Vápník – aneb když nemáte rádi mléko

Ačkoliv jsou mléko a mléčné výrobky prezentovány jako nejkvalitnější zdroj vápníku, ani odpůrci mléka nemusí plakat nad případnou hrozbou osteoporózy. Stačí jen dobře vybírat ostatní zdroje potravin.

K čemu všemu je vápník?

Nejznámější je jeho funkce při tvorbě a metabolismu kostí a zubů a pak také jeho nezastupitelná role při funkci našich svalů a nervů a jejich vzájemné koordinaci. Jeho správná hladina zajišťuje bezproblémový chod našich svalů a nervů. Méně se ví o jeho důležitosti při tvorbě inzulínu nebo jeho účasti na správném chodu některých hormonů v našem těle. A vápník je také součástí krve – ve chvíli, kdy se zraníme, pomáhá tvořit tzv. fibrin, který může za to, že nevykrvácíme, ale krev se začne srážet.

Jenže jeho využitelnost se mění s věkem. Zatímco dítě ze své stravy dokáže využít až 70% vápníku, dospělí už sotva polovinu, cca 30% a staří lidé se pohybují kolem 15%.

Jak je to s tím mlékem?

Laktóza je cukr obsažený v mléce a ten pomáhá vstřebávání vápníku v těle, společně s dalšími významnými faktory. Mléko má tedy opravdu nejvyšší využitelnost vápníku, až 70%. A spolehlivým zdrojem jsou hlavně kysané mléčné výrobky, protože kyselé prostředí tuto výhodu ještě více prohlubuje.

S kým se vápník kamarádí?

Není to tak jednoduché, jsou faktory, které vstřebávání vápníku zpomalují či dokonce znemožňují. Například dobrým zdrojem nejsou tavené sýry, protože obsažené soli brání vstřebávání vápníku. Naopak využitelnost zvyšuje kyselé prostředí, již jsme se zmínili o kysaných mléčných výrobcích.

Téměř stejnou využitelnost, tedy cca 60% má vápník obsažený v košťálovinách, nejvíce však v zelí a kapustě. Těsně za nimi je brokolice a květák.

Nezanedbatelným zdrojem vápníku jsou pak tradiční sardinky s kostmi, sezamové semínko, mák a různé druhy ořechů.  Dále vápník v menší míře najdeme i v těchto potravinách:
– čaj roibos
– ovce jako švestky, třešně, višně a hlavně meruňky či fíky
– řeřicha
– pšeničné klíčky
– čokoláda, kakao
– nápoje z kombuchy

Přebytek vápníku také škodí…

Pokud příliš holdujete minerálkám s vysokým obsahem vápníku, pak se můžete snadno dopracovat k ledvinovým kamenům, a to je náznak toho, že může být vápníku příliš. Někteří lékaři se dokonce přiklánějí k názoru, že přílišný příjem vápníku má za následek i kornatění tepen, ale tady nelze nalézt jednoznačné studie, které by to prokázaly.

16.7.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist