Víte, co je oskeruše !

Pokud jste ještě neměli možnost se s tímto názvem setkat, pomohu vám k jeho rozluštění.

Oskeruše je strom, tedy přesně řečeno mohutný jeřáb z čeledi Rosaceae. V České republice jich nejvíce najdete na Slovácku, kde má již mnoho let využití v léčitelství. Dřevo oskeruší je navíc jedním z nejtvrdších v Evropě!

Plody oskeruší jsou bohaté na vitamin C a minerální látky. Jsou zdrojem cukrů, organických kyselin, bílkovin, pektinů či taninů. Oskeruše jsou považovány za mírné diuretikum, laxans, antirevmatikum a vitaminiferum.

Nejzdravější je jíst zralé měkké, krémovité plody za čerstva. Zralé plody jsou pak sladkokyselé, šťavnaté a hodně aromatické. Krom přímé konzumace jsou výtečné k výrobě kompotů a marmelád. Dají se také sušit.

Existuje i čisté oskerušové víno. Z uleželých plodů se vyrábějí likéry nebo vysoce ceněné oskerušové pálenky. Směs pálenky s medem a bylinami je vhodná na léčení i prevenci nachlazení.

Zdroj: www.straznicko.cz

12.2.2007 8:39| autor: Zuzka

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist