Na rybí tuk už nepotřebujete lžičku

Možná si ještě vzpomínáte na to, jak jste jako školou povinní museli občas povinně nastoupit a přijmout z rukou lékaře či zdravotní sestry lžičku rybího tuku s dost odpudivou chutí a vůní. Konec konců tento obrázek známe i ze starých filmů a literatury. Přes nespornou nechuť ke konzumaci nikdo nepochyboval o více než kladném vlivu rybího tuku na lidský organismus a moderní výzkum toto jen potvrzuje. Doba naštěstí pokročila a dnešní prodávané doplňky stravy obsahují většinou želatinové kapsle s upraveným rybím tukem, zbaveným nepříjemné chuti a zápachu a obsah kapsle se navíc rozpustí až v žaludku.

Účinky rybího tuku na lidský organismus jsou skutečně velmi široké. Omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA v něm obsažené pak zejména:

– snižují hladinu LDL /škodlivého/ cholesterolu
– chrání před arteriosklerózou
– snižují riziko vzniku revmatické artritidy
– snižují riziko vzniku migrén ledvinových chorob a lupusu s pestrou paletou příznaků
– snižují viskozitu krve a tím brání vzniku infarktu a mozkové cévní příhodě
– snižují krevní tlak
– udržují v dobrém stavu kůži, vlasy a nehty
– stimulují imunitní systém k větší aktivitě a pomáhají při depresivních stavech

Jak vidno, rybí tuk nepůsobí zdaleka jen na jednoho z největších strašáků současnosti, tedy zvýšenou hladinu cholesterolu. Nicméně, všeobecně rozšířený názor, že cholesterol je pro naše tělo vždy jen škodlivý, není správný. V řadě případů představuje zvýšená hladina cholesterolu i značné riziko ale na druhé straně se bez něj naše tělo neobejde.

Téměř všichni dospělí lidé vědí, že zvýšená hladina přináší s sebou cévní mozkové příhody, vznik arteriosklerozy a infarkty, ale již méně lidí ví, proč ho také naše tělo potřebuje. Cholesterol slouží jako chemická kostra při tvorbě steroidních hormonů /steroidy podporují využívání bílkovin v těle při zvětšování svalových buněk/. Asi dvě třetiny cholesterolu se vytváří přímo v játrech.

Rozdíly v působení cholesterolu jsou závislé na druhu bílkoviny, na kterou je vázán. Tato sloučenina se nazývá lipoprotein a v této formě je v těle transportován na místo svého určení. Důležitější než cholesterol sám je poměr tzv. HDL k LDL cholesterolu a velmi důležitá je také hladina triglyceridů v krvi.

LDL lipoprotein /nízké hustoty/ předává asi 65-75% veškerého cholesterolu směrem do cévních stěn a odpovídá tak za vznik arteriosklerózy včetně předčasných úmrtí a mozkových příhod.

HDL lipoprotein /vysoké hustoty/ je současně záchrannou látkou, která rozpouští usazené cholesterolové pláty v cévách a odnáší je do jater, kde se použije např. k tvorbě lecitinu. Čím větší hodnota HDL cholesterolu, tím menší riziko srdečního infarktu.

Triglyceridy představují formu, ve které se v těle ukládají tuky. Při trávení se triglyceridy z potravy rozštěpí, ale znovu se pak vytváří ve střevních buňkách a přechází do krve. Studie prokázaly souvislost mezi zvýšenou hladinou triglyceridů a srdečními chorobami.

A právě rybí tuk je jedním z účinných doplňků stravy pro snížení hladiny cholesterolu a triglyceridů a zvýšení poměru HDL/LDL, díky obsahu omega-3 nenasycené mastné kyseliny EPA a DHA, které chrání cévy před usazováním cholesterolu a vápníku na jejich vnitřních stěnách.

Martin Stanko

24.5.2005 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist