POZOR NA NITROSAMIDY!!!

N-nitrososloučeniny jsou pro člověka potenciálním karcinogenem. Obecně jde o látky se silným karcinogenním a mutagenním účinkem. Poprvé byly popsány již před více než 100 lety, ale teprve v roce 1956 byly poprvé objeveny jejich nepříznivé vlastnosti. Od té doby bylo prozkoumáno přes 300 různých N-nitrosaminů a 90 % z nich je karcinogenních.

Jejich karcinogenita byla zkoumána na laboratorních zvířatech od myší a potkanů až po lidoopy a na lidských tkáňových kulturách. Specifičnost N-nitrosaminů při tvorbě tumorů je dána jejich chemickou strukturou. Nejčastěji způsobují rakovinu jater, jícnu, hrtanu, žaludku, močového měchýře, průdušek, ledvin, plic atd.

Dávky, které vyvolají rakovinu, příp. mutagenní změny, se podle různých autorů dost liší. Závisí to především na chemické struktuře konkrétního nitrosaminu. V literatuře se uvádí, že i jednorázová dávka nitrosaminu dokáže v nepříznivém případě vyvolat rakovinu (např. již 0,3 mg nitrosaminu podaného krysám). Nejsilnější karcinogenní účinek má N-nitrosodimethylamin NDMA a N–nitrosopyrrolidin NPYR. Možná je překvapivá skutečnost, že N–nitrosaminy vznikají i v lidském organismu, a to v žaludku a ve slinách. Vzhledem k tomu je velmi důležité, aby se s potravou dostalo do těla nitrosaminů co nejméně.

Nitrosaminy se vyskytují v uzeninách, uzeném masu, rybách a rybích výrobcích (publikované koncentrace nejčastěji až do 10–15 μg/kg), slanině (opečená slanina až do 200 μg/kg), sýrech (stopy až 15 μg/kg), sušeném mléku (stopy až 4 μg/kg), whisky, ale stopy najdeme i v pivu.

Ing. Josef Vacl

Jak je to vlastně s pivem a nitrosamidy se dozvíte už zítra… Nenechte si ujít zajímavosti o zlatavém moku s hořkou příchutí. Je pivo zdravé a je dobré pro všechny

8.2.2006 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist