Jak na překyselený žaludek?

Pokud vás po jídle trápí pálení žáhy a pocit těžkosti, patrně máte překyselený žaludek. Stát se to může každému. Nejčastěji trápí těhotné maminky, kterým k tomuto pocitu dopomáhá zvětšená děloha tlačící na žaludek, ale to je problém jen dočasný. Pokud stav u zdravého člověka trvá déle, vyžaduje lékařské ošetření!

Proč to pálí?

Pálení žáhy je způsobeno nejčastěji návratem kyselých žaludečních šťáv do jícnu, jehož sliznice nemá ochranné mechanismy proti jejím účinkům a jsou jimi drážděny. Pálení a ostrá bolest na hrudníku je vlastně zánět sliznice jícnu.

Co pálení a bolest zhoršuje?

Sladká jídla a alkohol nejčastěji vyvolávají zvýšenou tvorbu žaludečních šťáv a mohou tyto potíže vyvolat. Dalšími spouštěči je černá káva, pečená jídla, smažená a tučná jídla, mák, nikotin či černý čaj.

Nevhodné jsou též bublinkaté vody, někdy působí problémy i kyselé džusy či citrusové plody.
Ani nemusíme hřešit v jídelníčku, někdy pálení žáhy vyvolá i náhlé zvyšování nitrobřišního tlaku při zvedání těžkých břemen či předklánění. Stejně tak předklánění tuto již existující bolest zhorší…

Léčba?

Nejdůležitější je se vyhnout rizikovým potravinám, velmi často nás žáha pálí ve chvílích, kdy často kombinujeme sladké cukroví a alkohol, občas proložený smaženým řízečkem (rizikové jsou Vánoce a Velikonoce, oslavy…). Pokud trpíte nadváhou, zlepšení přinese i úprava váhy.
Někomu pomáhá mléko, jinému však problémy přináší, spolehlivější jsou zásadité cucavé tabletky z lékárny.

Vezměte na pomoc „babské rady“

Takže, než sáhnete po lécích, můžete vyzkoušet některý z babských receptů:

–         Studené mléko prý pomáhá spolehlivě (ovšem ne u každého, někoho po něm naopak žáha ještě více pálí…)

–          Kyselé mléko či dokonce kysaná smetana

–          Sníst trochu kysaného zelí
–          Šťáva ze syrových brambor
–          Šťáva z aloe vera
–          Sníst kousek celeru nebo mrkve
–          Anýzový, řepíkový či fenyklový čaj
–          Vypít citronovou šťávu ve studené vodě
Pokud se potíže nezlepšují a jste stále více závislí na těchto volně prodejných tabletkách, raději vyhledejte lékaře, který zjistí pravou příčinu vašich problémů a doporučí účinnou léčbu. Někdy mohou být tyto potíže způsobeny nejen dietními chybami, ale i vážnějšími a léčbu vyžadujícími stavy…

A zase minimalizujte stres!

Nepohoda při jídle, spěch, chvat, neustálé napětí a stres – to jsou faktory, které k četnosti záchvatů pálení žáhy nekompromisně přispívají. Minimalizujte tyto negativní vlivy a prospějete nejen svému žaludku.
1.4.2009 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist