Ozdravte si svůj jídelníček

Naše strava přímo ovlivňuje naše zdraví. Tím, jak se mění náš způsob života, mění se i naše zvyklosti. Náš organismus se mnohdy nestačí těmto změnám přizpůsobovat. S tímto problémem je spojeno mnoho zdravotních rizik. Patří k nim zejména vysoký krevní tlak, srdečně-cévní onemocnění, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu v krvi nebo obezita.
Tato onemocnění maji jedno společné – málo pohybu a vysoký příjem energie.

To, co sníme, má pro náš organismus dvojí význam – příjem energie a příjem nutričních (výživově důležitých) látek. Obojí je pro náš organismus stejně důležité. Příjem energie je otázkou rovnováhy mezi množstvím jídla, které sníme a množstvím pohybu, který vykonáme. Příjem nutričně důležitých látek (bílkoviny, cukry,škroby, tuky, vlákniny, vody, vitamíny, minerály, stopové prvky) je problémem pestrého a zdravého jídelníčku.

Toto jsou základní pravidla zdravého stravování:
* jíme 5x-6x denně (snídaně, 2x svačina, obed večeře, případně druhá večeře)
* jídla nevynecháváme a rovnoměrně je rozložíme do celého dne
* po celý den přijímáme dostatečné množsvtí tekutin (nejlépe 3 litry denně)
* při výběru vhodných potravin se řídíme zásadou, že žádné potraviny nejsou zdravé nebo nezdravé samy o sobě. Velmi záleží na množství jednotlivých potravin v jídelníčku i na tom, jak často je konzumujeme a jaký je způsob jejich přípravy.

Největší podíl v jídelníčku by měly tvořit obilniny a luštěniny, následovány ovocem a zeleninou. V menším množství pak konzumujeme maso, ryby, mléčné výrobky a vejce a úlně minimálně nebo vůbec sladkosti.

Pro „ozdravění“ Vašeho jídelníčku se pokuste změnit Vaše jídelní zvyklosti a to tak, že:

1) Používejte co nejvíce ovoce a zeleniny – pokud možno při každém jídle (oblohy, saláty, zeleninová jídla)

2) Zvyšte podíl celozrnného pečiva a cereálních výrobků. Zkuste nahradit bílé pečivo celozrnným, loupanou rýží a luštěninami neloupanými, a zařadit do jídelníčku obiloviny – např. pohanku, ovesné a ječné vločky, jáhly. Jsou důležitým zdrojem komplexních sacharidů a vlákniny.

3) Omezte příjem tuků. Tuky by neměly v jídelníčku hradit více jak 30% energie, náš průměrný jídelníček jich bohužel obsahuje 35-38%. Příjem tuků můžeme omezit dvojím způsobem – jednak výběrem nízkotučných mléčných a masných výrobků a libových druhů masa, jednak omezením tuků přidávaných při přípravě jídel.

4) Omezte příjem jednoduchých cukrů. Rafinovaný cukr je jedinou potravinou, kterou můžeme vyřadit z jídelníčku bez újmy na zdraví. Pokuste se sladit čaj a nápoje medem, který obsahuje kromě cukrů řadu biologicky aktivních látek velmi vhodných pro Váš organismus. S pečením a vařením je to složitější. Je lepší změnit „koncepci“ sladkých moučníků a nahradit energeticky bohaté buchty, koláče a koblihy (většinou obsahují hodně tuků) odlehčenými dezerty jako pudinky, mléčnými a tvarohovými krémy, želé apod.

5) Zařaďte do jídelníčku více rostlinných tuků. Zdrojů rostlinných bílkovin je celá řada, ale bohužel jsme si navykli pouze na čočku, případně hrách a sóju. Do jídelníčku lze zařadit fazole nebo cizrnu. Existuje také řada speciálních výrobků ze sóji, luštěnin i obilovin, které jsou velmi podobné masu nebo mléku.

6) Ideální je vypít za den alespon 3 litry tekutin. Mléko a polévka se nepočítá, jsou to jídla. Dostatek tekutin je nejlepší prevence nemocí ledvin, jater, únavy, bolestí hlavy i tvorby vrásek.

Celkově platí, že pestrý a zdravý jídelníček je nejlepší prevencí únavy, špatné nálady, stárnutí i řady onemocnění.

18.10.2001 1:00| autor: Vlaďka Trojanová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist