Medvídci pro zdravé klouby

Ačkoliv rozšířené tvrzení hlásá, že želatinoví medvídci jsou zdraví, protože v nich obsažená želatina zaručuje zdravé klouby, odborníci nad takovými striktními prohlášeními nesouhlasně krčí rameny. Oblíbenou cukrovinku rozhodně není z tohoto důvodu vhodné konzumovat po hrstech. Jak to vlastně s gumovými medvídky je Tyto sladkosti se většinou vyrábějí z hovězí nebo vepřové želatiny. Někdy ji může v cukrovinkách nahradit agar z mořských řas, nebo třeba rostlinný pektin.

Želatina sice je pro klouby prospěšná, to je bez debat, ovšem odborníci se nyní přou, zdali jsou tyto blahodárné látky organismu dostupné – jestli se vůbec do těla dostanou, aby v něm mohly začít příznivě působit. Kromě toho je v sáčku „gumídků“ ještě ledasco jiného a už ne tak úplně zdravého. Co například Sto gramů barevných gumových potvůrek obsahuje 1355 kilojoulů, necelých 5 gramů bílkovin a více než 74 gramů sacharidů. Přítomnost tuku je sice minimální – pouhých 0,2 gramů, avšak výživová hodnota potraviny jako taková je prakticky nulová. Zbytečného cukru je v nich určitě více než dost.
Výrobek v některých případech obsahuje také vitamin C, a kromě cukru a želatiny si můžeme pochutnat také na kyselině vinné, jablečné a citronové a také na karnaubském vosku, což je leštící látka. A nesmíme zapomenout na konzervanty, barviva a aditiva, všemi oblíbená „éčka“. To aby nám ta dobrota na pultech nebo ve špajzce vydržela co nejdéle a vypadala přitom co nejlépe – například E104, E128 nebo E133.

Pouhá cukrovinka

Vědátoři se tedy zatím shodují na skutečnosti, že medvídci sice mohou být chutní, ale rozhodně by se v povědomí veřejnosti z této barevné pochutiny neměla dělat funkční potravina ani potravinový doplněk. A už vůbec ne konzumaci želatinových medvídků pod zástěrkou uvědomělé péče o zdraví vlastní i svých blízkých přehánět.

Tipy feminy: Ryba křížená s rajčetem má vliv na lidský organismus!
Hamburger nám může přivodit cukrovku!
Tisíc chutí KUSKUSU
Vitamin X je dosud záhadou. Čínský bylinkář se dožil 256 let!
Kofein je všude a blokuje adenosin. Jaká je kofeinová míra

22.5.2007 12:00| autor: Lenka Mašová
Více o tématu: cukrkloubyželatina

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist