Zakysané mléčné výrobky: Víte, co si kupujete?

Zakysané mléčné výrobky jsou zdraví prospěšné, obsahují probiotické kultury a pozitivně ovlivňují činnost střev a posilují naši imunitu. Alespoň to slýcháme ze všech stran. Proto neváháme a za tyto kouzelné produkty vesele a ve velkém utrácíme. Ale bohužel ne každý výrobek, který se jako zakysaný výrobek tváří, má námi očekávané blahodárné účinky. Víte, co si kupujete?

mlecne-vyrobky-1100x618.jpg

Při výběru těch správných zakysaných výrobků si proto vždy pozorně pročtěte složení. Řídit se ale můžete i následujícími charakteristikami. Česká legislativa totiž přesně definuje, jaká musejí splňovat výrobky kritéria. Pokud tedy v chladicích boxech v supermarketu narazíte na produkt, který se na první pohled tváří jako zakysaný výrobek, ale jeho název se liší od těch uzákoněných, raději se danému produktu vyhněte obloukem, i kdyby měl ten nejúžasnější obal, jaký jste kdy viděli.

Základní surovinou je mléko

Všechny zakysané výrobky se vyrábějí ze stejné základní suroviny. Tou je pasterizované mléko obohacené o bakterie mléčného kvašení. Jednotlivé typy zakysaných výrobků se liší použitými mikroorganismy, tučností a také svou konzistencí. Kysané mléko je oproti normálnímu mléku lépe stravitelné, obsahuje méně laktózy, avšak obsah vápníku zůstává beze změny.

Kefír a kefírové mléko

Kefír a kefírové mléko jsou kvašené nápoje, které jsou vyráběny z mléka a kefírových zrn, která obsahují specifické mléčné bakterie a kvasinky žijící ve vzájemné symbióze. Poté, co se přidají kefírová zrna do mléka, dochází k procesu zakysávání, během něhož dochází částečně k alkoholovému kvašení, zároveň se vytváří vitamín B. Kefír podporuje trávení a je dobře stravitelný. Kefírové mléko a kefír se od sebe odlišují obsahem kvasinek. V kefírovém mléce jich je obsaženo méně.

Acidofilní mléko

Acidofilní mléko vznikne z mléka přidáním kultury lactobacillus acidophilus, což jsou bakterie mléčného kvašení s významně pozitivními účinky na střevní mikroflóru.Tento typ zakysaného výrobku je bohatý také na vitamín B12.

článek

Zákys

Zákys je další ze zakysaných výrobků, který známe také pod názvem kyška. Vzniká přidáním smetanové kultury do pasterovaného mléka. Zákys neboli kyška má probiotické účinky, tudíž příznivě ovlivňuje funkci trávicího traktu a zlepšuje naši imunitu.

Jogurtové mléko 

Jogurtové mléko vzniká přidáváním jogurtové kultury do mléka. Složením se proto podobá jogurtu. Stěžejní rozdíl je v konečné konzistenci produktu. Protože jogurtové mléko je určeno k pití, jeho konzistence je podstatně řidší než ta jogurtová. Pozor však na další výrobky typu jogurtový drink nebo jogurtový nápoj. Jedná se pouze o komerční označení výrobků, které nemusejí splňovat požadavky předepsané pro jogurtové mléko či jiné zakysané mléčné výrobky. Mohou tak obsahovat podstatně méně prospěšných mikroorganismů, více či méně tuku a sušiny. Naštěstí všechny výrobky, jež nesou označení jogurtový a nejsou to jogurtová mléka, musejí obsahovat alespoň 50 % jogurtu.

Podmáslí

Podmáslí vzniká při výrobě másla. V České republice se máslo vyrábí převážně ze sladké smetany, proto musí být do podmáslí přidán zákys. Pokud se podmáslí vyrábí ze zakysané smetany, není nutné zákys do produktu přidávat samostatně. Základ podmáslí má podobné složení jako mléko, podmáslí však obsahuje více lecitinu a má nižší obsah sušiny. Podmáslí se vyznačuje nízkým obsahem tuku (nejvýše 1,5 %), je proto vhodné i pro lidi s jaterními onemocněními či ty, kteří se snaží zhubnout.

Syrovátka

Syrovátka je zakysaný, nízkokalorický výrobek. Vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohů. Syrovátka obsahuje zejména vitamíny A, C a vitamíny skupiny B. Dále obsahuje zdraví prospěšné minerály, jako jsou hořčík, fosfor, zinek, draslík, sodík a v neposlední řadě vápník. Má detoxikační účinky, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a střev.

Foto zdroj: profimedia.cz

27.8.2014 8:00| autor: Jana Hlavatá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist