Vyřadit z jídelníčku cukry Omyl!

Sladká chuť je návyková. Mnoho žen se domnívá, že nejlepší variantou pro životosprávu jejich i jejich dětí je kompletně vyřadit z jídelníčku cukry. Ale to by byl omyl! Cukry – tedy monosacharidy a disacharidy sladké chuti – mají pro organismus velký význam. Po celý náš život představují pohotový zdroj energie pro svaly.
Bez cukru glukózy by nefungoval mozek. Zajímá vás jak mozek reaguje na umělá sladidla Zda umělý cukr nahradí cukr přírodní a jaká rizika způsobuje dětem

Nahradí umělá sladidla cukr

Pokud nejste diabetik trpící obezitou, volte raději přiměřený příjem cukrů před náhradními sladidly. Problémem náhradních sladidel je vysoká sladivost a mírná pachuť. Tato skutečnost často vede k přeslazování pokrmů. Náhradní sladidla nejsou v organismu metabolizována. Pokud organismus sladidla již přijal, musí je také vyloučit. Příjmem sladidel zatěžujeme tělo vylučováním nepotřebných látek.

Náhradní sladidla a děti

Děti do 3 let nesmějí náhradní sladidla konzumovat vůbec. Řada lékařů doporučuje vyvarovat se sladidel do 6-ti let věku dítěte. Důvodem je riziko návyku na sladkou chuť bez pocitu nasycení. Centrum hladu v mozku reaguje na různé podněty, u dětí se vytváří spojení: Snědl jsem něco sladkého a zvýšila se hladina cukru v krvi, to znamená, že jsem nasycený. Se sladidly se toto spojení nevytvoří a dítě může jíst velké porce sladkostí bez pocitu sytosti, zvýšení hladiny cukru v krvi má časové zpoždění.

Děti potřebují mlsat!

Již první chuť, se kterou se dítě setkává v podobě mateřského mléka, je sladká. Mateřské mléko obsahuje dostatek výživné glukózy. Sladkosti je nutné dětem v rozumném množství dopřát a nebránit v mlsání, protože cukry podporují správný vývoj mozku a svalů. Vybírejme pamlsky bez tuku a s nutriční hodnotou navíc. Např. s želatinou, vlákninou, mléčnými bílkovinami.

Sladká chuť je návyková!

Sladká chuť je návyková – čím více sladíme, tím více po sladkém toužíme. Naopak, pokud sladíme méně, vnímáme řadu potravin jako výrazně sladké. V žádném případě sladkosti nenahrazují jídlo. Jsou pouze sladkou tečkou po jídle nebo doplňkem svačiny. Měli bychom dávat přednost kvalitě pamlsků před jejich množstvím a opět platí: všeho s mírou. Pro zdravý vývoj organismu je totiž nezbytná rovnováha mezi přijatou a vydanou energií.

Info tipy na závěr:
. Tuk má ve stejném množství 2x vyšší obsah energie než sacharidy a bílkoviny
. Sladkosti bez tuku neobsahují cholesterol.
. První kostka cukru na světě byla vyrobena v Čechách! (Klikněte a femina vám prozradí, že i za první kostkou cukru můžete nalézt ženu.-)

Zuzana Zemanová
Crest Communications
(foto: internet)

30.10.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist