Touha po čokoládě vzniká ve střevech

Za šílenou chuť na čokoládu nemohou geny, ale střevní bakterie. Lidmi zmítá nutkání zakousnout se do hnědé tabulky kvůli odlišné střevní mikroflóře. A pokud ji osídlí určitý typ mikroorganismů, vyvolává svým působením v člověku touhu po čokoládě.

Vyplynulo to v malé studii odborníků výzkumného centra Nestlé ve švýcarském Lausanne. Podle Sunila Kochhara by mohl tento objev přispět k léčbě některých typů obezity tím, že by se pacientům změnila střevní mikroflóra a tím i snížilo nutkání k přejídání.

Doktor Kochhar vyšetřil jedenáct mužů, kteří nekonzumují čokoládu vůbec, a jedenáct těch, kteří ji naopak pojídají denně. Všichni byli naprosto zdraví a nebyli obézní.

Osoby milující čokoládu měly větší obsah aminokyseliny glycinu v krvi a moči, zatímco odpůrci této pochoutky měli zase vyšší obsah taurinu (aktivní látky známé z energetických nápojů). Milovníci čokolády měli také nižší obsah „špatného“ cholesterolu LDL. Rozdíly mezi oběma skupinami přitom způsobuje rozdíl v druhové skladbě jejich střevní mikroflóry.

Zatím není jasné, zda bakterie nejprve osídlí střeva a způsobí, že člověk změní svůj jídelníček a začne ve velkém pojídat určitá jídla, nebo zda po změně jídelníčku dojde ke změně osídlení střev a následnému nutkání v této potravě pokračovat. A právě tyto nejasnosti stejně jako výzkum vztahu mezi střevní mikroflórou a jídelníčkem člověka budou předmětem dalších výzkumů.

Závěry studie vyšly v odborném časopise Journal of Proteome Research.

15.10.2007 12:00| autor: Famous

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist