Sůl nad zlato?

To nám povídá pohádka, ale spíše by se tento slogan dnes měl změnit na „solí jako zlatem“.

Teoreticky vzato, dnes máme v mnoha potravinách tolik skrytých solí, že dosolovat hotové pokrmy vůbec nemusíme. Každý občas přece sníme nějakou uzeninu, nakládané okurky či jinou zeleninu, sýr či některý polotovar.

Bez soli se dá žít

Obecně totiž solíme víc než je zdrávo, a tak je vhodné začít si zvykat na méně slanou chuť a výraz dát jídlu například bylinkami. Takže solničku můžeme doma klidně zahodit či s jejím obsahem zacházet jako by byl ze zlata.

Úplně bez soli samozřejmě žít nemůžeme, je pro naše tělo v přiměřené míře životně důležitá, ale jak již bylo řečeno, v potravinách jí máme i tak nadbytek. Chcete-li pro své zdraví něco udělat, zredukujte svoji slánku a přehodnoťte svůj vztah k solení.

A proč vlastně?

Chlorid sodný, tedy kuchyňská sůl, zvyšuje krevní tlak a tím poškozuje nás srdečně-cévní systém. Co to znamená víme všichni. Dále nadměrně povzbuzuje činnost nadledvinek, což může mít za následek poměrně příjemný pocit tepla v těle, aktivitu a dobrou náladu. Marnivý to vedlejší účinek, naše tělo totiž trpí. Nadbytek soli vylučujeme potem nebo močí, je-li jí však velká přemíra, může se zadržovat v těle (a způsobovat tak i celulitidu či otoky) a zvyšuje se její obsah i v krvi.

Konečná…

Konečným důsledkem mohou být cévní příhody, selhání ledvin, migrény a navíc sůl příliš podporuje vylučování důležitého vápníku z těla, takže trpí i naše kosti.

31.7.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist