Víte, co je oskeruše !

Pokud jste ještě neměli možnost se s tímto názvem setkat, pomohu vám k jeho rozluštění.

Oskeruše je strom, tedy přesně řečeno mohutný jeřáb z čeledi Rosaceae. V České republice jich nejvíce najdete na Slovácku, kde má již mnoho let využití v léčitelství. Dřevo oskeruší je navíc jedním z nejtvrdších v Evropě!

Plody oskeruší jsou bohaté na vitamin C a minerální látky. Jsou zdrojem cukrů, organických kyselin, bílkovin, pektinů či taninů. Oskeruše jsou považovány za mírné diuretikum, laxans, antirevmatikum a vitaminiferum.

Nejzdravější je jíst zralé měkké, krémovité plody za čerstva. Zralé plody jsou pak sladkokyselé, šťavnaté a hodně aromatické. Krom přímé konzumace jsou výtečné k výrobě kompotů a marmelád. Dají se také sušit.

Existuje i čisté oskerušové víno. Z uleželých plodů se vyrábějí likéry nebo vysoce ceněné oskerušové pálenky. Směs pálenky s medem a bylinami je vhodná na léčení i prevenci nachlazení.

Zdroj: www.straznicko.cz

12.2.2007 8:39| autor: Zuzka

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist