Víte, že malé dítě vnímá chuť pokrmů mnohem intenzivněji než dospělý člověk

Léto je dobou lehkých a pestrých pokrmů. Česká kuchyně je k zelenině více méně macešská a nejvíce inspirace tak načerpáme při cestách do zahraničí. V dospělém věku je za obvyklou a vhodnou dávku ovoce a zeleniny považováno množství okolo 400 g. U dětí zhruba polovina, ovšem děti často nechtějí zeleninu ani ovoce jíst. Příčiny bývají dvě: nepříjemná chuť (sladká chuť je pro děti přijatelná a nahořklá nebo kyselá naopak) a špatný příklad rodičů. Pokud sami ovoce a zeleninu nejíme, nebude ji jíst ani naše dítě – a můžeme mu vysvětlovat horem dolem, jak je to zdravé.

Odborníci na výživu, (Vyzivadeti.cz), doporučují nedávat dítěti kyselé druhy ovoce či nahořklé druhy zeleniny a osvojit si rodinný zvyk jíst zeleninu jako ozdobu ke každému jídlu a ovoce ve formě salátů místo dezertů. Dítě pak prý považuje ovoce a zeleninu za přirozenou součást stravy.

Ovoce jí denně 82 % dětí.
Nejoblíbenějším ovocem jsou:
jahody (57 %)
následují jablka (38 %)
broskve, banány a hrozny (kolem 25 %).

Zeleninu konzumuje denně zhruba 54 % dětí.
Mezi oblíbené druhy zeleniny patří:
rajčata (50 %),
dále pak papriky, okurky a mrkev (asi 40 %).

Tip feminy: Získejte lepší vztah ke zdravému stolování. Na stránkách Bonduelle.cz naleznete nejen spoustu prima receptů od předkrmů až po netradiční zákusky, ale i vaše ratolesti zde najdou omalovánky se známými postavičkami zeleniny, nebo si mohou podle textů zazpívat melodie, které znají z reklamy.

Bavte se a zdravě si pochutnávejte .-)

17.8.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist