Pistácie – zelený zdravý oříšek

Kdo by neznal pistáciovou zmrzlinu, ale ty malé polorozpukané oříšky už tolik pozornosti nebudí. A přitom je to škoda, pistáciové oříšky jsou doslova multiminerální a vitamínovou bombou!

Odkud pochází
Pistácie je zhruba 10m vysoký a asi 30m široký  keř, který kdysi nejspíše divoce rostl již před 9000 lety v suchých oblastech střední a západní Asie. Tam se pěstuje dodnes a možná se tam i dodnes scházejí milenci, kteří naslouchají za svitu měsíce praskání zrajících oříšků a myslí přitom na dobrou budoucnost.

Dále se pistácie pěstují v jihovýchodní Asii a ve Středomoří, kam se dostali ve středověku. Od poloviny 19. století se pěstují  i v Kalifornii.

Velmi vysoké keře pistácií se pravidelně seřezávají, aby se usnadnila sklizeň. Plně plodí až po 5-8 letech.

Jak vypadají
Plody pistácií jsou béžové skořápky, ve kterých je ukryto jádro, které může být barvy žluté až po nejrůznější odstíny zelené.
Skořápky rostou na stromech v hroznech. Pokud skořápka dozraje, podélně puká na spojnici. Pokud však má nepříznivé podmínky v průběhu růstu, skořápka nepuká.

Platí, že čím zelenější plod, tím je kvalitnější. Jádro je ještě obaleno červenou slupkou, která se snadno slupuje a má charakteristicky nasládlou chuť. I samotné jádro je nasládlé chuti a má charakteristickou vůni.

Co obsahují
Pistácie mají v průměru 55% olejů, 20% bílkovin a 15% cukrů, čímž se řadí mezi mimořádně cenné potraviny. Na druhou stranu mohou obsahovat nebezpečné plísně a alfatoxiny, což je produkt některých plísní a prudký jed, který se v pistáciích (ale i burácích a para ořeších ) někdy vyskytují v nadlimitním množství. Tento alfatoxin způsobuje onemocnění jater a je silnou karcinogenní látkou. U prodávaného zboží jsou však tyto látky pravidelně sledovány, proto při nákupu nemusíme mít strach.

Správně skladované pistácie jsou však požehnáním pro naše zdraví. Obsahují fytosteroly, které redukují množství nebezpečného cholesterolu v krvi a také chrání před vznikem některých druhů rakovin.

Dále obsahují draslík, hořčík a vápník, tedy trojici látek zvyšující naši obranyschopnost a snižující vysoký krevní tlak.  Dále obsahují vitamín A, B, E, dále železo, měď, selen a zinek, další silné antioxidanty chránící před rakovinovým bujením.

Použití pistácií je všestranné, jádra se konzumují čerstvá, pražená, solená či jinak ochucená. Z čerstvých pistácií se vyrábí zmrzliny, moučníky typu baklava, což je středomořský recept z listového těsta a supersladké náplně s pistáciovou či mandlovou příchutí.

U nás jsou nejznámější  pražené solené pistácie, které vylupujeme z béžových naprasklých skořápek. Někdy jsou tyto skořápky uměle nabarveny na červeno, aby se zamaskovaly skvrny po ručním sklízení. Plody pistácií jsou zelené, přesto jsou někdy černé a to pokud byly před pražením naloženy v soli a citronu. Občas se dají sehnat i nesolené pistácie a ty jsou vhodné pro použití do sladké kuchyně.

Zajímavost na závěr:
Pistácie jsou extrémně hořlavé, což je překvapující. Dokonce se mohou samy od sebe vznítit, proto se nikdy neskladují ve velkém množství najednou.

Cena Zhruba 150-200 Kč za kilogram.

Foto: healthy-endeavors.com, specialforkblog.com, agfoodsafety.org, urbanlocavore.com.au, livingrootless.blogspot.com, lessismorbier.blogspot.com, candcmarriagefactory.com, wallpaperscraft.com, miseenplace.us, patisserieroyale.com, houseofpistachios.com,  thecafesucrefarine.blogspot.com, whateversleft.org, blog.cookingplanit.com, sayassoulful.blogspot.com, vittlemonster.com, vegangela.com, piedmontese.com, sunnylandfarms.com, cupcakesandshowtunes.com, jennifercooks.com, insidenanabreadshead.com, starlineglobaltrade.com, onfoodandbaking.com, lishacooks.blogspot.com, avtreefarm.com, lovin-our-life.blogspot.com, useeus.com.au, itheecook.blogspot.com, twotinykitchens.com

17.1.2008 8:46| autor: Renata

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist