit ekzémy, kožní potíže, špatné hojení ran, únavu, ospalost, svalovou slabost i menší odolnost proti infekcím.
Jsou obsaženy nejvíce v rybách, makrelách, sardinkách, dále v řepkovém, sojovém, lněném oleji, ve vlašských ořeších a v dietních margarínech.
Transmastné kyseliny
Vznikají při průmyslovém ztužování rostlinných tuků a mají obvykle pevnou konzistenci. Snižují hodnoty dobrého HDL cholesterolu. Většinou jsou tuhé a lepivé, usazují se v buněčných stěnách a cévách, zvyšují krevní tlak a zvyšují riziko onemocnění srdce a cév. Pro malé děti jsou nevhodné, protože poškozují jejich vývoj.
Najdete je ve zmrzlinách, hotových pokrmech, sáčkových polévkách, chipsech, křupkách, v některých hotových pekařských výrobcích. V posledních letech je to naštěstí stále diskutovanější problém a výrobci se snaží pod vlivem veřejnosti tyto tuky používat stále méně. Obsah těchto tuků je v mnoha případech uváděn na výrobku, takže tento údaj hledejte na obalu.
24.3.2009 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist