Pistácie – zelený zdravý oříšek

Kdo by neznal pistáciovou zmrzlinu, ale ty malé polorozpukané oříšky už tolik pozornosti nebudí. A přitom je to škoda, pistáciové oříšky jsou doslova multiminerální a vitamínovou bombou!

Odkud pochází
Pistácie je zhruba 10m vysoký a asi 30m široký  keř, který kdysi nejspíše divoce rostl již před 9000 lety v suchých oblastech střední a západní Asie. Tam se pěstuje dodnes a možná se tam i dodnes scházejí milenci, kteří naslouchají za svitu měsíce praskání zrajících oříšků a myslí přitom na dobrou budoucnost.

Dále se pistácie pěstují v jihovýchodní Asii a ve Středomoří, kam se dostali ve středověku. Od poloviny 19. století se pěstují  i v Kalifornii.

Velmi vysoké keře pistácií se pravidelně seřezávají, aby se usnadnila sklizeň. Plně plodí až po 5-8 letech.

Jak vypadají
Plody pistácií jsou béžové skořápky, ve kterých je ukryto jádro, které může být barvy žluté až po nejrůznější odstíny zelené.
Skořápky rostou na stromech v hroznech. Pokud skořápka dozraje, podélně puká na spojnici. Pokud však má nepříznivé podmínky v průběhu růstu, skořápka nepuká.

Platí, že čím zelenější plod, tím je kvalitnější. Jádro je ještě obaleno červenou slupkou, která se snadno slupuje a má charakteristicky nasládlou chuť. I samotné jádro je nasládlé chuti a má charakteristickou vůni.

Co obsahují
Pistácie mají v průměru 55% olejů, 20% bílkovin a 15% cukrů, čímž se řadí mezi mimořádně cenné potraviny. Na druhou stranu mohou obsahovat nebezpečné plísně a alfatoxiny, což je produkt některých plísní a prudký jed, který se v pistáciích (ale i burácích a para ořeších ) někdy vyskytují v nadlimitním množství. Tento alfatoxin způsobuje onemocnění jater a je silnou karcinogenní látkou. U prodávaného zboží jsou však tyto látky pravidelně sledovány, proto při nákupu nemusíme mít strach.

Správně skladované pistácie jsou však požehnáním pro naše zdraví. Obsahují fytosteroly, které redukují množství nebezpečného cholesterolu v krvi a také chrání před vznikem některých druhů rakovin.

Dále obsahují draslík, hořčík a vápník, tedy trojici látek zvyšující naši obranyschopnost a snižující vysoký krevní tlak.  Dále obsahují vitamín A, B, E, dále železo, měď, selen a zinek, další silné antioxidanty chránící před rakovinovým bujením.

Použití pistácií je všestranné, jádra se konzumují čerstvá, pražená, solená či jinak ochucená. Z čerstvých pistácií se vyrábí zmrzliny, moučníky typu baklava, což je středomořský recept z listového těsta a supersladké náplně s pistáciovou či mandlovou příchutí.

U nás jsou nejznámější  pražené solené pistácie, které vylupujeme z béžových naprasklých skořápek. Někdy jsou tyto skořápky uměle nabarveny na červeno, aby se zamaskovaly skvrny po ručním sklízení. Plody pistácií jsou zelené, přesto jsou někdy černé a to pokud byly před pražením naloženy v soli a citronu. Občas se dají sehnat i nesolené pistácie a ty jsou vhodné pro použití do sladké kuchyně.

Zajímavost na závěr:
Pistácie jsou extrémně hořlavé, což je překvapující. Dokonce se mohou samy od sebe vznítit, proto se nikdy neskladují ve velkém množství najednou.

Cena Zhruba 150-200 Kč za kilogram.

Foto: healthy-endeavors.com, specialforkblog.com, agfoodsafety.org, urbanlocavore.com.au, livingrootless.blogspot.com, lessismorbier.blogspot.com, candcmarriagefactory.com, wallpaperscraft.com, miseenplace.us, patisserieroyale.com, houseofpistachios.com,  thecafesucrefarine.blogspot.com, whateversleft.org, blog.cookingplanit.com, sayassoulful.blogspot.com, vittlemonster.com, vegangela.com, piedmontese.com, sunnylandfarms.com, cupcakesandshowtunes.com, jennifercooks.com, insidenanabreadshead.com, starlineglobaltrade.com, onfoodandbaking.com, lishacooks.blogspot.com, avtreefarm.com, lovin-our-life.blogspot.com, useeus.com.au, itheecook.blogspot.com, twotinykitchens.com

17.1.2008 8:46| autor: Renata

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.
TOPlist