Skořice – co o ní nevíte

Skořice je neodmyslitelnou součástí vánočního cukroví, svařáku a jablečného štrůdlu….Její nezaměnitelná kořenná nasládlá vůně a příjemná chuť je velmi oblíbená.

První zmínky o skořici jsou již ze staré Číny před 4000 lety a byla používána hlavně jako lék či pomocník při rituálech. Rychle se však rozšířila do celého světa pro svoji báječnou chuť i mimořádné účinky na tělo. Antičtí řekové ji využívali k hojení ran pro její desinfekční a antibiotické působení.
Nejznámější jsou dva druhy a to skořicovník cejlonský, považovaný za kvalitnější, neboť kůra vytváří typické svitky a skořicovník čínský.

Co to ale jsou, ty malé srolované trubičky vonící dálkami?

Skořice je kůra stromu skořicovníku rostoucího v subtropických oblastech na Jávě, Cejlonu, Seychelských ostrovech, Brazílii či Madagaskaru. Kůra je bohatá na vonné silice. Sbírat ji lze již ve třetím roce věku stromu, ale nejkvalitnější je ze stromů osmiletých a starších.

Cenné léčivo nejen pro diabetiky

Extrakt ze skořice obsahuje řadu léčivých látek, z nichž asi nejvýznamnější je schopnost zlepšit inzulinovou citlivost, zlepšuje totiž využití glukózy tělními buňkami a tím může zmírňovat projevy diabetu. Jedná se o látku zvanou metylhydroxichalkonové polymery, které snižují citlivost tělních buněk na inzulin. Vědecké testy dokázaly, že skořice mírní II. typ diabetu zhruba o 20 procent a jen o málo méně snižuje cholesterol v krvi.

Dále pomáhá zahřívat naše tělo, snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z nosu a silnou menstruaci.
Podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení tím, že štěpí tuky, zmírňuje bolesti břicha při průjmech, kolikách a nevolnosti.
Má také silné desinfekční účinky a ničí bakterie i svoji antibiotickou silou.
Je tedy vhodným doplňkem při léčbě nachlazení, kašle nebo chřipky.

Spekuluje se i o odvrácené tváři skořice. Obsahuje prý karcinogenní látky a tak je může být vůastně nezdravá. To vše je ale předmětem dalšího výzkumu, přesto se nedoporučuje ji podávat dětem mladším 3 let. A obecně samozřejmě platí, že všeho moc škodí.

Další využití

Samozřejmě příjemná vůně neunikla výrobcům kdečeho a tak se skořicová vůně a silice využívá v potravinářství, ale také ve farmaceutickém průmyslu, kdy zmírňuje nepříjemnou chuť některých léků nebo ústních vod, dále jako aroma do likérů a samozřejmě skořice patří i do kosmetiky.

28.12.2007 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist