Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou balzámem na nervy a mimořádně cennou potravinou, ale někdy neprávem opomíjenou.

Historie ovsa sahá až do raného středověku, kdy jeho výhody objevili Slované. Je ze všech obilovin nejmladší, má krátkou vegetační dobu a dnes se ho na světě pěstuje na 50 druhů.
(A jak jsou koně po ovsu bujní, zdraví a s lesklou srstí…!!!)

Co je v nich dobrého?

Vločky se vyrábějí loupáním ovsa z napařovaných obilek a následným mačkáním nebo mletím na jemnější vločky. Je v nich přibližně 66,5 % sacharidů (těch složených), 14,4 % bílkovin, 6,8 % tuku a 12% vlákniny. Jsou tedy skvělým snídaňovým zdrojem energie.
Právě kvůli obsahu tuku nemají dlouhou skladovatelnost a snadno žluknou. V kuchyni je tedy musíme skladovat pečlivě a kontrolovat jejich kvalitu.
Obsahují mnoho železa, vápníku, hořčíku, fosforu a zinku. Mají také hodně vitamínů skupiny B a lecitinu, který přispívá ke zlepšení paměti.

Léčí

Mají uklidňující účinek, pomáhají léčit neurózy a zmírňují účinky stresu. Snižují hladinu cholesterolu a prospívají i diabetikům, neboť stabilizují hladinu krevního cukru. Což je dobré nejen pro diabetiky, protože stabilní hladina cukru v krvi nás chrání od nepřekonatelné chuti na sladké.

Pro obsah vlákniny jsou doporučovány při zácpě, hemeroidech či poruchách trávení. Jsou lehce stravitelné. Pomáhají udržovat v pořádku střevní sliznici. Navíc navozují pocit sytosti, takže člověk méně jí a díky tomu hubne.
Využívá se při léčbě ekzému, při kožních onemocněních, tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy, snižují riziko cévních chorob a infarktu.
Je známý pro svoji posilující schopnost, vločky jsou vhodnou potravinou při rekonvalescenci, při jarní či jakékoliv jiné únavě.

Dobré na pleť i na sex

V kuchyni mají všestranné využití, na sladko, na slano. Dělá se z nich vánoční cukroví i nádivky do masa. Navíc malé množství namočených pomletých či jemných vloček nahradí vejce, neboť nádivku spojuje.

Jsou přídavkem též v kosmetice, kdy vyhlazují pleť a vyživují ji.

A na závěr: Údajně jsou ovesné vločky výtečným přírodním afrodisiakem.

17.1.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist