Javorový sirup

Hustá tekutina v barvě karamelu, která je oblíbená hlavně v amerických zemích si postupně razí cestu i do našich kuchyní, a to i přes svoji vysokou cenu. Vždyť litr javorového sirupu může stát až tisíc korun…

A není divu!
Javorový sirup se vyrábí z mízy speciálních druhů javorů, které se na jaře navrtávají a šťáva z nich se sbírá. Pak se sváří do hustého sirupu a na jeden litr husté tekutiny je potřeba až čtyřicet litrů této šťávy. A výroba takového množství mízy trvá jednomu stromu 4-6 týdnů.

Nejlepší přírodní sladidlo

Tento sirup má svoji charakteristickou chuť a je považován za jedno z nejlepších přírodních sladidel vůbec obsahujících glukózu a sacharózu.

Navíc obsahuje i spoustu cenných látek. Našemu tělu je schopen dodat mnoho vápníku, manganu, hořčíku či draslíku. Dále obsahuje celou řadu vitamínů B a některé aminokyseliny.

V kuchyni

Použití je velmi rozmanité a využívá jeho příjemné chuti. Nejlépe se uplatní na palačinkách či vaflích. Sladí se jím koláče, používá se na zdobení zmrzlinových pohárů, ale i do čaje. Míchá se s máslem, čímž vzniká sladká pomazánka na pečivo. A použití je samozřejmě možné i ve slané kuchyni, k marinování masa či do omáček. Javorový sirup je vlastně použitelný téměř všude tam, kde med.

13.11.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist